https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pandemija ni ustavila segrevanja ozračja

28.12.2020 ob 11:00  

Kljub pandemiji, ki je letos zmanjšala emisije toplogrednih plinov, svet ostaja na poti segrevanja ozračja za več kot 3 °C do konca stoletja, so opozorili Združeni narodi. Vrh EU je sicer 11. decembra dosegel dogovor o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov do leta 2030 s sedanjih 40 na najmanj 55 odstotkov glede na leto 1990.


Svet ostaja na poti segrevanja ozračja

Pandemija je sicer letos nekoliko zmanjšala emisije toplogrednih plinov, a bo imel sedemodstotni padec izpustov ogljika zanemarljiv vpliv, so zapisali v poročilu okoljskega programa za leto 2020. Združeni narodi so tako pozvali k hitrejšemu opuščanju rabe fosilnih goriv, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Da bi dosegli zeleno okrevanje po pandemiji, bi morali do leta 2030 izpuste zmanjšati za 25 odstotkov.

Zaradi segrevanja ozračja se svet že sedaj sooča s pogostimi sušami, super nevihtami in divjimi požari. Direktorica programa Inger Andersen je ob tem opozorila, da je leto 2020 na poti, da postane najtoplejše do zdaj, ob tem pa dodaja, da bi z usmerjenim in premišljenim ukrepanjem po pandemiji, pomembno vplivali na upočasnjevanje podnebnih sprememb.

Emisije so sicer letos zaradi obsežne ustavitve industrije in zmanjšanja potovanj upadle, a strokovnjaki svarijo, da bi po okrevanju gospodarstva, te znova narasle. Kot kaže poročilo je najbogatejši 1 odstotek ljudi ustvaril dvakrat več izpustov kot 50 odstotkov najrevnejših.

Lani so strokovnjaki opozorili, da bi morale emisije letno upasti za 7,6 odstotka do leta 2030, če bi želeli doseči v Parizu dogovorjen cilj omejitve segrevanja ozračja na 1,5 °C.

Vrh EU sklenil dogovor o zmanjšanju izpustov

Voditelji članic EU so v Bruslju dosegli dogovor o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov do leta 2030 s sedanjih 40 na najmanj 55 odstotkov glede na leto 1990. Največ težav je pri tem imela Poljska, ki je močno odvisna od premoga in je ob tem zahtevala trdna zagotovila glede finančne pomoči pri zelenem prehodu, poroča STA.

"Evropa bo do leta 2030 izpuste zmanjšala za najmanj 55 odstotkov. Pot do podnebne nevtralnosti v letu 2050 je tako jasna," je na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Greenpeace: Zmanjšanje izpustov le majhen napredek

Po mnenju okoljevarstvene organizacije Greenpeace gre pri dogovoru o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov le za majhen napredek. Po besedah svetovalca organizacije za podnebno politiko Sebastiana Manga se vlade bojijo ukrepati proti največjim onesnaževalcem. Meni, da bodo naftne in plinske družbe brez bolj odločnih ukrepov, preživele brez večjih sprememb.

Da je dogovor korak v pravo smer, a ne zadosten je za STA ocenila tudi vodja programa podnebja v nevladni organizaciji Focus Barbara Kvac. Spomnila je na ocene strokovnjakov, da lahko EU do leta 2003 emisije zmanjša za 65 odstotkov.

K višjemu cilju bodo morale prispevati vse države članice in prav vsi sektorji, meni Kvačeva. V Sloveniji bo potrebno nadgraditi politike in ukrepe na področju prometa, kmetijstva, stavb, industrije, energetike. Precej ambiciozni ukrepi bodo potrebni pri opuščanju premoga, bistveno več pa bo pri nas potrebno narediti tudi za spodbujanje sončne in vetrne energije.

*Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.12.2020 ob 14:38 kilonja gost

      Pandemija ni ustavila segrevanja ozračja...Dobro jutro, ta podatek znova postavlja na laž eko in bio teroriste, ki nam želijo vcepiti in predvsem VSILITI, nove tehnologije, aplikacije, davke , grelne naprave, električne avtomobile itd. Naftno mafijo želi zamenjati še dražja eko mafija.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.