https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na mladinski izmenjavi v Nemčiji sodelovali tudi pomurski predstavnici

22.08.2011 ob 10:48  

Med 26.7.2011 in 4.8.2011 je v Nemčiji potekala mladinska izmenjava “Youth Understanding Politics 2011”, ki sta se je udeležili tudi dve pomurski predstavnici.

Na izmenjavi je sodelovalo 34 mladih iz 6 držav (Belgije, Nemčije, Moldavije, Romunije, Slovenije in Ukrajine). Slovenijo so zastopali Iztok Mladič (Maribor), Anja Behek (Ivanjci), Tadej Andoljšek (Ljubljana), Eva Škvor (Piran), Enej Ličina (Koper) in Sara Mencigar (Radenci). 

V organizaciji nemške nevladne organizacije Campus 15 (http://www.campus15.org/), sodelovanjem neformalnih mladinskih skupin in slovenske nevladne organizacije Leo Club Murska Sobota (http://www.leoclubms.si/sl/) so se mladi v času deset dnevne izmenjave soočili skozi debato in model evropskega parlamenta s spoznavanjem Evropske Unije, politike in problemov današnje družbe. 

Mladi udeleženci so skozi druženje v okolici Bonna spoznali pomen strukturiranega dialoga v družbi in pridobivajo sposobnosti sodelovanja v družbi skozi javno nastopanje. Pod vodstvom mentorjev so mladi med 14 in 18 let diskutirali o vlogi šole, mladinskem prostovoljstvu, volitvah in mnogih drugih temah. Svoje pridobljeno znanje so mladi nato prikazali pred zastopniki Evropske komisije v Bonnu, na javni diskusiji na temo "Prostovoljno delo bi moralo biti obvezno v srednjih šolah". 

Med zasedanji "evropskega parlamenta" so se soočali z izzivom iskanja skupnih odgovorov na nekatera najbolj pereča vprašanja moderne družbe od privatizacije vodne infrastrukture do vstopa Turčije v Evropsko unijo. S tem so dobili možnost spoznati kako poteka zakonodajni proces v naši zvezi in v splošnem, hkrati pa uvidijo kako zahteven a zanimiv izziv je iskanje konsenza v družbi drugačnih in pogosto nasprotujočih si mnenj.

Mednarodna zasedba je dala priložnost tudi za ustvarjalno in iskreno spoznavanje različnih kultur in narodnosti, čemur je bil posvečen mednarodni večer. Udeleženci so tako lahko na svojstven način spregovorili o svojih koreninah in medsebojno delili vse, kar njihove države dela tako posebne. Vsekakor pa ni manjkalo tudi marsikatere kritične misli, s katero so mladi pokazali, da jih kljub različnim navadam in vrednotam, povezujejo sorodni izzivi in želja po boljši prihodnosti.

Ena izmed udeleženk iz Belgije, Charlotte Landsheere, je povedala: "To je bila ena izmed najvrednejših izkušenj mojega življenja. Bilo je izjemno zabavno in hvaležna sem za vse ljudi, ki sem jih imela priložnost spoznati."

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.