https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Tudi Slovenija bo z začetkom leta 2021 dobila avtocestno policijo

23.12.2020 ob 13:00  

V Sloveniji bo predvidoma v prvih mesecih prihodnjega leta zaživela avtocestna policija. Sedež nove avtocestne policije bo v Postojni, bodo pa že v prvi fazi postavili enote na petih lokacijah po Sloveniji, s katerimi bo pokrit celoten avtocestni krak. Sprva bo v vsaki enoti od 10 do 15 policistov, skupaj z vodstvom torej med 70 in 100 ljudi.

Vzpostavljanje nove enote bo sicer potekalo postopoma in bo predvidoma zaključeno v nekaj letih. V prvi fazi bo njeno delo vezano zgolj na nadzor prometa, na daljši rok pa bo prevzemala tudi druge elemente policijskega dela, kot je preiskovanje kaznivih dejanj, iskanje storilcev ter preprečevanje nezakonitih migracij.

"Prepričan sem, da bo zagon te policije prispeval k dvema bistvenima ciljema: na eni strani je prometna varnost, saj verjamem, da bo na slovenskih avtocestah precej več reda, precej manj nesreč in manj mrtvih, na drugi strani pa bo, glede na to, da se povečuje število kaznivih dejanj na slovenskih avtocestah, to pripomoglo k boljšemu raziskovanju in pregonu tistih, ki kazniva dejanja izvršujejo," je ob podpisu dejal minister Hojs.

Podpis sporazuma je pozdravil tudi minister za infrastrukturo Vrtovec, ki se strinja, da bo država z avtocestno policijo zagotovila večjo varnost na avtocestah in hitrih cestah, izboljšala pa se bo tudi pretočnost. Spomnil je na prepoved prehitevanja tovornih vozil nad 7,5 tone na avtocesti od Šentilja do Kopra, ki bo začela veljati prihodnje leto.

V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič je spomnil na podatke, ki pričajo o poslabšanju varnosti cestnega prometa, tudi na avtocestah. "Predvidevamo, da bo zaradi avtocestne policije nadzor učinkovitejši, bolj stalen, trajnejši, pa tudi večstranski," je dejal. Glede kadrovske slike je pojasnil, da bo šlo v prvi fazi za prerazporeditve policistov, v nadaljevanju pa tudi novo zaposlovanje. Spomnil je, da so letos na policiji sprejeli okoli 200 novih kandidatov za policiste, zato pričakujejo, da jih bo čez dve leti okoli 170 na voljo tudi za avtocestno policijo.

Na podlagi podpisanega sporazuma o medsebojnem sodelovanju za izboljšanje varnosti na avtocestah in hitrih cestah v Sloveniji bodo sicer deležniki pripravili in podpisali še izvedbeni sporazum, v katerem bo med drugim opredeljeno, kaj bo avtocestni policiji ponudil Dars. Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je ob podpisu pojasnil, da pogovori tečejo na eni strani o sofinanciranju prevoznih sredstev, na drugi strani pa o zagotavljanju logistike, denimo prostora na avtocestnih bazah in nekdanjih cestninskih postajah.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.12.2020 ob 15:18 gost

      Kje pa jih bodo jemali če pa zdaj manjka 700 poličistov. Verjetno iz sosednjih držav kjer se na tržnici kopujejo diplome, magisterij doktorati. Samo pri nas itak to nihče ne preverja.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.12.2020 ob 16:17 gost

      Ta policija ta verjetno Hojs in kacijn kajti te nede več viruse ka pa ta nucala nove sužbe. Njeva sta rojeniva kajebeta narud za par everčkuv. Kere njima davle sam Janez grozni. Bole zusagata lidij več dubijta.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.12.2020 ob 17:40 GODŽIRO gost

      Po tvojih komentarjih vidim, da Planet opic ni znanstvena fantastika.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.12.2020 ob 18:52 gost

      Zato si pa ti prijadral se v ta svet iz neke Mehike jebene. Po tvojem imenu,,,, godžiro,,, ka te nede gdo požro butalce. Hlapec,,, princa teme,,, štekaš bedak.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.12.2020 ob 19:16 GODŽIRO gost

      Ka ne bi tij zašteko , tij tele prostaško nerazgledano.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.12.2020 ob 19:58 gost

      hahahahaha prekmurska COBRA 11,pardon BELOUŠKA 10 & 1/2

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.