https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Z januarjem Pošta Slovenije uvaja spremembe pri pisemskih pošiljkah

28.12.2020 ob 13:08  

Pošta Slovenije s 1. januarjem 2021 prehaja na delitev pisemskih pošiljk glede na njihovo vsebino. Po novem bodo razdeljene na pošiljke z dokumenti in korespondenco ter na pošiljke, ki vsebujejo blago, kar je še posebnega pomena pri pošiljanju blaga v tujino. Po poročanju časnika Delo to prinaša tudi podražitve.


Pošta Slovenije sporoča, da prinaša leto 2021 vrsto zahtevnih carinskih in davčnih sprememb, povezanih z uvozom pošiljk z blagom v območje Evropske unije. Hkrati se v naslednjem letu zaostrujejo pravila pošiljanja pošiljk z blagom pod okriljem Svetovne poštne zveze. S 1. januarjem 2021 tako začenja veljati zahteva Svetovne poštne zveze, po kateri je za vse pošiljke z blagom obvezen elektronski zajem vseh podatkov pred ali najpozneje ob sprejemu pošiljk v prenos ter izmenjava podatkov med poštnimi operaterji.

Pošiljke, ki vsebujejo blago in bodo namenjene zunaj območja EU bodo od 1. januarja 2021 dalje morale biti opremljene z obrazcem eCN23 (Carinska izjava v elektronski obliki), ki vsebuje podrobnejši opis vsebine pošiljke. Pošta Slovenije napoveduje, da bo tudi za pošiljke, ki so namenjene za območja v EU, uporabljala ta obrazec, vendar z omejenim naborom obveznih podatkov.

Pošiljatelj se lahko odloči, da obrazec natisne sam (prejme ga na svoj elektronski naslov ali si ga prenese iz spletnega brskalnika) ali pa izbere, da mu obrazec natisnejo na poštnem okencu (za kar potrebuje zgolj "potrditveno kodo", ki jo pridobi skupaj z obrazcem CN23) in jo predloži ob oddaji pošiljke.

Na Pošti Slovenije pojasnjujejo, da so zaradi omenjenih novosti spremenili splošne pogoje izvajanja poštnih storitev. "Bistvene spremembe splošnih pogojev se nanašajo na delitev pošiljk glede na vsebino, ki se v pošiljkah pošilja. Blago bodo lahko uporabniki tako kot do sedaj pošiljali v paketnih pošiljkah, pošiljkah Hitre pošte ter poslovnem vrednostnem pismu, medtem ko so pisemske storitve po novem razdeljene na dve skupini, in sicer na pošiljke, ki vsebujejo dokumente in korespondenco, ter na pošiljke, ki vsebujejo blago, kar je še posebnega pomena pri pošiljanju blaga v tujino," so sporočili.

Po poročanju današnje izdaje časnika Delo bodo s tem mednarodne blagovne pošiljke v nekaterih primerih dvakrat dražje kot danes. Na Pošti pa pravijo, da se "cene za prenos mednarodnih pisemskih pošiljk ne spreminjajo, temveč se spreminjajo storitve, ki so vezane na prenos blagovnih pošiljk".

 Foto: Pixabay

"Če pošiljke niso bile formalno ločene na pošiljke z dokumenti in blagovne pošiljke, so bili terminalni stroški večinoma obračunani le na podlagi formata pošiljke ne glede na vsebino. To se z uvedbo blagovnih pošiljk spreminja in so te obračunane po drugi tarifi, kar se pozna pri cenah pošiljk nižjih masnih stopenj. Prav tako so cenam dodani stroški letalskega transporta do naslovnih držav, ki so se letos zaradi vpliva epidemije covida-19 bistveno povišali. Cene so izračunane na podlagi dejanskih stroškov pošiljanja v namembne države," je za Delo pojasnil direktor divizije pisma pri Pošti Slovenije Boštjan Pernek.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.12.2020 ob 15:10 kilonja gost

      Lopovi, samo dražijo, dražijo in dražijo..vsi, ne samo pošta, tudi GLS, DPD itd. Še malo pa se mi bo bolj izplačalo kak paket osebno prepeljat 100 km kot pa ga poslati preko pošte. Znamka je še par let nazaj bila nekaj čez 20 centov, danes je že 55 centov oziroma cent gor ali dol.

      19 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.12.2020 ob 18:17 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Kilavi,kaj jočeš,kaj si pa lahko kupiš,privoščiš?Že sama znamka te vrže v socialo.V redi,malo ti kruli,hostij ni več....

        6 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.12.2020 ob 0:44 Seveda gost

        Ko pa pošta ne spada, pod pošto, ampak pod banko in zato je vse dražje, ker plačamo banki in pošti, naj bo pošta lepo svoj resor, banka pa za sebe. Pa bo najbolj pravično

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.12.2020 ob 18:10 aha gost

      še malo pa bdp hteli vedeti popolno vsebino pošiljke. majku da jim jebem. te pa se čudijo če še oni dobijo beli prah ahahahahah

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.12.2020 ob 21:00 Saso gost

      Ze kar nekaj casa je v veljavo obrazec cn23 im pa cn22 (za EU drzave) tako da to no nic novega. Je pa super da bo v manj kot enem letu spet podrazitev storitev. Juhuuuu

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.12.2020 ob 22:15 Aronija gost

        v manj kot 1 letu? Podražitev na Pošti Slovenije (nov cenik) je bil 01.09.2020, po 4 mesecih pa bodo ponovno dražili? Ne pošiljam več nič že od 01.09.2020, kar ni dobesedno čez celo Slovenijo!

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.12.2020 ob 22:49 Pika gost

      Kaj pa je s posiljkami izven EU??? Za 1 leto nazaj skoraj prihajajo. Kaj ti na carinski posti kradejo? Kaj delajo???

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.12.2020 ob 9:27 Sima gost

        Res je, ko kontaktiram prodajalca izven EU, vedno napišejo, da se paket nahaja na naši pošti. O paketu ne duha ne sluha. Pa da ne govorimo o odpiranju paketov, ki ne presegajo vrednosti 20€ in vseeno moraš plačati, ker ne verjamejo, da ima vsebina dejansko ceno. Zame ni to vestno delo, ampak pohlep in kraja. Sram naj jih bo ideruhe kradljive.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.12.2020 ob 7:11 gost

      Zaprite vse dol pa konec z poštami.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.12.2020 ob 9:23 Marko 9 gost

        Če zaprejo pošte boš brez položnic in dohodnine... Pa tudi brez nakupovanja po spletu, kar je mogoče najtežje... Pošta Slovenije mora biti zaradi tistih, ki ne morejo kupovati povsod z avtom tudi ne gre....

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.12.2020 ob 7:37 Gajdar gost

      Stalne podražitve so se dogajale pred leti v Avstriji, so privatizirali pa vse funkcionira. Sicer pa mi Pomurci, ki znamo računati itak pošiljamo preko pošte Bad Radkersburg, dospeli pošto pa si damo na poštno ležeče (1€ za 14 dni ležanja).

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.