https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nuklearno elektrarno Krško po potresu ustavili

29.12.2020 ob 0:00  

Nuklearno elektrarno Krško so po potresu preventivno ustavili. Kot so v krški nuklearki pojasnili za STA, je šlo za običajen postopek ob tako močnem potresu. Močnejši potres z magnitudo 6,3 je danes okoli 12.20 stresel širše območje Zagreba, potres pa se je čutil tudi po celotni Sloveniji.

Jedrska elektrarna samodejno zaustavljena

Predsednik uprave Neka Stane Rožman je v izjavi, ki so jo posredovali iz Neka, ocenil, da "letošnje leto ostaja pestro vse do konca". Ob današnjem potresu je bila jedrska elektrarna samodejno zaustavljena, saj je bil potresni sunek dovolj močan, da je prišlo do ustrezne motnje, ki je pripeljala do zaustavitve elektrarne. "Ta je v varnem stanju brez vsakršnih posledic za okolje, vsi sistemi delujejo normalno. Opravili bomo sistematičen pregled opreme in sistemov in ponovni zagon načrtovali v roku 24 ur," dodaja.

Tudi Minister za infrstrukturo Jernej Vrtovec je na Twitterju zapisal, da po prvih pregledih na NEK ni posledic. Varnost tako ni ogrožena.

 

Običajen postopek

"Nek so sicer po potresu s središčem v Zagrebu zaustavili že 22. marca, ko so preventivno pregledali sisteme in opremo elektrarne in ugotovili, da zaradi potresa ni bilo odstopanj ali drugih vplivov na delovanje in opremo.

V nuklearki imajo za primer morebitnih naravnih in drugih nesreč pripravljene različne in natančne protokole, objekti in sistemi elektrarne pa so konstrukcijsko zasnovani tako, da zagotavljajo integriteto primarnega hladilnega kroga, zadrževalnega hrama in vseh varnostnih sistemov tudi med in po potresih. Po zagotovilih pristojnih potresna odpornost Neka presega obremenitve, ki izhajajo iz dosedanjih potresov v regiji in bistveno presegajo zahteve, ki veljajo za klasične zgradbe," poroča STA.

Foto: Goran Rovan (commons.wikimedia.org)

NEK pripravljena na najhujše potrese

Vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan Leon Cizelj je marca v pogovoru za Delo ocenil, da je jedrska elektrarna v Krškem pripravljena na najhujše potrese. Elektrarno so načrtovali za nemoteno delovanje med potresi magnitude najmanj 5 in varno zaustavitev pri najmanj 7. "Z različnimi izboljšavami, h katerim so veliko pripomogli tudi nezaupljivi sosedje v Avstriji in Italiji, je danes varna zaustavitev zagotovljena v potresih magnitude najmanj 8," je pojasnil.

Foto: Goran Rovan (rtvslo.si)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.12.2020 ob 13:07 gost

      Ljudje najbolj hiter v parlamenti je bil Horvat Jože iz žijškov tak je bejžal ke je malo Nej štoce sev odnesu. Bedak posrani

      19 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.12.2020 ob 13:11 gost

      Škoda ka je Nej bole streslo parlamenta. Kajti eni su še zdaj voni ka si hlače gor držijo od straja. Horvat debeli je komaj vo vujšel. Da su edni gor stanuli je ži on bil napol potij v Prekmurje.

      18 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.12.2020 ob 13:14 gost

      Zdaj se vijdi kakšni posrani su pizdeki keri nan komandejraju. Dobru ka Nej bilo tviteraša on bi sigurno na strop od straja skoču.

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.12.2020 ob 13:14 gost

      Jaz sem bil pa ravno takrat na novi ženski. Sem mislil, da je ona tako dobro migala, zdaj pa berem, da je bil potres.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.12.2020 ob 13:36 gost

      Ob vseh potresih pomislim na 360 metrov visok dimnik, ki smo ga ZGRADILI V JUGOSLAVIJI LETA 1976. Res mora biti dobro zgrajen, da kljubuje naravi. Janševi cucki, ki pravite, da takrat nismo ničesar znali in imeli, kaj pravite na to. Z domačim cementom in opeko!!!!!!!! Glej ga vraga, tudi to NU Krško smo zgradili V JUGOSLAVIJI.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.12.2020 ob 13:44 gost

      Ti si res za umobolnico, še v potresu, ki je prizadel narod, omenjaš Janšo in se delaš norca, zdaj je jasno, da si človek brez duše in srca, samo pazi karma zna bit kurva, pazi ka tebe pa tvoje ne doleti kakšna taka nesreča.

      10 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.12.2020 ob 7:19 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Karma je,obstaja,kurva pa se je naselila v Ivanu Komunistu,to je karma reinkarnacije.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.12.2020 ob 14:13 gost

      Bog ne daj ka bi se pri nas kaj takšega zgodilo. Zdaj su že vsi posrani vlada komplet pa kufre pakiva od straja Horvat je tak bejžal ka je že sigurno v Trojanaj. Tviteraš se pa iz varnega območja oglaša ka nebi kaj dobo na to praznu glavo čelavu. Kajti v parlamenti su ploščice baje bol kapale.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.12.2020 ob 14:40 gost

      objavite mi komentar prosim.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.12.2020 ob 14:48 gost

      Verjemi karma je kurba, še vsakemu hudobnežu se je vse maščevalo in vrnilo tudi ti Df ne boš nobena izjema.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      29.12.2020 ob 14:55 gost

      Še en dokaz več, da je DF povezan z pomurcem, glede na to da so mi brisali dva komentarja.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      29.12.2020 ob 15:18 gost

      Tudi hrvaton bog lejko kaj spuroča. Zato ker bi radi vse meli naš teran naše morje, itd. Samo škoda ka gor plača nedužen narud. Kak pri nas. Vlade drek mejšaju srmaki pa gor plačaj.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.12.2020 ob 15:49 gost

        TERAN NIKOLI NI BIL SLOVENSKI, PRAV TAKO NE CEL PIRANSKI ZALIV, NE JADRANSKO MORJE. MARŠ DOMOBRANSKA ZALEGA.

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      29.12.2020 ob 15:20 gost

      14.55 je man vize pri novinarja tij pa v pot zemlji. Tan ge je tvoj princ teme glaven. Bedak.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      29.12.2020 ob 15:29 ANA gost

      Vsa ljudska BEDA IN HUDOBIJA, prihaja na plan. Človek, človeku NAJHUJŠA ZVER. Kar seješ to tudi žanješ. Slej ko prej se vse povrne. V spominu mi je ostalo iz otroških dni, ko so starejši ljudje vedeli povedati, da bodo poznejši rodovi plačevali za huda dejanja, ki so jih storili predniki. BOG NAS OBVARUJ.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      29.12.2020 ob 15:30 gost

      Ti ga samo puši temu tvojemu princu, gnoj pokvarjen.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      29.12.2020 ob 16:20 gost

      Ti ga samo pusi tvojemu princu gnoj pokvarjen.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      29.12.2020 ob 16:46 gost

      gost 14:13 pozanimaj se kak je treba ravnati v takih primerih pa se takrat noarčuj iz poslanca Horvata.Levuharji so se pa obirali ker so spet računali na dnevne odškodnine pri zavarovalnicah. Levi imajo preveč radi denar da bi pohiteli na prosto.Če bi kateremu kaj padlo na glavo,levuharju mislim bi mogoče postal kaj pametnejši( bandelli ,sukić,tomić, rajh,trček,polmesec,moderndorfer,bratušek,fajon pa na karčija naj ne pozabim) gost 14:55 princa teme imaš v prazni glavi tam ti rajši išči veze ,da ti pomagajo ker si STRAŠNO POTREBEN POMOČI.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.