https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ob prenovi trga pri soboški stolnici odkrili srednjeveški zid

29.12.2020 ob 18:20  

Arheologi so med izkopavanjem pred začetkom urejanja trga pred stolno cerkvijo svetega Nikolaja odkrili ostanke srednjeveške Murske Sobote. Našli so srednjeveški zid, ki poteka ob pročelju cerkve in pod stopnišče sedanje cerkve.

Zid poteka v smeri sever - jug, na sredini je odprtina, ki bi lahko bila neke vrste vhod, ki je vodil v notranjost, je pojasnil arheolog Branko Kerman iz Pomurskega muzeja. Glede na način gradnje in plitke temelje domnevajo, da je zid iz srednjega veka.

Čemu je bil zid namenjen, bodo po Kermanovih besedah lažje povedali, ko bodo odstranili stopnišče, takrat bo verjetno tudi vidno, ali vodi zid v notranjost cerkve ali se konča pred njo.

Je pa to območje eden najstarejših predelov Murske Sobote. Cerkev je na tem mestu stala že v 13. stoletju, prav tako bi naj bila v tem delu tudi nekdanja Belmura oziroma zametki Murske Sobote.

To tudi ni prva arheološka najdba pri soboški stolni cerkvi. Pri njeni gradnji so namreč ob rušenju stare cerkve v temeljih našli rimski nagrobnik, ki je zdaj vzidan v severno steno stolnice.

Prostor, ki ga zdaj raziskujejo, je po Kermanovi oceni izjemno pomemben za Mursko Soboto. Ob glavni cesti so odkrili še ostanke srednjeveške poselitve Murske Sobote: odkrita je bila peč in nekaj lukenj za stebre hiš, za več podatkov pa bi morali raziskovati globlje plasti.

Na celotnem območju so tudi vkopani grobovi, ki pa jih zaenkrat ne bodo odkopavali, poroča STA.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.12.2020 ob 19:35 gost

      Opet de debeli proso za pejneze😩

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.