https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomagajmo žrtvam potresa, dobrodelne akcije tudi v Pomurju

30.12.2020 ob 9:00  

Na Hrvaškem, ki jo je danes zjutraj ponovno stresel popotresni sunek, nadaljujejo z odpravo posledic včerajšnjega uničujočega potresa, ki je opustošil mesto Petrinje in zahteval več smrtnih žrtev. Sklicane so bile številne dobrodelne akcije, med njimi tudi v Pomurju.


Z odstranjevanjem posledic potresa danes nadaljujejo številni tamkajšnji gasilci, gorski reševalci, pripadniki civilne zaščite, vojaki, komunalni delavci in prebivalci. Na območju so reševalci iz vse države. V torek je za posledicami potresa umrlo sedem ljudi, številni so ranjeni. Reševalci so včeraj skupaj z reševalnimi psi v ruševinah našli in rešili več oseb.

Na Hrvaškem in tudi v Sloveniji potekajo akcije solidarnosti, v katerih državljani zbirajo najnujnejše potrebščine za prebivalce s prizadetih območij. Slovenija je med drugim že ponudila šotore, postelje in grelnike. Pomoč je ob polnoči že prispela v hrvaški logistični center na Jastrebarsko, kjer so začeli z raztovarjanjem, je sporočila Uprava za zaščito in reševanje.

Zbiralne akcije v Pomurju

Dobrodelno akcijo organizira med drugim HKD Pomurje. Vsi, ki želite pomagati, lahko stvari, kot so nepokvarljiva hrana, toaletni pribor in ostale higienske potrebščine, odeje, spalne vreče,  dostavite v sredo in četrtek (30. in 31.12 2020) med  10.00 in 14.00 uro v Hrvaški dom (dvorišče) v Lendavi , Glavna ulica 28.

Nujne potrebščine zbirajo tudi PGD Beltinci in sicer danes in v četrtek. Vsi, ki želite pomagati, lahko stvari, ki se zbirajo, dostavite med 15.00 in 19.00 uro v gasilski dom Beltinci.

Zbiralo se bo tudi v gasilskem domu v Tropovcih in sicer danes v sredo 30.12. med 16. in 18. uro in v četrtek 31.12. med 10. in 12. uro in med 16. in 18. uro. Zbira se nepokvarljiva hrana, toaletne potrebščine, voda, WC papir, odeje, plenice, zaščitne maske, baterije in priboljški za otroke. Zbrane stvari bodo gasilci po novem letu dostavili pomoči potrebnim na Hrvaško.

Dobrodelno akcijo organizirajo tudi v Šalovcih. Prav tako se zbira nepokvarljiva hrana, voda, WC papir, oddeje, higienske potrebščine, spalne vreče. Vsi, ki želite pomagati, lahko stvari dostavite danes v sredo med 17:00 in 19:00 v INFO TOČKO v  Šalovcih.

Zbiralno akcijo organizirata tudi PGD Dobrovnik in PGD Strehovci. Zbiranje bo potekalo v CZR Dobrovnik, jutri v četrtek 31.12. med 8. in 11. uro, v gasilskem domu v Strehovcih pa jutri med 10. in 12. uro.

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS sporočilom na 1919 z Besedo SKUPAJ en evro ali SKUPAJ5 pet evrov.

Denarno pomoč zbirata tudi Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas

Denarno pomoč odpravljanja posledic potresa zbira Rdeči križ Slovenije, ki je včeraj iz Sklada solidarnosti že nakazal 10.000 evrov na račun Rdečega križa Hrvaške. Svoj prispevek za akcijo "Potres Hrvaška" lahko nakažete na TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, ki je odprt pri banki SKB:

  • Namen: "Potres Hrvaška”
  • TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
  • SI56 031001111122296
  • SWIFT: SKBASI2X
  • Koda namena: CHAR
  • Sklic: SI00-9688

Tudi Slovenska karitas je odprla račun za pomoč. Vsa zbrana sredstva bodo posredovana Hrvaški Karitas. Kot so zapisali, bo vsak dar dobrodošel pri pomoči in odpravljanju posledic potresa za prebivalce Petrinje, predvsem pri obnovi hiš in normalizaciji življenja najbolj ranljivih družin.

TRR:

  • Slovenska karitas
  • Kristanova ulica 1
  • 1000 Ljubljana
  • TRR: SI56 0214 0001 5556 761
  • Namen: POTRES PETRINJA
  • Sklic: 00 627

SMS sporočilo: KARITAS5 na 1919 in darovali boste 5 EUR.

*Foto: Hrvaški Caritas

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.12.2020 ob 9:20 gost

      Evo Slovenija prva oslala pomoč pohvalno, res nesreča ne pozna meja, ampak malo se spomnite nazaj Mangart, Posočje itd. kaj smo dobili in kje so bili? Ne očitam, in vse na morju in na meji itd. Vse se nekak vrne, nazadnje BOG odloča.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.12.2020 ob 11:33 briga me nej nič gost

      Zdaj je Slovenija ,dobra ,da bo pomagala ? Hrvatje so pomagali ko je bil plaz pod Mangartom ? Jebejo nas kak politiki tak prebivalci .

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.12.2020 ob 11:43 gost

      Predsednik vlade Janez Janša, zakaj vsega tega, kar si poslal Hrvatom, nisi dal našim brezdomcem? Veliko njih je delalo dolga leta, niso brezdomci po svoji krivdi. Pa tudi, če so po svoji krivdi, so to naši ljudje, naši državljani. Med vsemi temi velikimi milijardami evrov nisi mogel najti nekaj za te uboge naše ljudi. Enostavno si pozabil nanje, kot, da ti ljudje ne obstajajo. Pa so ti naši ljudje veliko bolj potrebni pomoči kot ti Hrvati. Te je sram priznati, da je v " tvoji " Sloveniji več tisoč brezdomcev?

      12 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.12.2020 ob 12:55 gost gost

      Tipično slovensko v rit lezenje nevoščljivin sosedom. So oni pomagali, ko je bilo pri nas potrebno? Ne. Ko so šli tanki proti Lendavi iz Čakovske kasarne so niti s prstom nej mignili, še privoščili so. Treba je pomagati ob nesrečah, samo mi smo malo deležni take pomoči od teh sosedov. Še avstrijci so prej pomagali.Tak ka nej pretiravati z vsem mogočim. Sami so povedali, ka rabijo, najmanj pa paketov hrane. Razen tega pa, tan očitno ne nosijo mask, nej treba.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.12.2020 ob 15:49 gost

      Seveda ka ne nosijo mask pa tudi gostilne so odprte. Zato ker njihova vlada ne tvita, ne krade ne kadruje jludi ne preganja z policijo. Dela pa tisto kar je potrebno zato so oni lahko brez mask brez jebenij ukrepov diktaturskih. Keri itak ne prinesejo nobenega rezultata.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.12.2020 ob 8:21 gost

      sami pokvarjeni KOMUNAZRI.SRAMOTA:Poleti pa vsi na JADRAN.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.12.2020 ob 11:27 kilonja gost

      Ovce le zbirajte denar, veliko milijon za žepe Hrvatov, do tistih ki rabijo pomoč denar sploh prišel . Cigani že ropajo konvoje itd. največja sramota pa je župan gnili z mesta Petrinje..ki dva dni po potresu laja v kamero da jim mora EU vse na novo zgraditi ali pa jim naj postavijo velik topel šotor, majmun gnili. Lopato naj v roke vzame pa gre pucat, ker se je njemu podrla bajta ali stanovanje zdaj želi milijone si zbasat v žep . Ampak res ste naivni ljudje , mi smo imeli poplave ljudje Božji pa 1 tovornjak s Hrvaške ni prišel k nam s pomočjo. Kje imajo Hrvati civilno zaščito, vojaške šotore ? Samo čakajo da jim bo EU vse naredila, čudno da so uspeli sami pospraviti nered, ljudje pa jim na ulici spijo, sramota so. Na Japonskem je od cunamija pred leti umrlo 16.000 ljudi, to je tragedija, pa porušenih tisoče domov.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.