https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Trumpovi privrženci vdrli v kongres, prišlo celo do streljanja, umrle štiri osebe

06.01.2021 ob 22:00  

Privrženci predsednika ZDA Donalda Trumpa so danes vdrli v kongresno palačo in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev 3. novembra. Zasedanje obeh domov kongresa je prekinjeno. Poslanci so se zatekli v svoje pisarne. Prišlo je celo do streljanja, po zadnjih podatkih so umrle štiri osebe. Trump je svoje privržence pozval, naj "ostanejo mirni".

 

"Gre za prvi napad na ameriški kongres po letu 1812, ko so ga zažgale britanske sile. Washington je kasneje doživel številne velike proteste, vendar so Trumpovi podporniki prišli v zgodovino kot prvi, ki jim je uspelo vdreti v poslopje. Kongresna palača je trenutno obkoljena z vseh strani, kongresniki pa čakajo na policijske okrepitve, da lahko nadaljujejo z delom.

Nad kongres jih je poslal Trump s pozivom, naj gredo in odstranijo šibke kongresnike. Trump ne priznava poraza na volitvah in trdi, da je šlo za prevaro, v kar je prepričal tudi svoje podpornike, " navaja STA.

Pred napadom je kongres začel formalno sejo za potrditev izida glasovanja elektorjev 14. decembra, ki so prisodili zanesljivo zmago Bidnu nad Trumpom s 306 proti 232. Biden je dobil tudi skoraj osem milijonov glasov volivcev več od Trumpa. Potrjevanje izida volitev so sicer skoraj nemudoma prekinili Trumpovi kongresni podporniki.

Umrle štiri osebe, policija odkrila dve bombi

Šef policije Washingtona Robert Contee je sporočil, da so v nasilnem vdoru privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa na poslopje ameriškega kongresa v sredo umrle štiri osebe. Doslej se je poročalo le o ženski, ki je umrla zaradi strela iz policijske pištole. Contee je dodal, da so umrle še tri osebe, vendar še ni podrobneje razložil okoliščin.

Policija je aretirala skupaj najmanj 50 ljudi, zaplenila nekaj kosov orožja in odkrila tudi dve bombi. Ena je bila nastavljena pred sedež demokratske stranke v Washingtonu, druga pred sedež republikanske stranke. Na območju kongresa so v vozilu odkrili tudi puško in molotovko.

Policija je v poslopju ameriškega kongresa, kamor so danes vdrli privrženci predsednika Donalda Trumpa, izvlekla orožje, uporabili so tudi solzivec, poročajo ameriški mediji. Vodstvi senata in predstavniškega doma sta na varnem. Prav tako podpredsednik Mike Pence in njegova naslednica Kamala Harris.

Janša: Vsi bi morali biti zelo zaskrbljeni nad nasiljem v Washingtonu

Pemier Janez Janša je v angleščini na Twitterju zapisal, da bi morali biti vsi zelo zaskrbljeni zaradi nasilja v Washingtonu. "Upamo, da je ameriška demokracija trdna, trdno zakoreninjena in bo premagala to krizo. Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo - z leve ali desne - so VEDNO napačni," je zapisal Janša.

Na poti v Kapitol nacionalna garda

»Na poti v poslopje ameriškega kongresa, kamor so danes vdrli podporniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je nacionalna garda, je sporočila Bela hiša. Podpredsednik Mike Pence pa je protestnike pozval, naj takoj zapustijo Kapitol. V nasilju je bilo ranjenih več policistov.

Potem ko je privržence pozval, naj gredo na kongres, je predsednik ZDA Donald Trump svojim podpornikom, ki oblegajo kongresno palačo, tvitnil, naj ostanejo mirni. Ameriški mediji poročajo tudi, da je nekaj Trumpovih privržencev, ki so vdrli v palačo, oboroženih. Fotografije iz senata kažejo ljudi z izvlečenimi pištolami, govori se o poskusu udara,« poroča STA.

Biden: Pozivam Trumpa, naj nemudoma javno zahteva konec obleganja

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je danes predsednika Donalda Trumpa, čigar podporniki so vdrli v kongres, pozval, naj nemudoma javno zahteva konec tega obleganja. "Naša demokracija je pod napadom, kot ga še ni bilo, napadom na vladavino prava in predstavnike ljudstva," je dejal Biden.

»Vem, da ste prizadeti, vendar morate zdaj domov, moramo imeti mir, zakon in red,« je protestnike pozval Trump.

Twitter zaradi vzpodbujanja k nasilju Trumpu blokiral račun

Twitterju je bilo dovolj, ko je Trump po objavi videa, v katerem je podpornike pozval naj gredo domov, ponovno tvital proti volitvam. "Take stvari se dogajajo, ko se sveta volilna zmaga z veliko večino tako zlobno odvzame velikim patriotom, s katerimi se je predolgo slabo in nepošteno postopalo," je tvitnil Trump in Twitter ga je za 12 ur blokiral.

*Foto: CNN

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.01.2021 ob 22:30 Trumpisti Janšisti gost

      Janšovi pajdaši imajo veselico. Vojna de, v Ameriki in kmalu tudi pri nas. Diktatorji na miren način pač ne želijo oditi z oblasti

      13 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.01.2021 ob 8:10 Fuckantifa gost

        Trump je bil ogoljufan liden je prekipelo in naj se ze enkrat zaca civilna vojna levicarji so golazen vse jih trbej spoklati kak v ameriki tak tudi v sloveniji.

        5 14 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.01.2021 ob 23:03 Trumpisti = janšisti gost

      pri nas bo kmalu podobno kot v Ameriki. Janši nikoli ne bo jasno da ga narod noče in da mora oditi,. a on bo sprožil državljansko vojno ko volitve ne bodo po njegovih željah. gliha vkup štriha

      13 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.01.2021 ob 23:13 Tinček gost

      KDO JE NAROD, KI NOČE JANŠE ¨, ODKOD TI PRIHAJAŠ,,,, SI POZABIL, KDO JE DOBIL NA VOLITVAH.....BOG TI POMAGAJ..... SPRAVI SE VRED......POTEM SE OGLASI......

      12 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.01.2021 ob 1:43 Proti demokraciji gost

      bild.de/video/clip/politik-ausland/bild-chef-julian-reichelt-das-ist-ein-gewaltsamer-anschlag-auf-die-demokratie

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.01.2021 ob 5:46 gost

      Pa to je normalno za Ameriko.Tam mora tako biti.Saj so pa pri nas tudi ustrelili dobrotnika iz Negove,da so potem lahko zlahka prišli na oblast komunjare.

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.01.2021 ob 15:22 gost gost

        Napad na ameriški kongres obsodil tudi predsednik Pahor ? Ga je strah, je videl kaj je demokracija po ameriško in kaj se je pred leti zgodilo v Mariboru !! Tudi meni na njegovem mestu ne bi bilo vseeno.

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.01.2021 ob 6:06 gost

      TINČEK TI SI IDIOT IN IDIOT BOŠ OSTAL. NAROD SLOVENIJE NE GRE NA VOLITVE IN ZATO ZMAGA DIKTATOR JANEZ JANŠA. TO KAJ POČNE TA MANDATAR VODI V KOLAPS IN ZADOLŽITEV BO ZELO ZELO VELIKA--------------NEZAPOSLENOST 30%. KAM TO VODI----------V PREPAD--------------BOMO DRUGA VENEZUELA. IZGINI JANŠA IZ SLOVENIJE-------GOLI OTOK.

      13 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.01.2021 ob 7:53 gost

      20 % je Janšistov pa še ti so stari in betežni kak Šif tak ka jih hitro vret zememo či do kaj brneli !

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.01.2021 ob 8:34 gost

      Golazen bi na silo obdžala oblast. Tako kot pri nas koso ljudje protestirali in jih je Hojs po naročilu Janeza groznoga diktatorja,z policijo in vodnim topom preganjal. Kaj mi mamo razpravljati o ZDA kajti tako tele je v Sloveniji na oblasti kot Tramp. Na vso silo se drži na oblasti zato smo že edini štrti mesec zaprti v Evropi. Pa najslabšo sliko ker diktator tako hoče. Gnoj od gnoja.

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.01.2021 ob 15:49 Black fist gost

      Bravo-tudi pri nas v sloveniji bi ze zdavnaj morali spucati komunajzersko levicarsko zlocinsko drhal!!!-smrt komunistom!

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.01.2021 ob 19:14 gost pet gost

      Ti budalo ob 15.5o. Povej zakoj podpiraš gnido janšasto? Ka je tak dobroga napravo, mogoče za tebe? Še eden brez možganov. sklizni v jajojovo jazbino., Tan nucajo primitivce.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      07.01.2021 ob 19:22 gost

      državljanska vojna 2 del ..še po prvi niso bili nikoli enotni

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.01.2021 ob 19:28 kilonja gost

      Zdaj so videli rdeči DEMON- krati da ni zajebancije s pravimi američani..zažgat bi jim morali Kapitol!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.