https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pravoslavni verniki danes praznujejo božič

07.01.2021 ob 17:25  

Pravoslavni verniki so opolnoči pričakali božič, s katerim tako kot katoliki in evangeličani praznujejo dan Jezusovega rojstva. Letos je v Sloveniji praznovanje omejeno na domove vernikov, saj božičnih bogoslužij ob navzočnosti vernikov v pravoslavnih cerkvah zaradi epidemije ni.

 

Kot je za STA povedal paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković, ukrepi države sicer dovoljujejo, da se pri bogoslužju glede na velikost njihove cerkve v Ljubljani zbere do deset vernikov ali deset družin, ker pa je težko določiti, kdo je tisti, ki naj se udeleži bogoslužja, so se letos odločili, da bogoslužij z navzočnostjo vernikov ne bo. Tako so verniki božič pričakali doma v krogu svojih družin.

 Foto: Pixabay

V sredo, na predvečer božiča, so imeli v pravoslavni cerkvi badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje. V običajnih razmerah v cerkvah vernikom na ta dan razdelijo blagoslovljene badnjake oziroma slamo in hrastove veje. Le-te verniki odnesejo domov in jih zažgejo v družinskem krogu ob molitvi ter tako pričakajo božič. Opolnoči se nato znova zberejo v cerkvi, ko se začne praznična maša.

 Foto: Pixabay

Pravoslavni verniki božič praznujejo pozneje od katoliških in evangeličanskih vernikov, saj še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja 13 dni. Božič tako praznujejo 7. januarja. Istočasno z verniki Srbske pravoslavne cerkve božič 7. januarja praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

Naslovna fotografija: Prsvoslavna cerkev v Ljubljani-sokultura.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.01.2021 ob 19:23 kilonja gost

      koga briga kaj praznujejo srpski agresorji na slovensko suverenost ?

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.01.2021 ob 19:28 gost pet gost

      Kilonja, tele zabito. Svojo primitivnost kaži pri puklaston pokvarjenci. gliha vlup štiha. Sicer pa budale je najbolše ignorirati, te so besni. Agresor je pa tvoj puklasti bednik, ka dela narodi. Takšoga groznoga agresora je na naših tleh še nej bilo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.