https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ne pozabite na rok za oddajo vloge

01.02.2021 ob 6:05  

Rok za oddajo vloge za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane je 5. februar. Furs svetuje, da zavezanci uporabljajo spletni portal eDavki ali pa mobilno aplikacijo eDavki.

Vlogo morajo oddati zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, oziroma so jo uveljavljali a želijo te podatke spremeniti, navaja STA.

"Vzdrževani družinski člani so vsi otroci do 18. leta starosti, lahko pa tudi starejši otroci, zakonski partnerji in starši zavezanca, če izpolnjujejo posebne pogoje. Najbolj enostavno je, da jih zavezanci za dohodnino uveljavljajo že med letom pri izračunu akontacije dohodnine na mesečni ravni.

Zavezanec, ki med letom olajšave ni uveljavljal, pa mora najpozneje do 5. februarja vložiti vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine. To velja tudi za tiste, ki so olajšavo uveljavljali, a jo želijo spremeniti," poroča STA.

To lahko storite le po elektronski pošti, v mobilni aplikaciji eDavki in na spletnem portalu eDavki. Lahko pa vlogo pošljete v papirnati obliki po pošti, ali pa jo pustite v predalniku pred vhodom v prostore urada.

Olajšavo se običajno bolj splača uveljavljati tistemu od staršev, ki ima višjo plačo. Lahko jo uveljavljata tudi oba starša, vendar si morata v tem primeru čas uveljavljanja olajšave razdeliti tako, da njuna vsota ne preseže 12 mesecev. Pri optimiziranju davčne obveznosti, si lahko pomagate s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki.

Fotografije so simbolične

"Če zavezanec olajšave ne uveljavlja niti na mesečni niti na letni ravni, bo prejel informativni izračun dohodnine, v katerem ta ne bo upoštevana. To pa pomeni, da bo moral doplačati več oz. bo prejel manjše vračilo dohodnine, kot bi ga sicer. Olajšavo bo lahko uveljavljal tudi še po prejemu informativnega izračuna, s tem da bo nanj podal ugovor, a bo morebitno vračilo dohodnine prejel pozneje," poroča STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 15:39 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.