https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Tudi Madžarska in Hrvaška podaljšujeta ukrepe proti širjenju koronavirusa

08.01.2021 ob 16:00  

Madžarska je v okviru protikoronskih ukrepov podaljšala delno zaprtje države do 1. februarja, je danes sporočil premier Viktor Orban. Dokler ne bo na voljo dovolj cepiva, bodo v veljavi ukrepi, je dejal in dodal, da je dobava cepiv v okviru EU počasna, zato se Madžarska pogovarja tudi z Rusijo, Kitajsko in Izraelom. Hrvaška pa bo ukrepe zaradi poslabšane epidemiološke slike podaljšala do konca janurja.

MADŽARSKA

"Delovna skupina je sklenila, da se podaljša trenutne omejitve do 1. februarja," je dejal Orban v intervjuju za radio Kossuth, so sporočili iz njegovega urada. "Dokler ne bo dovolj cepiva, bomo ohranili ukrepe," je dodal. Na Madžarskem bo tako najmanj do februarja v veljavi policijska ura, prepoved zbiranja in obvezno nošenje mask. Še naprej bodo v državi odprte osnovne šole in vrtci, predavanja na univerzah bodo potekala na daljavo. Ukrepi so sicer v veljavo stopili 11. novembra.

V državi so doslej cepili več kot 42.500 zdravstvenih delavcev. Orban je bil ob tem kritičen, da so zaenkrat prejeli le 80.000 odmerkov. Dobava cepiv v okviru EU je počasna, Madžarska pa se glede cepiva pogovarja tudi z Rusijo, Kitajsko in Izraelom, je dodal.

Na Madžarskem so danes sicer poročali o 115 smrtnih primerih zaradi covida-19, skupaj pa je bolezen terjala 10.440 življenj. V bolnišnici je trenutno 5297 bolnikov, od tega 372 na ventilatorjih.

HRVAŠKA

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 6742 testih potrdili 1098 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 38 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Čeprav so trendi pozitivni, je število okužb še vedno visoko, zato bodo veljavne protikoronske ukrepe podaljšali do konca januarja, so napovedali.

Na Hrvaškem je trenutno 5794 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 2251 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 194 ljudi. V samoizolaciji je nekaj manj kot 18.300 državljanov. Skupno so od 25. februarja lani potrdili skoraj 218.000 okužb z novim koronavirusom in 4304 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je skoraj 207.850 obolelih. Doslej so testirali skoraj 1.062.000 državljanov, so še objavili. Izpostavili so, da se je na Hrvaškem do četrtka do 19. ure proti covidu-19 cepilo 24.985 ljudi.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dejal, da se je po zaostritvi epidemioloških ukrepov pred tremi tedni za približno četrtino zmanjšalo število ljudi, ki jih zaradi covida-19 zdravijo v bolnišnicah. Občutno manj je tudi bolnikov na ventilatorjih, posledično se znižuje tudi dnevno število umrlih s covidom-19. Meni, da so nižje številke posledica zaostrenih ukrepov, ki so jih uveljavili pred tremi tedni, a je ocenil, da še ni podlage za omilitev ukrepov.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je napovedal, da bodo veljavne ukrepe podaljšali do 31. januarja. Pojasnil je, da so trendi pozitivni, a so številke še zmeraj visoke. Pri odločitvi niso izključili niti morebitnih negativnih posledic za širitev okužb po decembrskih praznikih in potresu na območju sisaško-moslavške županije.

Fotografije so simbolične (Pixabay).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.01.2021 ob 17:08 gost

      Janševi cucki poglejte si te številke in te ukrepe. Povem, da ima Madžarska 10 milijonov prebivalcev, Hrvaška pa 4 milijone prebivalcev, ker sami tega tako ne veste.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.01.2021 ob 17:11 kilonja gost

        Te številke so navadna laž, kot prvo. Kot drugo... Švedska bo po porastu okužb začela sprejemati omejevalne ukrepe, v Nemčiji nov črni mejnik MMC ČIPKARJI via Švedska.

        3 8 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.01.2021 ob 18:02 Karel K. gost

      Dobro nam je znano, da ima Madžarska 10 milijonov, Hrvaška pa nekaj čet 4 milijone prebivalcev. Ča primerjamo številke je Slovenija v primerjavi z obema v zelo slabem stanju. Na madžarskem je umrlo 115 ljudi v Sloveniji baje 30, torej v primerjavi z Madžarsko in petkratnikom kar nekaj več v Sloveniji, na Hrvaškem je odstotek okuženosti okrog 17 odstotkov pri nas je 32 in tako naprej. Torej so omejitve potrebne in jih je treba spoštovati.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.01.2021 ob 18:07 kilonja gost

        Hrvati pa Madžari lažejo, Madžari so imeli Septembra noro visoke številke okužb in smrti zdaj pa čudežno več ne...Hrvati ap itak znani po tem da jim ne moreš verjeti dveh zaporednih stavkov ki jih izustijo . Mi bizgeci pa vsakega ki je bil okužen s kovidom označimo za smrt s kovidom, če bi drugi tako ravnali bi mi bili med boljšimi .

        6 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.01.2021 ob 18:10 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        No,Károly,KDO VAM LAŽE,Ivan Komunist,Orbán ali Plenković?Kar vsi,sam fašizem na kupu(domobrani beli,črni nyilaši in ustašija).Tak je s tem.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.01.2021 ob 18:36 gost

        GOST K. Končno nekaj korektni objav me veseli. Tist kateri so vedno hvalili druge države ki niso imele strogih omejitev (odprte gostilne) so tiho, ali so se pa odselili.

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.01.2021 ob 18:30 gost gost

      Kilonja, končno si napisal nekaj, kar drži. Vogri, kak vogri, znamo jih, hrčeki pa kak hrčeki. Res jin nemreš verjeti niti besede. Zdaj na velko pišejo, kak so jin po potresu mađari priskočili na pomoč s kontejneri. Slovenci so pa takoj pomagali , pa niti besede. Kaki zahvala, niti omenili so nej, vse duge pa so naštevali. Edino narod je pravo, ka slovenci vedno prvi priskočijo na pomoč, že od nekdaj. Sramota od hrčekov. Tu se jin pa dale v rit vlečejo za tistih par dni absolutno preplačanega zamazanega morja. Kdo jin je reševal turizem poleti? Omenjeni pa so bili vsi drudi, samo slo. budala nej. Rajši iden na bukovniško jezero, kak k ten luzeron.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.01.2021 ob 19:16 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      E,gost,gor si prišeu kakši su sousidi,predvsem ustaši.Nemreju nas,nikoli ne bodo,so samo zavistni,nesposobni Lajbeki.Tri leta bodo tulili po Evropi glede potresa,prosili kak cigajnje,celo pozabili bodo,da so bili v Jugoslaviji strašno izkoriščani,naj imajo svojo Lepo,bedno tvorevino,nekda Srbskega porekla,pa presedlali na katolike,en dober del pa v Islam kak katoliki Filipovići(Tarik,na Hrvatiji televiziji).

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.01.2021 ob 10:17 gost

      A so to tisti Madžari ki jih levuharji tak dol serete ???????????????????'

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2021 ob 10:29 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Ivan Komunist küšüvle Orbána,libèzen moška je tou. Pa ka,náj se jástrita,samu ka jima je fajn.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.02.2022 ob 16:40 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.