https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Leto 2020 nadpovprečno toplo in osončeno

12.04.2021 ob 6:00  

Po podatkih Agencije RS za okolje (ARSO) je bilo leto 2020 nadpovprečno toplo, nadpovprečno osončeno in povprečno namočeno.


Leto 2020 med petimi najtoplejšimi leti od leta 1961

Odklon temperature zraka od povprečja obdobja 1981–2010 je na državni ravni znašal 1,3 °C, kar uvršča leto med pet najtoplejših od leta 1961, so zapisali na Facebooku. ARSO je ob tem poudaril, da so podatki predhodni in še ne povsem preverjeni.

Vir: ARSO

 

Pojasnjujejo, da je bilo do sedaj najtoplejše leto 2014 z odklonom 1,7 stopinje Celzija, od leta 2020 pa so bila toplejša še leta 2019, 2018 in 2015.  Odklon je bil največji predvsem v južnem delu Slovenije, brez Obale in Bele krajine, in v delih severovzhodne Slovenije, ki mejijo na Hrvaško.

Nadpovprečno topli so bili vsi meseci leta 2020, razen maja, največji odklon pa je bil februarja (4,5 °C), ki je bil drugi najtoplejši februar po letu 1961. Okrog 2 stopinji Celzija je znašal odklon še januarja in aprila. Najmanj je od povprečja odstopal julij (0,4 °C).

Vir: ARSO

Severovzhodni del Slovenije nadpovprečno namočen

Odstopanje višine padavin od povprečja je bilo po državi precej neenakomerno  porazdeljeno. Severozahodni del Slovenije je bil nadpovprečno namočen, s kazalnikom padavin do 130 odstotkov, prav tako Prekmurje, bolj suho od povprečja pa je bilo v vzhodni Sloveniji (med 80 in 90 odstotkov) ter delih osrednje Slovenije in na Koroškem (90–95 odstotkov).

 

Vir: ARSO

Od januarja do maja so bili meseci na državni ravni bolj suhi od povprečja, potem pa razen novembra bolj namočeni. Najbolj suh je bil januar, na ravni države je padlo le 27 odstotkov povprečne količine padavin, sledita mu april z 31 odstotki in november z 39 odstotki. Najbolj namočen je bil december, sledita mu oktober in julij.

Leto 2020 med petimi najbolj osončenimi leti od leta 1961

Leto 2020 je bilo tudi nadpovprečno osončeno. »Trajanje sončnega obsevanja je bilo na državni ravni za 112 odstotkov dolgoletnega povprečja, kar letošnje leto uvršča med pet najbolj osončenih od leta 1961,« poroča ARSO. Najbolj osončeno leto pa ostaja leto 2011 (114 odstotkov).

Izredno sončna meseca sta bila januar in april (166 odstotkov oziroma 165 odstotkov dolgoletnega povprečja), polovica mesecev je bila rahlo do zmerno nadpovprečno osončena, medtem ko je bilo maja, junija, avgusta in oktobra sončnega vremena nekaj odstotkov manj od dolgoletnega povprečja. December je bil izredno podpovprečno osončen (okrog 45 odstotkov dolgoletnega povprečja).

Po letni statistiki temperature in padavin je bilo letošnje leto  podobno toplim in povprečno namočenim letom 2000, 1994, 2012 in 2018, vendar je bil vremenski potek precej različen.

Dolgoletni niz meritev v Sloveniji kaže na ogrevanje ozračja pri tleh v zadnjih desetletjih, ugotavljajo. Letošnje leto je že deseto zapored s pozitivnim temperaturnim odklonom glede na obdobje 1981–2010. "V tem tisočletju pa smo imeli le tri leta z negativnim temperaturnim odklonom, kar 17 jih je bilo s pozitivnim odklonom. Osem najtoplejših let je bilo v tem tisočletju, od 20 najtoplejših let samo tri niso bila v tem tisočletju", so še zapisali.

Tudi v sosednji Avstriji je bilo leto 2020 peto najtoplejše odkar merijo, v Nemčiji in na Poljskem je bilo drugo, v Združenem kraljestvu tretje, v nizu evropskih držav (Francija, Belgija, Nizozemska, Švica, Norveška, Švedska, Finska, Estonija in Latvija) pa najtoplejše doslej.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.04.2021 ob 8:21 gost

      Kako bo še pa zdaj toplo ko se to sranje z virusom konča. Vode pa ne bomo imeli dabi pogasili sušo. Ker je naša vodna zajetja vlada,,, Janušova,,, prodala da bodo tujci služili z življenjsko pomembno tekočino kera bo dražja kot je trenutno nafta.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 14:45 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.