https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Minister Hojs ob objavi plač policistov stavko označil za neupravičeno

12.01.2021 ob 11:03  

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je o stavki Policijskega sindikata Slovenije v izjavi za javnost dejal, da je stavka neupravičena in neutemeljena ter da se je vlada do zdaj v celoti držala stavkovnega sporazuma.

»S prejšnjo vlado so podpisali, da bodo skupaj naročili neodvisno analizo, policijski sindikat je celo sodeloval pri pripravi razpisne dokumentacije za javno naročilo. Analiza je na žalost pokazala, da njihove zahteve niso upravičene, in vlada ni imela druge izbire, kot da to neodvisno analizo pač potrdi.« Glede preostalih zahtev je povedal: »Tudi sam se strinjam, da se policiste izvzame iz enotnega plačnega sistema. Nesprejemljiva pa je zahteva, da se noben zakonski predlog ne bi smel vložiti v zakonodajno proceduro brez soglasja sindikata.« Poudaril je še, da se je vedno pripravljen pogovarjati in da pogajanja tečejo," navaja Ministrstvo za notranje zadeve.

Podatki o bruto plačah

Kot je minister Hojs napovedal ob napovedi stavke, so v preglednici na spletni strani ministrstva objavili tudi podatke o bruto plačah zaposlenih na ministrstvu, v policiji in na inšpektoratu.

Prikazane so plače za 8694 zaposlenih za december 2020, razen tistih, ki opravljajo delo prek javnih del, in tistih, ki so prejeli plačo, nižjo od minimalne bruto plače (940,58 evra). "V bruto plači so lahko zajeti tudi poračuni plač dodatkov za pretekle mesece.

Javni uslužbenci v času epidemije prejemajo dodatek za rizične razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Povprečni odstotek dodatka za rizične razmere, obračunan pri plači za december 2020, je za Ministrstvo za notranje zadeve 12,73 %, za Policijo 21,48 %, za Inšpektorat RS za notranje zadeve pa 11,33 %," so pojasnili na ministrstvu.

Kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018

V Policijskem sindikatu Slovenije s stavko, ki so jo začeli 11. januarja ob 7. uri in bo trajala do preklica, zahtevajo odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katere bodo policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače.

"Druga zahteva se nanaša na uredbo o napredovanju v plačne razrede javnih uslužbencev, ki ni usklajena s spremenjeno sistemsko zakonodajo. Sindikat zahteva tudi sistemsko ureditev v področnem zakonu, ki bi omogočila sklenitev samostojne panožne pogodbe za policijske uslužbence. Zadnja zahteva pa se nanaša na vodenje socialnega dialoga, ki mora biti vzpostavljen tako, da ne bo več prihajalo do enostranskih posegov vlade v obstoječe pravice zaposlenih s spremembo zakonodaje ali podzakonskih aktov," je po navedbah STA navedel predsednik sindikata Rok Cvetko.

    Fotogalerija