https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pravoslavni kristjani vstopili v novo leto

14.01.2021 ob 15:52  

Opolnoči so pravoslavni kristjani, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, dočakali prihod novega leta. Julijanski koledar 13 dni zaostaja za gregorijanskim, priznavajo pa ga srbska, ruska in gruzijska pravoslavna Cerkev.


Zaradi ukrepov ob pandemiji letos v Sloveniji običajnih, vsaj javnih zabav, ni bilo. Tudi v Srbiji so pravoslavno novo leto pričakali v skladu z epidemiološkimi ukrepi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V beograjski cerkvi Sv. Save so imeli opolnoči liturgijo in molitve za blagoslov v novem letu. "Leto, ki je za nami, je bilo leto resnih preizkušenj, naš narod pa se je znašel pred resnim preizkusom vere, trpljenja, ljubezni in pomiritve," so zapisali na spletni strani cerkve sv. Save.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll (alo.rs)

Poleg Srbske pravoslavne cerkve so opolnoči v novo leto vstopili verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, navaja STA.

Za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji se je ob popisu prebivalstva iz leta 2002 izreklo 2,3 odstotka oziroma 45.000 ljudi.

Foto: sokultura.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.01.2021 ob 20:08 1.1. gost

      Novo leto je bilo 1.1.2021 za druge pa ne vem

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.