https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Preverite, kateri čaji ne smejo manjkati v domači lekarni

10.4.2021  

Star kitajski pregovor pravi: »Bolje je biti tri dni brez hrane, kot en dan brez čaja.« Čaj je takoj za vodo druga najbolj razširjena pijača na svetu. 


Naravni zeliščni čaji velikokrat delujejo blagodejno in pomirjujoče na telo, ga pogrejejo in mu vrnejo prepotrebno tekočino. Čaji pomagajo iz telesa odvajati toksine in krepijo imunski sistem. Pomagajo lahko pri številnih zdravstvenih težavah, ki so pogostejše prav v hladnejšem delu leta, nekateri pa so odličen nadomestek za jutranjo kavo, saj delujejo poživljajoče. Za bolje delovanje zelišč priporočamo tudi žličko dobrega domačega medu.

Poprova meta

Poprova meta je zelišče s številnimi antioksidanti, folno kislino in vsebuje vitamin C, B6, E ter še mnoge druge za telo koristne snovi. Koristna je, če imate katero izmed naslednjih težav:
- razdraženo črevesje,
- slabost,
- slaba prebava,
- bolezni dihal (pomaga tudi inhalacija eteričnega olja poprove mete)
- glavobol in migrena,
- visok krvni tlak in hiter srčni utrip,
- težave v ustni votlini,
- stres in razdražljivost, saj čaj deluje pomirjujoče.

Timijan (materina dušica)

Je zelišče, ki se lahko uporablja tako v kuhi kot tudi v zdravilne namene. Nabiramo ga, ko cveti, nato pa posušimo. Vsebuje eterična olja in je koristna za blaženje simptomov pri številnih težavah:
- razkužuje dihalne poti, blaži kašelj,
- težave s pljuči (pljučnica, hropenje in piskanje pri dihanju …),
- pomirja in pomaga pri pretiranem stresu in živčnosti,
- neurejena prebava, driska,
- krči,
- težave z mehurjem in ledvicami,
- za pospeševanje poroda
- deluje antiseptično, pobija škodljive bakterije, omili zobobol.

Rman

Rman vsebuje številna eterična olja in druge učinkovine, ki pomagajo v primeru pri številnih vnetjih in prebavnih težavah. Posebej je priporočljiv za ženske z bolečimi ali nerednimi menstruacijami. Pomaga tudi pri:
- prehladu in vročini,
- prebavnih težavah (napenjanje, driska …),
- hemeroidih,
- visokem tlaku ter trombozi,
- artritisu,
- živčnosti, saj pomirja,
- nespečnosti,
- težavah s sečili,
- krčnih žilah.

Paziti je treba, da ga pri pripravi čaja ne namakamo predolgo, saj lahko greni.

Kopriva

Koprive vsebujejo veliko železa, pa tudi mravljično kislino, histamin, klorofil, številne vitamine. Je eden večjih virov beljakovin. Lahko jih uporabljamo v prehrani kot nadomestilo za blitvo ali špinačo, lahko pa liste posušimo in pripravimo čaj. Čaj lahko pripravimo tudi iz sveže koprive. In za kaj je koristna?

Čaj iz velike koprive je koristen v primeru naslednjih težav:
- zastajanje vode v telesu,
- težave s sečili
- težave s sklepi, saj deluje protivnetno,
- visok krvni tlak, povišan sladkor,
- težave s prostato,
- prebavne težave
- pri revmi,
- težave z jetri in žolčem.

Kamilica

Kamilični čaj – le kdo ga ne pozna še iz otroštva? Sladkast vonj in rahlo grenak okus sta tista, ki jih marsikdo poveže z blaženjem želodčnih težav. A kamilica pomaga še pri številnih druguh težavah:
- težave s prebavili in dihali,
- nespečnost,
- kožne težave,
- protibolečinsko in protivnetno delovanje,
- antiseptični učinek,
- proti virusom in glivicam.

Kamilice največkrat uporabljamo pri boleznih želodca, vnetju želodčne sluznice ali napenjanju, ob težavah črevesja, recimo ob driski ali vnetju tankega črevesja. Pomaga tudi pri težavah z jetri, ledvicami in žolčnikom. Pomaga tudi pri čiru na želodcu in nasploh miri krče prebavil.

Šipek

Šipkov čaj je še ena izmed dobrih starih klasik domače lekarne. Vsebuje železo, pektin, karotenoide, veliko vitamina C, zaradi katerega je uživanje šipka posebej koristno, antioksidante, kalij, kalcij, magnezij, pa tudi vitamine A, B1, B2 in B3, E, K ter P.

Koristen je za:
- večanje odpornosti,
- zdravljenje gripe in prehlada zaradi večje količine vitamina C,
- pri slabokrvnosti zaradi vsebnosti železa, zato je koristen za nosečnice in doječe mame,
- krvavenju iz dlesni,
- obolenjih ledvic in kamnih,
- pri težavah s sklepi.

V oktobru in novembru je čas za nabiranje rdečih plodov. Uporabljamo suhe zmlete ali zmečkane plodove. Prelijemo z vrelo vodo – bolje jih je preliti kot prevreti. Priporočljivo je, da nimate čaja v kovinski posodici, saj kovina pospeši razpad vitamina C in tako čaj izgublja svojo zdravilno moč. 

Vir: dominvrt.si, R. Willfort Zdravilne rastline in njih uporaba

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2021 ob 19:49 Ju gost

      Pridobite 192 USD na uro od Googla! ... Ja, to je verodostojno, saj sem pravkar dobil prvo izplačilo in je bilo res čudovito, ker je bilo največ 24413 USD v tednu. Zdi se neverjetno, vendar si ne boste odpustili, če tega ne preverite ......... >> 𝟏𝐊𝐋𝐈𝐅𝐄.𝐂𝐎𝐌

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.04.2021 ob 9:39 gost

      Doma ne sme manjkati čaj z rumom. Zdaj še bolj kot gdaj koli prej. Ker smo že zaprti od pitaj boga gdaj. Pa sploh človek Neve zakaj že. Komu v korist ker veš sve že precepljen pri nas pa 80 procenta obolelost.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 15:41 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.