https://www.ris-dr.si/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/540/1835/ESCAPE_ROOM

KRONIKA

Osem Slovencev razširjalo gradivo spolno zlorabljenih otrok

20.01.2021 ob 15:00  

Policisti so na območju PU Ljubljana, Koper in Maribor opravili sedem hišnih preiskav zaradi širjenja gradiv, na katerih so prikazni spolne zlorabe otrok.

https://www.ris-dr.si/

Kriminalist Podbelšek iz PU Ljubljana je na virtualni novinarski konferenci danes pojasnil, da so septembra lani pridobili podatke, da je več slovenskih državljanov od leta 2017 prek spleta pridobivalo posnetke, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok. Posnetki prikazujejo otroke, stare od pol do dveh let, ki jih zlorabljajo odrasli.

"Med otroki niso identificirali slovenskih otrok, prav tako niso identificirali, da bi slovenski državljani gradivo izdelali sami oziroma da bi fizično spolno zlorabljali otroke.

Policisti so pridobili podatke od tujih organov, na podlagi katerih je bilo možno identificirati osumljence. Ti so zakrivali svojo identiteto z lažnimi osebnimi podatki. Na območju treh policijskih uprav - Ljubljana, Koper in Maribor so identificirali osem državljanov Slovenije. Tako so v ponedeljek opravili sedem hišnih preiskav in zasegli 79 različnih elektronskih naprav. Kriminalistična preiskava še poteka, ko bo končana, bo obveščeno pristojno tožilstvo. Vseh osem osumljencev je moških v starosti od 20 do 40 let, je pojasnil Podbelšek.

Sedem od osumljencev še ni bilo obravnavano za ta kazniva dejanja. Zaenkrat policija ni ugotovila, da bi to počeli z razlogom, da bi pridobili protipravno korist, pač pa si na takšen način - z izmenjavo posnetkov - zagotovijo druge posnetke. Za ta kazniva dejanja je zagrožena kazen od pol do osmih let zapora," navaja STA.

Statistični podatki zadnjih let kažejo na trend tovrstnih dejanj. Policija je lani obravnavala 15 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja gradiva, ki prikazuje spolno zlorabo otrok, leto poprej pa 134.

Fotografije so simbolične

Za širjenje tovrstnih posnetkov se razvija tudi črni trg. "Z iskanjem teh gradiv se poveča tudi razpečevanje teh gradiv, to pa pomeni več spolnih zlorab otrok," je opozoril Tekavec in dodajal, da se dogaja tudi, da storilci zlorabljajo svoje lastne otroke, da pridobijo tovrstne posnetke. V času epidemije in omejitve gibanja na domove je teh zlorab otrok vse več," opozarja vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto iz uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Robert Tekavec.

"Tekavec je opozoril tudi na drugo obliko spolne zlorabe preko interneta, kjer spolni prestopniki na otroke prežijo v raznih spletnih klepetalnicah, družbenih omrežjih, računalniških igricah ter forumih," sporoča STA.

 Foto: Pixabay

    Fotogalerija