https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prisegel je 46. ameriški predsednik Joe Biden

20.01.2021 ob 18:00  

78-letnik je kot 46. ameriški predsednik prisegel danes nekaj pred poldnevom po lokalnem času (okoli 18. ure po srednjeevropskem času) pred Kapitolom, v katerega so pred tednom dni vdrli Trumpovi podporniki. Štiri leta po tem, ko je zapustil Belo hišo kot podpredsednik Baracka Obame, se je vanjo vrnil kot najstarejši predsednik ZDA.


Prvič v zgodovini so s tem mandatom ZDA dobile podpredsednico, to je postala Kamala Harris. Ob tem je tudi prva Afroameričanka in prva Američanka azijskega rodu na tem mestu. 56-letna senatorka iz Kalifornije je znana po neusmiljenem privijanju kolegov v senatu – in pred tem obtožencev na sodiščih kot nekdanja javna tožilka Kalifornije. Biden jo je za podpredsednico izbral približno po enaki taktiki, kot je Barack Obama izbral Bidna za svojega podpredsednika.

Ob Bidnu pa v Belo hišo prihaja nova prva dama. Jill Biden bo prva dama v 231 letih, ki bo obdržala svojo službo. Dr. Jill Biden je hkrati tudi profesorica Jill Biden. Nova prva dama ZDA se v Belo hišo vrača po štirih letih, a bo prva, ki ne bo začasno postavila svoje kariere na stran, ampak namerava še naprej predavati.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je nekaj ur pred svojo prisego na Twitterju zapisal, da je v Ameriki nov dan. To je tvitnil nekaj minut po odhodu dosedanjega predsednika Donalda Trumpa iz Washingtona. Ta je v skladu s tradicijo svojemu nasledniku pustil pismo. Republikanec Donald Trump je Belo hišo že zapustil in poletel na Florido. Tako se bo prvič po več kot 150 letih zgodilo, da se odhajajoči predsednik ne bo udeležil inavguracije svojega naslednika.

To je torej v nasprotju s tradicijo, ki pa jo je Trump vseeno vsaj deloma spoštoval. Bidnu je namreč v Beli hiši pustil pismo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik odhajajočega predsednika Judd Deere. Trump sicer svojemu nasledniku še vedno ni čestital za zmago na novembrskih volitvah.

Biden se je danes pred inavguracijo skupaj s soprogo Jill udeležil tudi maše v Washingtonu. Njegovemu povabilu k maši so se odzvali tudi demokratska in republikanska voditelja senata in predstavniškega doma. Odzvali so se tako Chuck Schumer in Nancy Pelosi, kot tudi republikanca Mitch McConnell in Kevin McCarthy.

Biden bo mandat začel s podpisom 17. izvršnih ukazov

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden bo danes takoj po inavguraciji podpisal 17 izvršnih ukazov, s katerimi bo ZDA vrnil v pariški podnebni sporazum in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) ter razveljavil prepoved vstopa v ZDA državljanom iz nekaterih večinsko muslimanskih držav, so danes potrdili njegovi sodelavci. Novi predsednik bo preklical tudi dovoljenje, ki ga je Trump izdal za gradnjo spornega naftovoda Keystone XL med ZDA in Kanado. Razveljavil bo sporno prepoved vstopa v državo državljanom nekaterih večinsko muslimanskih držav, ki jo je Trump uvedel samo nekaj dni po prevzemu položaja v januarju 2017.

Biden bo po napovedih ustavil tudi gradnjo zidu na meji z Mehiko oziroma financiranje gradnje s sredstvi iz proračuna Pentagona. Slednje je bilo v preteklih letih predmet političnih in sodnih bojev. V enem od izvršnih ukazov bo nagovoril rasno enakost na zvezni ravni, s čimer želi izkoreniniti sistemski rasizem. Želi pa preprečiti in se boriti tudi proti diskriminaciji na podlagi spolne identitete in spolne usmerjenosti. Uvedel bo tudi obvezno nošenje zaščitnih mask in vzdrževanje socialne distance v zveznih poslopjih, obenem pa bo sprožil izziv 100 dni z maskami, s katerim bo Američane pozval, naj prihodnjih sto dni uporabljajo maske.

Biden bo podpisal tudi izvršni ukaz za centralizacijo zveznega odzivanja na covid-19. Gre za ukaz za usklajevanje distribucije zaščitne opreme, cepiv in testov med zveznimi državami. Novi predsednik bo zamrznil odločbe o evikciji za milijone ljudi, ki med pandemijo ne morejo poravnati svojih dolgov. Podaljšal naj bi tudi moratorij na plačevanje zveznih študentskih posojil.

Evropski poslanci v Bidnu vidijo priložnost za okrepitev odnosov z ZDA

Evropski poslanci so prihod novega predsednika ZDA Joeja Bidna v Belo hišo pozdravili kot priložnost za okrepitev odnosov med Evropo in ZDA pri spopadanju s skupnimi izzivi in grožnjami demokratičnemu sistemu. Več jih je obsodilo vdor podpornikov Donalda Trumpa v Kapitol, slišati je bilo tudi kritike na račun družbenih omrežij, ki so ga blokirala.

Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, so evroposlanci v današnji razpravi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki je potekala pred popoldansko slovesnostjo v Washingtonu, na kateri bo prisegel Biden, pozdravili prihod novega ameriškega predsednika. Ocenili so ga kot priložnost za okrepitev odnosov med Evropo in ZDA pri spopadanju s skupnimi izzivi in grožnjami demokratičnemu sistemu.

 Foto: Reuters

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.01.2021 ob 18:26 gost gost

      Bravo! Začne se v Ameriki in se nadaljuje, vedno je bilo tako. Tudi pri nas bo era shizofrenikov, ki v vsem, kar jih ne podpira vidijo zaroto, izdajalce, sovražnike itd. Tudi pri nas in še kje na svetu bo odklenkalo takšnim kvazi politikom tipa Ivan grozni. Škoda izpisati njegovo ime, ker ne šteje nič. Še enkrat čestitke demokraciji.

      15 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2021 ob 22:45 kilonja gost

        Bidnu lahko ploskajo samo debili, me zanima če boste ploskali ko bo čez 6 mesecev vojne začenjal delati po Svetu ( prva opcija Iran ), potem grožnje Severni Koreji, čez 1 leto se bo pa tako ali tako stegnil saj komaj še hodi . Si ti prava demokracija, prihaja teror, ki so nam ga že demonstrirali pro Bidnovi podporniki s sežiganjem, krajami, pobijanjem civilitov na lanskih " črnskih " protestih. Ista sprevržena gamad ne vredna človeškega naziva, kot so to slovenski smrdljivi gnili izmečki z levice.

        10 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.01.2021 ob 11:17 Sukob Nemaca protiv Avstrijanca gost

        oe24 /coronavirus/merkel-droht-oesterreich-mit-grenzkontrollen/461960618

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.01.2021 ob 18:27 gost

      Za mesec dni du že vsi voni. Ka se njin nede vse izšlo kot so pričakovali. Eden papondeka je udišel drugi pa je prišel.

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.01.2021 ob 18:38 gost

      Čestitke novemu predsedniku ZDA ! Glavno ka je klovn kateremu je Puklasti čestito za zmago poklapano odišo. V Soboti je tudi eno par oboževalcev klovna in puklastega. Zdaj do bar en čas tiho !

      18 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.01.2021 ob 18:52 gost

      Zanima me če je tviteras ugotovil gdo je predsednik ZDA.

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.01.2021 ob 20:05 r gost

      dedek PRECEDNIK,kak so še američani nori

      15 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2021 ob 20:36 gost

        NAŠ PRADEDEK ERNEST PETRIČ JE SVETOVALEC PREDSEDNIKA DRŽAVE PAHORJA PRI STAROSTI 85 LET. KAKO SO SLOVENSKI DESNIČARJI NORI.

        13 12 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2021 ob 21:17 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Kak šele ste še desni nori,ljubite starega komunista Ivana.

        7 5 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.01.2021 ob 21:07 LFL gost

      Naš PRADEDEK MILAN KUĆAN je svetovalec leve politične opcije. pri starosti 80 let.Nor in pokvarjen pa je za 180 let.Zdaj pa so za predsednika v ZDA dobili DEDKA,ki še boleha za nekaj bolezni.Se pravi da je že z 1 nogo v grobu.Prisegel je danes 2o.1.2021mepa res zanima KDAJ bo zanetil VOJNO bilo kje .Živi bili in videli ( beri dočakali).

      15 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2021 ob 22:47 kilonja gost

        A Kučan je tisti, ki se je vsedel pred novinarjem PLanet TV na sovoznikov sedež in je iskal volan ? HAHAHA..nadaljni komentarji niso potrebni, to je ata slovenskih post komunističnih homoseksualcev. Perkmandlejc z Murgel ;).

        4 6 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.01.2021 ob 21:21 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ivan Komunist menca,kak se izvlečti in čestitati,Ivan je en velik nič napram Bidenu pa tudi večini normalnih svetovljanov v politiki.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.01.2021 ob 21:54 gost

      čestitke jenkojm,sedaj bo pedofelija uradno razglašena kot super kul,če si pedofil si KUL,...mislin da izvoliš pedofilnega ,morilca na čelu "policijske države sveta" pa res moreš bit v dno duše bolan..saj pa ,isto ko levuharji pasjejebci pri nas ,vse kar je odvratnega ja za levuhare KUL ..bolan ta svet res bolan

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.01.2021 ob 22:03 r gost

      PAHOR JE ISTO BODALO KAK TI

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.01.2021 ob 1:43 Bo za vse v dobrem gost

      youtube.com/watch?v=lboVI0dJR_o

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      21.01.2021 ob 7:02 šilček gost

      Pomurec isti si kot ta amerika drek od dreka,ki se ga vsaki izogne.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      21.01.2021 ob 7:43 gost

      Dementni starček,no hope for USA.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      21.01.2021 ob 9:25 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ivan Komunist je imel nočne more...sanjal je ...Kučan je iz ozadja pomagal Bidnu priti na oblast,Biden bo sedaj Kučanu pomagal pri zrušitvi Ivana Komunista....Evita posteljna ga je tolažila,pritrdila,da je vse to res.In tako se blodnje Ivana Komunista tudi podnevi nadaljujejo.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      21.01.2021 ob 10:25 gost

      Daj ne seri dvotarifni.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      21.01.2021 ob 11:10 gost

      lendavski drekač,saj vemo da ti je že dolgo nazaj veter sprepihal podstrešje,ti več ni pomoči,si kot novi amariški predsednik,bolan v glavi

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      21.01.2021 ob 11:16 kilonja gost

      DEBELI ČIPKAR , BERI! Joe Biden, ki namerava v 100 dneh cepiti 100 milijonov Američanov, upa, da se bo s tem upočasnila pandemija covida-19. Kako torej že gre to si rekel , Bill Gates, cepiva + ameriški dmeokrati..kaj se boš zdaj obesil od razočaranja ? Samo sprašujem, majnum rdeči ;).

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      21.01.2021 ob 11:58 gost

      Za levuharje so bile ZDA NAJBOLJ osovražena država.EU pa je bil GRDI POKVARJENI KAPITALIZEM.Zdaj pa same jokice govrijo o JEDRNI EU.SRAMOTA kakšno sprenevedanje in obračanje PO VETRU.Ni se za čudit ker zunaj solidno piha.JOKICE LEVUHARSKE.,dajte nek pameten uporaben predlog ne pa samo jokat.Pojdite k smrdljivemu ,pokvarjenemu ,na dno prikovanemu df-ju da vam bo solzike brisal.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      21.01.2021 ob 12:52 Gottschall gost

      https://www.bild.de/video/clip/news/hartes-urteil-von-thomas-gottschalk-das-war-eine-fehlinszenierung-74952204-74989094.bild.html

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      21.01.2021 ob 14:30 gost

      Ti prasec stari pokvarjeni pa kučanu ližeš stara jajca še bidnu samo ne moreš do njega.Škoda ka bi te tam lahko še kak črnec nategno ,najprej v rit te pa še v prazno levuharsko glavo.df zmeraj si bil levuharski smrdljivec ,socialistični gnoj,tele zabito.Ko pišeš bedarije si najbrž pod vplivom TVOJE ČVAJGE.2-3dl spiješ te si pa že na stranišču celi drislavi ,na glavo pa obroče.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.01.2021 ob 15:27 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,ko se življenje vrne v normalo se vpiši v kakšen tečaj pravopisa in morale.Ko prideš do novih pogledov ne boš veš Ivanov,malo več človeka boš.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      21.01.2021 ob 15:17 pista gost

      mislim ,da smo slovenci zamudili eno največjo priložnjost v življenju glede prve dame amerike,vse države na svetu bi znale to iskoristit za promocijo svoje domovine,samo slovenski mediji in vlade dosedanje,ker pač ni bila levo usmerjena so jo poniževali in jo imeli za majn vredno ,ne predstavljam si kaj bi delali naši sosedje hrvati,kako ponosni in veliki bi bili ,ker bi bila njihova rojakinja prva dama velike amerike,neglede katero opcijo podpira ,hrvati so pač ponosni na svoje ljudi in svojo domovino,ko gre za njihov narod stopijo skupaj ,v sloveniji pa ,če nisi naš si ponižan

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.01.2021 ob 15:41 gost

        pista, Sloveniji je veliko reklamo napravil tvoj bog puklasti čelavi kaplar Janos, ki je pred dvema mesecema čestital Trumpu za zmago.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      21.01.2021 ob 15:28 AAAAAAAAAAA gost

      pista Najprlej bi prva dama mogla biti ponosna ka je Slovenka te bi mij lejko bilij ponosni na njou. Navadna keš bejba brez možganov.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      21.01.2021 ob 17:46 gost

      Proti njej ti nimaš niti M.....od možganov.Saj si levuhar nič čudnega .v glavi imaš listek na katerem piše TU BI MORALI BITI MOŽGANI. Gnoj rdeči.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      23.01.2021 ob 8:03 Gost: gost

      Veselje od zmage v Ameriki je kot veselje pijanega človeka. Prišla bo streznitev američanov, ko jim bodo Kitajci in ostale države napolnile trgovine z ponarejeno tehnologijo, njihove tovarne in delavci pa bodo propadali. Tramp je bil dober gospodar za Ameriko in američane zato ima za sabo 50 miljonov hvaležnih privržencev, ki so imeli delo in bodočnost. Bomo videli!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.01.2021 ob 8:39 kilonja gost

        Motilo jih je da Trump ni delal vojn . Zanimivo je pa videti da nič ne poročajo o Bidnu, tako zelo so si ga želeli, tudi pri nas, predvsem 24 kur in ona lezbača z moškim glasom ki se dnevno javlja iz ZDA s plačanimi " informacijami " proti Trumpu . Zanimivo, zdaj imajo BIDNA pa pišejo še vedno le o Trumpu. Greš na 24kur pa na nalsovniic dve novici o Treumpu in 0 novic o Bidnu, je le karizma Trump ki prinaša gledanost, za razliko od Bidna ki je nevitalen kot da je star 100 let in podpisuje nekaj česar sploh ni prebral. Da ne omenjam da želi v 100 - tih dneh cepiti 50 mio američanov, hehe .

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      23.01.2021 ob 8:55 Gost: gost

      V Ameriki so demokrati nategnili republikance z predčasnim glasovanjem. Skoraj v vseh državah je volilna zakonodaja nastavljena, da ščiti zmagovalca, po objavljenih rezultatih volilnih odborov je en del gradiva - volilni seznam zablokiran. Ne sme se poizvedovati kdo je volil in koga. Tudi pri nas je tako.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      01.02.2022 ob 16:50 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.