https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Prve setve in priprava na novo vrtnarsko sezono

07.03.2021 ob 12:00  

Pomlad je tik pred vrati in ljubitelji vrtnarjenja se že pripravljajo na prve setve. Še pred tem pa je treba temeljito pregledati, kako ste delali preteklo leto in na podlagi izkušenj, kaj ste imeli posajeno, oblikovati novo sezono.

Kdaj je čas za prve setve na prosto?

Prve setve na prosto se začnejo, ko so tla ogreta na vsaj 8 °C, po navadi je to v začetku marca. Če pa imamo kakšno toplo gredo ali rastlinjak pa lahko že prej. Na prosto sadimo najprej vrtnine, ki so toplotno nezahtevne, kapusnice in solatnice. Pri plodovkah (paradižnik in paprika) pa je treba počakati, da minejo "trije ledeni možje", ki vsako leto ustavijo rast marsikateri rastlini.

Ali pripraviti svoje sadike, ali jih kupiti?

Ker profesionalni pridelovalci večinoma uporabljajo boljša semena, tudi sorte so se v zadnjih letih močno spremenile, svetujemo nakup sadik. Sadike so kvalitetnejše, boljše vzgojene in pridelek je potem večji. Pri pripravi svojih sadik pa svetujemo nakup kvalitetnega ekološkega semena. Uporabljajte tudi dober, kvaliteten substrat za vzgojo semen, ne pa revne šote, saj sadike ne bodo uspele.

Če imate doma semena, jih je potrebno pregledati in opraviti teste kaljivosti, da preverite, ali je vaš korenček sploh še kaljiv. Semena ne smete hraniti na vlagi, ker sem vam lahko pojavijo glivične bolezni na samem semenu in je vznik že problematičen. Najbolj zanimivo je seme motovilca, saj kaljivost z leti ob dobri hrambi semena, narašča.

Sušenje lastnega semena je vedno potrebno, ampak ne več kot do 30 °C, saj postane nekaljivo.

Kolobarjenje

Ena in ista vrtnina ne raste na isti gredi leto za letom, temveč jo prestavljate po gredah. Kolobarimo cele združbe vrtnin, mešane posevke ene grede. Če dalj časa na isti površini gojite isto vrtnino, zemljo enostransko izrabljamo. Rastline zato oslabijo, kar je ugodno za bolezni in škodljivce. Vrtnine imajo različne potrebe po hranilih, zato ne gnojimo celega vrta enako. Za velikimi porabnicami hranil sadimo manjše porabnice.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 17:07 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.