https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Očistite dom z naravnimi čistili

26.3.2021  

Naravna čistila ali doma narejena čistila so zelo preprosta. So netoksična in okolju ter uporabniku bolj prijazna. Osnova so kis, soda, sol in limonin sok.


Kupljena čistila vsebujejo veliko kemijskih spojin, so toksična, vsebujejo kemikalijo in so škodljiva našemu zdravju. Dolgotrajna uporaba se lahko pozna tudi na naši koži, pojavijo se lahko alergije in kožne bolezni. Poleg tega te škodljive snovi vdihujete in skozi nosnice se v organizem prihajajo kemijske spojine, zato je boljša izbira naravna čistila.

Čistila, ki si jih lahko pripravite doma so zelo preprosta. Pripravite jih iz surovin, ki jih dobite na policah trgovin, so vam cenovno bolj dostopne in lahko jih uporabite večkratno.

Alkoholni kis je najosnovnejša sestavina, ki je dostopna v vsaki trgovini z živili.

Od eteričnih olj za čiščenje so najbolj primerni glede učinka, evkaliptus ali čajevec in limonska trava.

Čiščenje stekla

Za čiščenje stekel lahko uporabite alkoholni kis, ki ga mešate z vodo. Na 2 dcl alkoholnega kisa dodate 1 dcl vode in s tako pripravljeno mešanico na špricate steklo in s krpico pobrišete. Če vas moti vojn alkoholnega kisa, lahko mešanici dodate nekaj kapljic eteričnega olja.

Čiščenje lesenih površin

Lesene površine lahko očistite z alkoholnim kisom, ki ga bolj redčimo (2 dcl vode in ½ dcl kisa), dodate žličko olivnega olja ter 2-3 kapljici eteričnega olja.

Mikrovalovna pečica

Pripravite pasto iz sode bikarbone, dodate malo soli in citronke. Potem zmešate in dodate vodo, da dobite pasto. To pasto nanesete v notranjost mikrovalovne pečice in pustite stati 3 do 5 ur. V tem času se sproži proces, da se maščoba razkroji, soda bikarbona tudi veže nase neprijeten vonj. Z mokro krpo obrišete do suhega.

Električna pečica

Če je pečica zelo umazana, je postopek, ki je naveden pri mikrovalovni pečici, treba ponoviti večkrat. Pasto nanesemo po celotni notranji površini pečice. Pustimo 3 do 5 ur, nato z krtačo nežno očistite površino in obrišite z mokro krpo. Po potrebi postopek ponovite.

Vodni kamen

Vodni kamen se odstranjuje z alkoholnim kisom, ki ga nanesemo na papirnate brisače in ga položimo na mesto, kjer se nahaja. Pustimo čez noč. Po potrebi postopek ponovimo.

Čistilo za nakit

Zlati nakit lahko očistite tako, da ga za 15 minut namočite v skodelico jabolčnega kisa. Potem ga do suhega obrišite z mehko krpo.

Čistilo za odtoke

Za to potrebujemo ¼ skodelice sode bikarbone, ½ skodelice belega alkoholnega kisa in skodelico vroče vode. Sodo bikarbono natresite neposredno v odtok in pustite stati nekaj minut. Čez prelijte mešanico vroče vode in kisa ter odtok zaprite z zamaškom, saj se bodo sestavine zaradi reakcije začele močno peniti. Pustite učinkovati 5 do 10 minut, nato splaknite z vročo vodo.

Opozorilo: Ta metoda ni primerna, če ste pred tem že uporabili kupljeno čistilo za odtoke, saj lahko kis v stiku s čistilom povzroči nastanek nevarnih hlapov.

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2021 ob 8:22 dolspom gost

      sramota da ne veste poiskati slike, kjer je slovenski proizvod. sraaaaaaaaaaaaaaaaaaamotaaaaaaaaaaaaaaa

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.