https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V naslednjem tednu se pridružite akciji opazovanja ptic

24.01.2021 ob 6:05  

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije tudi letos vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naseljih. Kdor želi sodelovati, naj v prihodnjem tednu pol ure opazuje ter beleži vrste in število opaženih ptic. V pomoč je spletna stran ptice.si, kjer so med drugim fotografije ptic in obrazec za posredovanje podatkov.


Z akcijo Ptice okoli nas želijo spodbujati k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih, so sporočili iz društva.

V lanskem letu je sodelovalo 1027 opazovalcev. Skupaj so opazili več kot 17.000 ptic, ki so pripadale 62 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, domači golobi in sive vrane.

"S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bomo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kakovosti našega okolja," so dejali v društvu.

Akcija opazovanja ptic bo letos potekala od ponedeljka, 25. januarja, do nedelje, 31. januarja. "Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic," so navedli in dodali, da so za pomoč pri prepoznavanju vrst pripravili letak s fotografijami ptic. Več informacij je na spletni strani ptice.si.

Sodelujoči lahko ptice opazujejo skozi okno, ob krmilnici, ali se odpravijo na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. "Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to za nas pomemben podatek," so poudarili.

Opažanja pričakujejo do konca februarja, in sicer je treba podatke poslati preko spletnega obrazca, lahko pa se izpolni letak in se ga pošlje po pošti na društvo DOPPS.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.01.2021 ob 12:08 Čergoli gost

      In letečega Karčija????

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.01.2021 ob 12:33 gost

      Kak si dolgočasen že z tem Karčijem. Najhuje je, ko človek misli, da je duhovit in smešen v resnici pa je totalni debil na nivoju posebne šole.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 15:25 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.