https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Fermentirana živila so idealna hrana za zimski čas

27.2.2021  

Na trgovskih policah lahko opazimo vedno več fermentiranih živil, kot so kambuča, miso in tempeh (fermentirana soja). Uživanje fermentiranih živil ima blagodejne učinke na telo in zdravje. Fermentacije pa se lahko lotimo tudi doma.

Postopek fermentacije se je včasih uporabljal predvsem za konzerviranje, a imajo fermentirana živila več pozitivnih lastnosti. Ta naravna oblika konzenviranja lahko celo izboljša hranilno vrednost živil, saj omogoča večjo razpoložljivost hranil, živilo ki je fermentirano je lažje prebavljivo, posebni so tudi okusi, ki jih ustvarijo mikroorganizmi.

Na tak način nastane tudi kefir, jogurt, kislo mleko, sir, kislo zelje, kis, vino in pivo. Pri postopku fermentacije gre za naraven proces razgradnje organskih snovi, predvsem sladkorja, ob ustreznih pogojih ( brez prisotnosti kisika, primerni temperaturi in prisotnosti mikroorganizmov - kvasovk, mlečnokislinskih bakterij ali plesni).

Fermentiramo lahko skoraj vsa živila, sadje, zelenjavo, žita, mleko, stročnic, ribe in meso.

"Med najbolj znanimi tradicionalnimi fermentiranimi živili sta zagotovo kislo zelje ter repa, ki vsebujeta malo maščob in ogljikovih hidratov, a veliko koristnih snovi: prehranske vlaknine, vitamine (beta karoten, vitamin C, riboflavin, niacin in tiamin) in minerale (kalij, natrij, kalcij, magnezij, železo in fosfor), v oblikah, ki jih telo lahko dobro izkoristi," je poudarila Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Postopek fermentacije je sledeč

"V čist kozarec naložite očiščeno, oprano in narezano zelenjavo ter jo prelijte s slanico. Paziti morate, da zelenjava ne priplava na površje, popolnoma mora biti pokrita s slanico (po potrebi jo dolijte ali uporabite posebne mrežice, ki zelenjavo potisnejo navzdol). Kozarec le pokrijete s pokrovom (ga ne zapirajte), da lahko med vretjem plini izhlapijo. Hranite ga na sobni temperaturi približno tri tedne.

Ker gre pri fermentaciji lahko hitro kaj narobe in se namesto želenih mikroorganizmov razvijejo tudi neželeni kvarljivci, ne uživajte fermentirane hrane, ki je neprijetnega vonja, okusa ali neobičajne barve, še opozarjajo na zvezi potrošnikov," navaja STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.02.2021 ob 18:34 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Tak je,pijvo je idealno.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.02.2021 ob 18:40 gost

      Točno tak lendavski zdaj si pa trofu. Pijvo to je to Nej voda kero piji počivausek zato je tak debeli.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 14:38 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.07.2023 ob 21:39 sdsadsdsdsd gost

      Če z navdušenjem pričakujete 24 Chicken Menu, se ga nehajte veseliti, saj je vašega čakanja konec. Sestavili smo okusen meni z navedenimi cenami, da bo vaše iskanje mamljivo in tudi lahkotno. Preberite vse o tem tukaj…………..>>>http://www.foodhosting.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.