https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Turizem v Sloveniji v najhujši krizi v zgodovini

13.02.2021 ob 6:00  

Turizem v Sloveniji je zaradi pandemije v najhujši krizi v zgodovini. Glede na število prihodov in prenočitev se nahaja na ravni pred desetimi leti. Okrevanje slovenskega turizma bo dolgotrajno, številu prenočitev iz leta 2019 bi se lahko približali leta 2023 ali kasneje. Slovenska turistična organizacija (STO) je takoj po pojavu krize aktivnosti prilagodila spremenjeni situaciji, v luči spremenjenih razmer je pripravljen tudi program dela STO za leto 2021. V letošnje leto Slovenija vstopa z nazivom Evropska gastronomska regija 2021, v okviru katerega bo prilagojeno izvedenih več kot 40 projektov.


Danes je potekala spletna novinarska konferenca, na kateri so aktualne tematike v slovenskem turizmu in projekt Evropska gastronomska regija 2021 predstavili državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, direktorica STO mag. Maja Pak, ambasador projekta ERG in član globalne mreže IGCAT strokovnjakov prof. dr. Janez Bogataj, ambasadorka projekta ERG in direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić, ambasador projekta ERG Luka Košir, mladi ambasador projekta ERG Leon Pintarič in kuharski mojster Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu na Dvorcu Zemono, ki je prva prejela znak Slovenia Green Cuisine.

Državni sekretar Simon Zajc je izpostavil, da je na poti okrevanja ključno to, da turizem in gostinstvo epidemiološki čas preživita. "Lani smo s turističnimi boni uspeli domači turizem vsaj deloma zagnati in s tem pomagali blažiti posledice predhodnega zaprtja turističnega ekosistema. A glede na to, da smo tudi pri nas izjemno vezani na prihode tujih gostov, bomo lahko o resničnemu okrevanju govorili šele takrat, ko se bo ponovno zagnal mednarodni promet in sprostili omejitveni ukrepi. Da bi čimprej prišli do te točke, je potrebno iskati rešitve na globalni ravni, predvsem z zagotavljanjem nadzora za varen prehod med državami. Do takrat pa moramo v turističnem sektorju ohraniti delovna mesta", je povedal državni sekretar.

Izgubo 7 milijonov prenočitev

Mag. Maja Pak, direktorica STO je izpostavila: »Turizem je panoga, ki jo je pandemija najbolj prizadela. Kriza, ki pomeni 11-krat večji šok kot finančna kriza v letih 2008 in 2009, je v slovenskem turizmu povzročila izgubo kar 7 milijonov prenočitev, s čimer smo se vrnili na številke 10 let nazaj. Velik upad števila tujih prenočitev smo v Sloveniji uspeli ublažiti z močno rastjo števila domačih prenočitev, ki je bila za tretjino višja kot leto prej. Ne glede na to, da bo okrevanje dolgotrajno, je ključnega pomena, da v slovenskem turizmu že danes uvedemo spremembe, ki bodo pripomogle k večanju odpornosti ter uspešnosti turizma po krizi. Vsa leta smo sistematično, intenzivno in v sodelovanju z globalnimi partnerstvi promovirali Slovenijo kot zeleno nemnožično destinacijo, usmerjeno v trajnostni razvoj, kar nam je prineslo uvrstitve Slovenije na lestvice prestižnih medijev in izjemno publiciteto. Zato verjamemo, da bomo lahko na tej osnovi lažje pridobili ponovno zaupanje turistov.«

Vir: STO

Po besedah Paka je Slovenija prejela prestižen naziv Evropske gastronomske regije 2021 na osnovi jasne vizije deležnikov za razvoj trajnostne gastronomije, velik premik k prepoznavnosti pa je bil narejen lani s prihodom prepoznavnega gastronomskega vodnika Michelin v Slovenijo. "Zavedamo se, da je gospodarstvo v zelo težki situaciji, zato smo zasnovali več razpisov za sofinanciranje promocije, hkrati pa vseskozi izvajamo izobraževanja in usposabljanja ter obveščanja deležnikov o aktualni situaciji. Za ponoven zagon turizma je potrebno prilagajanje razmeram na vseh nivojih ter jasna in intenzivna promocija ciljnim skupinam, ki jih želimo nagovoriti. Konkurenca bo namreč ob ponovnem zagonu turizma zelo močna.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.02.2021 ob 7:53 gost

      Jebe se meni za slovenski turizem,saj itak nič nimamo za pokazati.

      5 21 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.02.2021 ob 8:01 Gost gost

      ??

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.02.2021 ob 8:10 turist gost

      Odprite že idnauk vse hotele, terme, turistične destinacije!!! Vejpa nej ste normalni!

      19 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.02.2021 ob 8:11 gost gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.02.2021 ob 8:16 gost gost

      Lepo, ka brišete komentare, šteri so tehtni. Glupe pa objavlate. Kdo le dela selekcijo?

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.02.2021 ob 8:18 gost

      To vse se dela zato da bodo mali turistčni podjetniki propadli. Ker bodo večji imeli več prostora in večje kapacitete. Kajti zdaj je raspršeno potem bo pa vse skupaj. Isto kot je bilo z malimi kmeti. To vse pa dela debeli Počivaušek kajti on je vse skopal Sava turizem k sebi z blagoslovom samega,,, Janeza groznuga,,,. Debeli je to dobil za nagrado ko se je prodal lani JJ da zdaj lahko drka glupi narod in nam dela sramoto v Evropi in svetu na dnevni bazi.

      17 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.02.2021 ob 8:20 gost

      Res ne vem zakaj se brišejo če pa je za mnenje stran odprta. Ka se vsi bujijte ednoga in edinoga drkatura diktatura JJ.

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.02.2021 ob 9:13 +- gost

      Samo o turizme se gučij, kelko pa je drujgeh lidij brezposelnih ostalo zaradi toga, turizem bar od države nekaj dobil. Lidgej, kere so pa ostale na cestaj, kere so delale v proizvodnje, samozaposlene,.... pa nikome ništa.

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.02.2021 ob 10:19 Čergoli gost

      Vsi se boste ukozili, kar ni uničil Karči virus bo zagotovo usrani, smrdeči PUKLASTI JANOŠ!!!!!

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.02.2021 ob 10:38 Čergoli gost

      Cela Slovenija je v globoki krizi in še zeloooo dolgo bo tako!!!

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      13.02.2021 ob 11:55 Nemanja Milovič gost

      Pogrešam Koudilo- Butcher....experta za šunke, turizem in še marsikaj.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      13.02.2021 ob 12:58 gost

      Kriza se bo komaj zdaj začela. Denar z Evrope se je razdelil zdaj bo pa potrebno vračati. Polovica vsega gospodarstva pa bo itak ostalo zaprtega I gostiln pa lokalov. Vse se bo pa vračal z obrestmi. Itak se] e cene dvigujejo proti nebu. Srmak bo še večji Srmak vladni bogatuni keri so večino tega evropskega denarja pospravili pa bodo se bolj bogati in bolj blekati.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      13.02.2021 ob 12:59 gost

      Tako zdaj se bo komaj začelo. Ko bo vse treba vrniti.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      13.02.2021 ob 20:28 Vrazji gost

      Ka do ostarijasi pravili ka nega pejnez majo majo pejneze posebno pa turisticne kmetije majo puno pejnez ka so spokasejrali z vavcarami celo poletje san zvau tu po prekmurji pa po stajeri ci bi meli kaj prostoga pa mi je vsaki odgovouro ka ma zasedeno

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      13.02.2021 ob 21:33 Hope gost

      I am making 10,000 dollars at home on my own laptop. Just to work online 2 to 4 hours properly. so i make my family happy and you can check it out what i do......... bit.ly/39JrDqt

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.