https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Leon Pintarič: »Prihodnost mladih v gostinstvu je velika«

02.02.2021 ob 6:00  

Slovenija je v leto 2021 vstopila kot nosilka prestižnega naziva Evropska gastronomska regija 2021 (ERG). Naslov je bil Sloveniji podeljen oktobra 2018 na svečani podelitvi v Bruslju. STO je razvoj in promocijo gastronomije opredelila v Akcijskem načrtu razvoja in trženja gastronomskega turizma Slovenije 2019-2023. Aktivnosti so usmerjene v dvig mednarodne prepoznavnosti in krepitvi trajnostnih praks v gastronomiji.


Slovenija – nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021

"Prenovili smo piramido gastronomije Slovenije, z njo pa tako na ravni Slovenije kot turističnih marko destinacij opredelili za Slovenijo tipične jedi, pijače in sestavine. STO je kot partner sodelovala tudi pri vzpostaviti in izvedbi Evropskega simpozija hrane, osrednjega dogodka na področju trajnosti v Evropi. Prav tako je sodelovala tudi pri drugih, mednarodno odmevnih dogodkih kot so Orange Wine Festival in Masterclass Rebula v Brdih. Podprli smo Teden restavracij in promocijo dogodka v sosednjih državah.

Strategija dviga prepoznavnosti slovenske gastronomije temelji na strategiji soznamčenja, torej povezovanja slovenske gastronomske znamke (Okusiti Slovenijo) s svetovno znanimi blagovnimi znamkami, zlasti na področju ocenjevanja ponudnikov in destinacijskih gastronomskih znamk. Slovenija vse do leta 2018 ni imela mednarodno prepoznavnih znakov kakovosti na področju gastronomije. Pomemben mejnik se je zgodil novembra 2018, ko smo dobili prvo slovensko izdajo vodnika Gault&Millau, leto 2020 pa je zaznamoval prihod vodnika Michelin v Slovenijo. Podprli smo tudi projekt promocije poklicev v gostinstvu pri projektu Znanje pod kapo v organizaciji Gault & Millau Slovenija, namenjen mladim kadrom v gostinstvu," navajajo pri Slovenski turistični organizaciji. 

Foto: arhiv Pomurec 

Prof. dr. Janez Bogataj, ambasador projekta ERG, član globalne mreže IGCAT strokovnjakov je izpostavil: »Čeprav so naše projekcije na področju gastronomije še vedno usmerjene iz tujine v Slovenijo, lahko izpostavimo nekatera področja, ki so zaradi dobre zasnove in rezultatov zanimiva tudi za druge gastronomske regije. Od leta 2006 imamo Strategijo gastronomije Slovenije in piramido s 24 gastronomskimi regijami in več kot 430 značilnimi živili, jedmi in pijačami. V vse bolj globaliziranem svetu nam je uspelo ohraniti in razviti kakovostne naravne okuse živil, jedi in pijač. Po čebelarstvu smo prepoznani v evropskem in svetovnem prostoru. Uspešni smo na področju širjenja kulinarike pri mladini, še posebej osnovnošolski. Imamo strokovno postavljen in s certificiranjem podprt sistem kolektivnih blagovnih znamk, uspešno jih deluje že 12 z značilno lokalno ter regionalno zastopanost, kar je tudi težnja v svetovni gastronomiji.«

Foto: Fb Gostilna Rajh

Mladi ambasador projekta ERG (zmagovalec nacionalnega EYCA izbora), chef Leon Pintarič, Gostilna Rajh, je na včerajšnji novinarski konferenci, na kateri so "pogledali" tudi v leto 2021 izpostavil: »Prihodnost mladih v gostinstvu je velika. Kljub trenutni situaciji v zvezi s koronavirusom upam, da bodo mladi lahko več sodelovali in prakse izvedli v gostilnah, kjer lažje spoznajo praktično delo. Formula za uspeh je v prvi vrsti, da imaš to delo rad, da se trudiš iskati čim več novih informacij, spremljaš trende in inovacije ter pridno delaš. Uspeh lahko slaviš namreč takrat, ko stvari delaš s srcem. Svojim kolegom bi svetoval, da naj spoštujejo okolje v katerem živijo, tradicijo in sestavine. Lepo je, če gosta s svojimi jedmi in gostoljubnostjo prepričaš, da se v gostilno vrne in pripelje nove goste.«

 Foto: Pixabay 

"Nivo strežbe, servisa ne sledi visoki kakovosti hrane"

"Težava pomanjkanja kadra v slovenski gastronomiji je prisotna že dolgo, pri Gault&Millau Slovenija smo denimo med ocenjevanjem restavracij opazili, da nivo strežbe, servisa ne sledi visoki kakovosti hrane. Leta zanemarjanja poklica natakarja je zahtevalo davek, redke so restavracije, ki imajo dovolj usposobljenih natakarjev, sommelierov in barmanov. Pod okriljem Gault&Millau Slovenija smo zato leta 2019 začeli organizirati delavnice s chefi in sommelieri. Vesela sem, da sta pomembnost našega prizadevanja prepoznala tudi STO in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Prvo leto so delavnice za dijake in študente iz vse Slovenije potekale v živo – preplet teorije in prakse, izmenjava znanj in izkušenj ter priložnost pogovora s predavatelji je mlade navdušil. V letu 2020 smo jih preselili na brezplačno in vsem dostopno spletno stran Znanje pod kapo. Upam, da se bomo letos spet lahko srečali v živo. Cilj Gault&Millau Slovenija je, da mladim čim bolj približamo lepote gostinskih poklicev in jih motiviramo za pridobivanje celostnega znanja. Kot ambasadorka ERG izobraževanje mladih ter izvajanje aktivnosti povezanih s promocijo poklicev v gostinstvu vidim kot svoj glavni doprinos k projektu," je dejala Mira Šemić, ambasadorka projekta ERG in direktorica Gault&Millau Slovenija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.02.2021 ob 10:20 gost

      Sploh če bo virus še kaki 2 leti in razglašena epidemija, bo prihodnost mladih v gostinstvu izredno velika, če imajo rodovniško zalogo denarja.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.02.2021 ob 10:27 Čergoli gost

      75% vsega gostinstva bo pocrkalo zagotovo.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.02.2021 ob 10:28 Čergoli gost

      75% vsega gostinstva bo pocrkalo zagotovo.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2022 ob 16:48 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.