https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Murska Sobota z manj brezposelnimi kot lani, a z največjo rastjo januarja

04.02.2021 ob 6:00  

Ob koncu januarja je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje registriranih 91.499 brezposelnih, kar je 4,8 odstotka več kot decembra in 14,6 odstotka več kot januarja lani. Na zavodu rast pripisujejo upadu zaposlovanja in sezonskemu povečanju števila prijav brezposelnih. Na novo se je prijavilo 10.510 brezposelnih, kar je 35,9 odstotka več kot decembra.


V primerjavi z lanskim januarjem je število na novo prijavljenih brezposelnih upadlo za 6,9 odstotka. Med novoprijavljenimi je bilo 487 iskalcev prve zaposlitve, 6651 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 120 brezposelnih zaradi stečajev in 1979 presežnih delavcev, je zavod objavil na svojih spletnih straneh.

Glede na december se je število novoprijavljenih iskalcev prve zaposlitve znižalo za šest odstotkov, število brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas se je zvišalo za 57 odstotkov, prijav zaradi stečajev je bilo za 69 odstotkov več, brezposelnih presežnih delavcev pa za 0,3 odstotka manj. V primerjavi z januarjem lani je bilo za 5,7 odstotka več novoprijavljenih presežnih delavcev in za 57,9 odstotka več brezposelnih zaradi stečajev. Brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas se je prijavilo za 7,1 odstotka manj in iskalcev prve zaposlitve za 29,9 odstotka manj.

Iz evidence brezposelnih se je odjavilo 6294 oseb, od katerih se jih je zaposlilo oz. samozaposlilo 4611, kar je 58,3 odstotka več kot decembra in 1,9 odstotka manj kot januarja lani.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalcev, natakarjev, komercialnih zastopnikov za prodajo, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, drugih delavcev za preprosta dela, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih in drugih ustanovah ter voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil.

Delodajalci, med katerimi je bilo največ tistih s področja gradbeništva, predelovalnih dejavnosti, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti ter zdravstva in socialnega varstva, so januarja zavodu sporočili 10.280 prostih delovnih mest, kar je 49,7 odstotka več kot decembra in 17,1 odstotka manj kot januarja lani.

Največ so povpraševali po delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, sestavljalcih električne in elektronske opreme, delavcih za preprosta dela pri visokih gradnjah ter voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev.

Murska Sobota z nadpovprečno rastjo brezposelnosti

Gledano po območnih službah zavoda se je brezposelnost januarja v primerjavi z decembrom povečala v vseh. Največjo rast je imela območna služba Murska Sobota (+8,4 odstotka), nadpovprečno pa je brezposelnost porasla še v območnih službah Maribor (+5,9 odstotka), Koper (+5,8 odstotka), Celje (+5,6 odstotka), Ptuj (+5,5 odstotka) in Sevnica (+5,1 odstotka). V območni službi Velenje je porasla za 4,6 odstotka, v Kranju in Novi Gorici za 4,2 odstotka, Trbovljah za 3,6 odstotka, Ljubljani za 3,4 odstotka, v območni službi Novo mesto pa za 3,2 odstotka.

Območna služba Murska Sobota je edina, ki je imela januarja manj brezposelnih kot pred enim letom, in sicer 3,1 odstotka manj. V vseh ostalih se je brezposelnost medletno povečala, najbolj v območni službi Koper (+23,9 odstotka), Kranj (+23,8 odstotka), Ptuj (+22,8 odstotka) in Nova Gorica (+21,7 odstotka).

Zavod za zaposlovanje je danes postregel še z najnovejšo informacijo o stopnji registrirane brezposelnosti. Po zadnjih razpoložljivih podatkih Statističnega urada RS je bilo v Sloveniji novembra lani 889.758 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 0,1 odstotka manj kot oktobra in 1,3 odstotka manj kot novembra 2019.

Stopnja registrirane brezposelnosti je bila novembra pri 8,6 odstotka, kar je toliko kot oktobra in za 1,2 odstotne točke več kot novembra 2019. Stopnja registrirane brezposelnosti moških je bila 7,8-odstotna, žensk pa 9,7-odstotna. Najvišjo stopnjo je imela območna služba Murska Sobota (11,9 odstotka), najnižjo pa območni službi Kranj in Nova Gorica (6,4 odstotka).

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.02.2021 ob 9:46 gost

      Kje v Pomurju pa so te bajne službe da ni brezposelnih.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.02.2021 ob 9:57 gost

      Lažejo, da se vse kadi. Pišejo, da je bilo med tistimi, ki s se zaposlili, največ natakarjev, vzgojiteljic, ................. Kako, če je že več mesecev skoraj vse zaprto? Banda lažniva. Brezposelnih je najmanj 140.000, a si tega ne upajo priznati.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.02.2021 ob 10:19 nurser gost

      Kak je v ten časi lepo biti v državni službi. Mam puno časa, pa za nagrado večjo plačo. Naj epidemija samo traja.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.02.2021 ob 12:07 nurser gost

      Točko tak, če nam pa zrihto lepe dodatke. Pa mo ga volil.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.02.2021 ob 12:28 gost

        Samo si toliko nor, da se ne zavedaš, da boš moral ta denar z velikimi obrestmi vrniti. Na koncu boš pa še brez dela ostal. Že tvoj vzdevek vse pove RES NOR ( NUR ). Kot oni upokojenec, ki je vzel masko dol in se drl, da mu je Janša dal 130 evrov in ga bo vedno volil. Pa je takoj prišel inšpektor s policajem in mu drapnil 400 evrov kazni. Noriško kraljestvo je vaše.

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.02.2021 ob 12:08 Howard gost

      # Zdaj vsak mesec zaslužim dodatnih 19 tisoč dolarjev ali več od doma, tako da zelo preprosto in enostavno opravim delo na spletu od doma. Prejšnji mesec sem od te službe na domu prejel točno 20845 USD. Pridružite se temu delu in začnite dodatno zaračunavati po spletu, tako da sledite navodilom na danem spletnem mestu -------> https://bit.ly/3rgMKrL

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.