https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V Galeriji Murska Sobota ponovno na ogled dela Zdenka Huzjana

04.02.2021 ob 13:29  

V Galeriji Murska Sobota je na ogled razstava del Zdenka Huzjana Geografija tišin. To je njegova tretja samostojna razstava v tej galeriji, na ogled je 107 del, ki jih spremlja katalog, z razstavo pa umetnik zaokroža 50-letnico svoje slikarske prakse.


Huzjan je dela izbral v ateljeju in se, kot je povedal, od leta 2000 povezujejo v celoto, čeprav gre za posamezne cikle, kot je na primer zadnji, Zidanice, nostalgično spominjajoče na arhitekturo v Prekmurju, ki so jo ljudje poslikali z nekimi vzorci in jih tudi sam uporablja v prostoru svojih naslikanih figur.

Na slikah se največkrat pojavlja antropomorfna podoba, ki govori o sočutju med ljudmi, o osamljenosti, položenosti v svet, ki ga težko razumemo, ker smo minljiva bitja, kjer gre za neko močno bivanjsko izkušnjo, ki se navezuje na ekspresionizem modernizma, bolj naravnan na severnjaški ekspresionizem kot pa na neki mediteranski prostor, pravi umetnik.

 Foto: Zdenko Huzjan-Strmina srca/Galerija Murska Sobota

Huzjan se posveča najglobljim človeškim eksistencialnim stiskam, ki so zamejene z rojstvom in smrtjo. Kustos razstave Robert Inhof pravi, da je Geografija tišin to, kar je značilno za njegov opus, to je konsistentnost vse od konca akademije, ki jo je končal leta 1972, torej kakovost njegovih slik in umetniškega izraza.

"Vedno nam kaže mojstrstvo risbe, slike, tematika pa ostaja ista. Se ne spreminja in je v bistvu tragična - v klasičnem smislu. Tragično je izkustvo, ki si upa povprašati po bistvu človeškega bivanja in si tudi upa dati odgovore, ki mogoče niso najlepši," je ugotavlja Inhof.

 Foto: Zdenko Huzjan-Preskakovalec sreče/Galerija Murska Sobota

Razstavo spremlja katalog in druge publikacije. Njegov roman Mušji ples govori o lastnem odraščanju, ko je iz odmaknjenega sveta opazoval dogajanje v družini in okrog nje, pesniška zbirka Zatišne lege pa se tudi z naslovom nanaša na razstavo Geografija tišin.

Pred tem je umetnostni zgodovinar Inhof napisal monografijo o prekmurskem slikarstvu Osamljenosti, ki kaže, da se ustvarjalec mora odmakniti od vsakdanjega življenja, da lahko prikliče nezavedno, ki poganja umetnost, in v tej tišini njegove delavnice se porajajo posamezne podobe, ki se iztečejo v neko tišino ravno zaradi naše lastne minljivosti.

 Foto: Zdenko Huzjan-Polovična svetloba/Galerija Murska Sobota 

Huzjan se je rodil leta 1948 v Lendavi, predstavil se je na 123 samostojnih razstavah, od tega šestih retrospektivnih, in več kot ko 420 skupnih razstavah v Sloveniji in tujini.

V murskosoboški Galeriji ob slovenskem kulturnem prazniku vabijo k brezplačnemu ogledu nove razstave Zdenka Huzjana z naslovom GEOGRAFIJA TIŠIN. Galerija Murska Sobota bo v ponedeljek, 8. februarja 2021, odprta med 10. in 17. uro. 

Razstavo si je mogoče ogledati z upoštevanjem smernic za varovanje zdravja, hkrati je lahko v galeriji 21 obiskovalcev.

 

Naslovna fotografija: Razstavni katalog-Galerija Murska Sobota fb

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.02.2021 ob 19:57 shitart gost

      Katastrofa, res, tragično. Katastrofa umetosti. Crkotina.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.02.2021 ob 22:26 Merki gost

      Zelo globoko, nepričakovano, morbidbo. Umetnost svoje vrste.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.02.2021 ob 8:23 gost

      Vlada je tudi umetnost za crknoti pa se ne bunite.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2022 ob 14:28 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.