https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Erjavec: Za sejma Agra in Sobra smo prepričani, da ju bomo izvedli

12.02.2021 ob 18:00  

Pomurski sejem letos načrtuje kmetijsko-živilski sejem Agra med 21. in 26. avgustom, mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja Sobra naj bi bil med 23. in 25. septembrom, v istem času pa tudi mednarodni sejem sodobnega zdravstva Medical.


"Nismo edini, ki nas je prizadela pandemija in z njo povezani ukrepi, zagotovo pa smo med tistimi, ki bomo potrebovali najdaljše obdobje za normalizacijo poslovanja. Sejme namreč ne moremo organizirati od danes na jutri, vsaj mednarodne sejme ne. Ukrepi, ki so bili sprejeti, nam žal niso preveč naklonjeni.  Naredili bomo vse kar je v naši moči, da se leto 2020 ne ponovi, pa čeprav se zavedamo, da bo kljub našemu optimizmu na koncu najpomembneje zdravje nas vseh. Kriza ni le priložnost, da jo premagamo s cepljenji in zaščitnimi ukrepi. Spremeniti moramo tudi naš odnos do okolja in razvoja," je povedal Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

Za leto 2021 so v program uvrstili tri sejemske termine od katerih so spomladanska sejma LOV in NATURO že prestavili v leto 2022. Za sejma AGRA in SOBRA pa so prepričani, da ju bodo izvedli. Slovenija namreč v drugi polovici leta predseduje Svetu Evrope, kar bo tudi priložnost za mednarodno sejemsko predstavitev slovenskih institucij in gospodarstva.

"Verjamem, da razstavljavci in obiskovalci ter celotna javnost z nestrpnostjo pričakujejo ponovna srečanja in sejemska druženja. Na Pomurskem sejmu bomo kljub težjim pogojem poskrbeli, da bo dogajanje na sejmu varno, koristno in prijetno,« pove Erjavec.

Sejem Agra med 21. in 26. avgustom

V mednarodnem letu sadja in zelenjave bodo ob naslovni temi strokovni in poslovni poudarki še na inovacijah in digitalizaciji, ekološkem kmetijstvu, hrani iz naše bližine, prehranski varnosti, krepitvi podeželskih območij ter na gozdu in lesu, ki sta naše pomembno bogastvo. Usmeritve za kmetijstvo v prihodnosti bo sejem prikazal s skrbjo za okolje, ohranjanje čistih vodnih virov in biotske raznovrstnosti ter z ukrepi za preprečevanje podnebnih sprememb.

Država partner sejma AGRA bo Francija

Predstavljene bodo tuje države in regije. Država partner sejma AGRA bo Francija, ki bo za Slovenijo prevzela predsedovanje svetu EU v prvi polovici leta 2022.

V času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije bo sejem AGRA gostil kmetijske ministre držav članic. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo na ministrsko konferenco in sejem še posebej povabilo predstavnike držav zahodnega Balkana in Francije.

Posebna pozornost bo posvečena predstavitvi Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021.

V okviru predstavitve institucij bodo sodelovale najpomembnejše vladne in nevladne organizacije, poslovna in strokovna združenja, organizacije podeželske mladine in mladi kmetje.

Agro bodo tradicionalno spremljale strokovne razstave goveje živine, konj, drobnice, prašičev, perutnine, avtohtonih pasem domačih živali, rib in malih živali.

Poudarkom na Pomurju in Štajerski

Razstava govedi bo predstavila živali s poudarkom na regiji Pomurje in Štajerska. Razstava konj bo kot vsako leto organizirana s predstavitvami vseh pasem v času dogajanja sejma in z enodnevnimi promocijskimi predstavitvami posebnosti. Razstava drobnica bo predstavila vse pasme, ki jih redijo rejci v Sloveniji, promovirala izdelke iz mesa, mleka in volne ter jih ponudila obiskovalcem v nakup. Strokovno dogajanje s področja prašičereje bo predstavilo spremembe rejskega dela v luči nove evropske zakonodaje in nevarnosti kužnih bolezni za ljudi ter prašiče. Izpostavljena bosta še problematika odkupne cene prašičjega mesa in pomen avtohtone krškopoljske pasme v gastronomiji. Razstava slovenskih avtohtonih pasem domačih živali bo tradicionalno prikaz vseh avtohtonih pasem v Sloveniji. Izdelke iz mesa in mleka bodo ponujale v pokušnjo in nakup kmetije, na katerih jih izdelujejo.

Na vzorčnih nasadih bodo predstavljene avtohtone in tradicionalne sorte kmetijskih rastlin, vrt s permakulturno-biodinamičnim načinom pridelave, vrtnine, dišavnice in zelišča. Poudarek bo na agroekologiji, eko- in biodinamični pridelavi vrtnin in poljščin ter predstavitvi različnih vrst zastirk in strojne opreme za ekološko pridelavo. Z novimi pridobitvami se bodo predstavili gozdno parkovni nasad, sejemska učna gozdna pot in poligon Zeleni dragulji narave.

 

Foto: arhiv Pomurec

Po načrtih bo sejem AGRA na več kot 71.000 m2 razstavnih in predstavitvenih površin učinkovito poslovno in strokovno povezal preko 1.850 razstavljavcev iz več kot 30 držav. Nove tehnologije za pridelavo in predelavo bo na razstavnih prostorih, demonstracijskih površinah in v forumskih dvoranah predstavil predvidoma 120.000-im obiskovalcem. Med njimi je po dosedanjih podatkih 40% tistih, ki so obiskali sejem s poslovnim namenom, več kot 70% je tistih, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, več kot 10 % jih prihaja iz živilske panoge ter 28% iz tujine. Na zadnji prireditvi jih je kar 97% ocenilo, da so na sejmu našli, kar so iskali. In zagotovo bodo našli še več v letošnjem letu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.