https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

»Debela repa dugi len, fašenik je cejli den!«

16.02.2021 ob 10:00  

Pustni torek, dan, ko se oblečemo v pustno šemo, maškaro. Pustnega časa se najbolj razveselijo otroci. Danes se v Prekmurju sliši petje: »Debela repa dugi len, fašenik je cejli den!«

Letos bo današnji pustni torek, tako kot pustna sobota in nedelja, zaradi epidemije covida-19 v večjem delu potekal po spletu. 

Pustni čas je sicer odvisen od velike noči, kajti pustna nedelja nasotopi 7 tednov pred veliko nočjo. 

Samo praznovanje pusta sega v predkrščansko dobo, njeno izročilo so prevzeli Rimljani in si v prepomladnem času ustvarili več praznikov ob katerih so se tudi šemili. 

Beseda pust, ki jo je poznal že Primož Trubar, je verjetno nastala iz »mesopust«, to je iz besed meso in postiti se ali iz meso in pustiti, kar bi bil dobeseden prevod iz italijanskega izraza carneleva v pomenu »opusti meso«. "Iz italijanskega carneleva je nastala beseda carnevale, iz te pa evropska kulturna beseda karnevál v pomenu »praznovanje pusta« ali »pustovanje, pust«. Danes je na Slovenskem izraz mesopust zastarel in se ne uporablja več, v ruskem okolju pa še vedno pomeni »štiridesetdnevni post.«

K pomenu besede »maškara, pustna šema« obstajajo še izrazi: pústar, pústnjak, pústnik, fášenk in kurent. Izraz pústnik pomeni še izraz za meseca februar in marec. Kot splošna beseda ima kurent pomen »pustna šema v kožuhu, z zvonci okrog pasu in posebnim pokrivalom, znana v vzhodni Sloveniji,« navaja Wikipedia.

Pust v prihodnjih letih

Prihodnje leto bo pust 1. marca, leta 2023 pa 21. februarja.

2024 - 13. februar

2025 - 4. marec

2026 - 17. februar

2027 - 9. februar

Vremenski pregovori

"Zeleni pust, bela velika noč.

Če pustni dan deži, fižol bogato obrodi.

Pust zjutraj oblačen, kmet ajde jeseni bo lačen.

Ob pustu so zrele neveste, ob postu pa preste!" pravijo stari slovenski pregovori.

* Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.02.2021 ob 12:17 gost

      a Kulovci so se že namaskirali in šli po ulicah naznanjat Kul novico,da so včeraj popušili po desni in levi ,samo vprašam

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.02.2021 ob 13:03 gost

      PUST---pomeni postiti se. tole je začetek posta ,ki bo trajal do vel. noči. pust --mesopust tole vij novinarji z OŠ nimate pojma kaj razlagate ker ste neuki!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.02.2021 ob 14:49 gost

      Od doma plačujem od 1400 do 2700 USD na teden, kar je presenetljivo, manj kot leto dni nazaj sem bil brez službe v groznem gospodarstvu. Dosledno izražam hvaležnost Bogu. S temi navodili sem bil počaščen in zdaj sem dolžan pokazati prijazno prijaznost in jo ponuditi vsem, tukaj .... ===> https://bit.ly/3pl6ppm

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.02.2021 ob 6:33 gost gost

      tale lepi klovn za bi moral stati pred sodiščem v MS kasjti to je to je pravi simbol sodišče nej tehnica,tehnica je zavajanje.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.