https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ministrstvo poziva župana in svetnike k razrešitvi stanja na Občini Sveti Jurij ob Ščavnici

17.02.2021 ob 15:00  

V odgovoru na predlog župana Občine Sveti Jurij ob Ščavnici Antona Slane za predčasno razpustitev občinskega sveta je ministrstvo za javno upravo pozvalo obe strani k odpravi trenutno nezakonitega stanja. Župan naj v osmih dneh po prejemu tega opozorila skliče redno sejo občinskega sveta, občinski svetniki pa naj poskrbijo, da bo seja sklepčna.


"V nasprotnem primeru bo ministrstvo predlagalo vladi, da v državnem zboru sproži postopek predčasne razpustitve občinskega sveta," je zapisalo ministrstvo za javno upravo.

Ugotavljajo, da so podani formalni pogoji za začetek postopka za predčasno razpustitev občinskega sveta. Zakon o lokalni samoupravi namreč določa, da se občinski svet lahko predčasno razpusti, če se v posameznem koledarskem letu po najmanj trikratnem sklicu ne sestane na sklepčni seji. To se je v Svetem Juriju ob Ščavnici lani tudi zgodilo.

"Glede na navedeno ministrstvo poziva župana, da skliče redno sejo občinskega sveta v roku osmih dni po prejemu tega opozorila, članice in člane občinskega sveta pa, da se sestanejo na sklepčni seji ter da ministrstvo brez odlašanja o odpravi nezakonitega stanja pisno obvestijo," so zapisali na ministrstvu.

Vladi ne bodo predlagali postopka predčasne razpustitve občinskega sveta, če bodo presodili, "da bo polno uresničevanje lokalne samouprave doseženo že z izdajo opozorila, ki ga morata zaradi vzpostavitve zakonitega stanja v občini upoštevati oba organa".

Nepravilnosti so sicer zaznali tudi na strani župana. Po ugotovitvi nesklepčnosti je namreč sejo v neskladju s poslovnikom občinskega sveta zaključil, namesto da bi jo prekinil in določil, kdaj se bo seja nadaljevala. Iz dokumentacije tudi ni razvidno, katere od točk dnevnega reda, ki so jih predlagali člani občinskega sveta, je župan uvrstil na dnevne rede sklicanih sej in katere ne.

Na ministrstvu so spomnili, da so že leta 2015 opravili nadzor občinskih splošnih aktov, med drugim statuta in poslovnika občinskega sveta Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, a se organi občine niso odzvali na opozorila o neskladjih. "Dosedanja neusklajenost občinskih predpisov kaže na neodgovoren odnos tako župana kot tudi občinskega sveta do vzpostavitve zakonitega stanja navedenih aktov. Od prvega opozorila je preteklo dovolj časa, da bi župan in občinski svet navedene akte lahko uskladila z zakonom," so navedli.

Ministrstvo pričakuje, da bosta župan in občinski svet upoštevala opozorilo in da posegi s strani države ne bodo potrebni. "Z doslednim upoštevanjem opozorila bo županu in občinskemu svetu omogočeno, da vsebinsko odločata ter prevzemata odgovornost za udejanjanje in uresničitev lokalnih zadev javnega pomena. To odgovornost imata do volivcev, ki so ju izvolili in ju s tem pooblastili, da v njihovem imenu izvajata lokalne zadeve javnega pomena v skupno in splošno korist," je v odgovoru še zapisal minister Boštjan Koritnik.

Župan Slana je podal predlog za predčasno razpustitev občinskega sveta njegove občine zaradi "političnega nagajanja" skupine občinskih svetnikov, ki po njegovih besedah onemogoča normalno delovanje občine. Sedem občinskih svetnikov, ki nastopajo v skupini Naprej in imajo v občinskem svetu večino, se ne udeležuje sklicanih sej občinskega sveta. Te so zato nesklepčne in tako ni mogoče obravnavati ključnih dokumentov, med drugim proračuna občine za leto 2021.

Predstavnik omenjene skupine Ivan Fras meni, da je pobuda za razpustitev občinskega sveta le poskus župana za preusmerjanje pozornosti od resničnih težav. Poudaril je, da pri njihovem ravnanju nikakor ne gre za politično nagajanje, ampak svetniki želijo, da župan spoštuje poslovnik in statut občine ter z občinsko upravo izvršuje sprejete sklepe občinskega sveta. "Župan sklepov občinskega sveta, ki mu niso povšeči, enostavno ne izvrši," pravi Fras.

Danes popoldne je po že dveh nesklepčnih sejah letos ponovno sklicana redna seja občinskega sveta s predvideno obravnavo odloka o proračunu za leto 2021. Seja je bila sklicana še pred prejemom opozorila ministrstva za javno upravo.

Fotografije: arhiv pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.02.2021 ob 18:47 gost gost

      Ministrstvo poziva župana in svetnike k razrešitvi stanja na Občini Sveti Jurij ob Ščavnici ?? Ministrstvo razženi te vaške skupnosti in vzpostavi delovanje države na vsaj balkanski nivo !!

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.02.2021 ob 19:18 gost gost

      To pokvarjeno tviterašovo ministrstvo naj najprej pri sebi napravi red in naj se ne podreja luzeru - groznemu. Potem naj delajo red drugje. Svašta v tej pokvarjeni državi. Sramota, ka je prinas. Celi svet se nam smeje, ka mamo toga pokvarjenca na vladi, dela, ka se njemi v tej njegovi pokvarjeni glavi zasveti.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.02.2021 ob 12:02 gost

        ( tviteraš) je nategnil tvojo mater ,da si se potem tij skokureknil!!!! samo če bi vedel da boš tako tele , bi te že kot telička prodal hrvatom za zakol!!

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.02.2021 ob 19:45 gost

      Debeli popušili ste. Do naslednjih volitev pššššššššššššššššššššššššššššš ne glasi se, ker več pišeš, večji idiot izpadeš, tvoja kul ful mega špon koalicija je vse pokazala in tu ni več kaj za dodat. Tak da debeli pujc in vsi zaostali levičarji pššššššššššššššššššššš in več sreče prihodnjič tam po letu 2050.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.