https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Minister Cigler Kralj: Področje oskrbe starejših ne bo več zanemarjeno

18.02.2021 ob 16:35  

Minister za delo Janez Cigler Kralj je na današnji novinarski konferenci spregovoril o viziji celostne oskrbe starejših v Sloveniji, ki bi življenjski standard starostnikov dvignila na bistveno višjo raven, sistem oskrbe starejših pa pripravila na izzive, ki nas čakajo v bližnji prihodnosti. 

Za Slovenijo je značilno staranje prebivalstva. Do leta 2030 bo več kot 30 % prebivalcev starejših od 65 let. "Že danes pa je v institucionalnih namestitvah 70 % stanovalcev starejših od 80 let," je dejal minister.

Minister Cigler Kralj zagotavlja, da področje oskrbe starejših ne bo več zanemarjeno kot v zadnjem desetletju. Področje oskrbe starejših rešujejo celovito in prednostno. Dodal je, da se v času njegovega mandata za obravnavano področje namenja najmanj petkrat več sredstev kot prej.

Do leta 2022 dodatnih 2280 postelj

"V okviru javne mreže bodo do leta 2022 zagotovili dodatnih 2280 postelj v domovih s koncesijo, v letih 2021 in 2022 bo za investicije v javno mrežo domov namenjenih 30 milijonov evrov, v okviru kohezijskih sredstev v višini 2,1 milijona evrov zaključujejo energetske sanacije šestih domov, za izboljšanje bivalnega standarda v domovih pa načrtujejo tudi koriščenje 73 milijonov evrov iz sklada REACT-EU.

Na področju investicij v infrastrukturo domov je omenil že zaključeni javni razpis za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo v višini skoraj 19 milijonov evrov, namenjen izvajanju dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev za starejše, najkasneje do konca leta 2022 pa bo zagotovljenih skupno 29 novih enot.

Za nadaljnjo deinstitucionalizacijo bodo porabili tudi sredstva iz evropskega sklada za okrevanje in odpornost. Predvidoma naj bi jih bilo za 56 milijonov evrov.

Preko nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja bo do konca leta 2022 pridobljenih več kot 180 novih, starejšim prilagojenih stanovanj, do leta 2025 pa skupaj 400, je napovedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti," navaja STA.

Minister je med drugim napovedal, da bodo prenovili tudi kadrovske standarde in normative v sklopu domov za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodov. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.02.2021 ob 16:47 gost

      Še bole du nazodovali kot so bili do zdaj. Kajti zdaj je v Sloveniji diktatura na vladi in tiranija. Potem pa vemo kam to vodi. Upničijo tiste ki ustvarjajo Nej ka nebi tiste ki samo jemljejo in nič ne ustvarjajo.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.02.2021 ob 17:14 gost

      Minister, če bi bil res "pravi minister" in bi pošteno delal za ljudi, bi tisto kar je zapisano v zadnjem odstavku že naredil. Zdaj v času korone je bila idealna priložnost in res so se pokazale potrebe! Tako pa govorjenje in obljube!

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.02.2021 ob 18:40 gost

      Besede, besede,, nič ne štejejo štejejo samo dejanja. Zato ne bluzite rajši delajte.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.02.2021 ob 19:10 Hope gost

      I was fired by my boss and was jobless for a few months, as my buddy told me about this site that do work. Within a month I am able to earn a handsome package. For more detail visit…….. bit.ly/39jrdqt

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.02.2021 ob 4:03 LindaSRussell gost

      Z delom od doma sem v enem mesecu zaslužil 36498 USD. Ko sem pred tremi meseci izgubil službo, sem bil zelo razburjen in neuspešno poskušal najti službo. Našel sem to spletno službo. in zdaj lahko zaslužim na tisoče od doma. Vsakdo lahko to delo opravi in ​​na spletu zasluži več dolarjev po tej povezavi ......... === >>>> https://bit.ly/3rgMKrL

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.02.2021 ob 14:46 gost

      Kje je moj komentar? Cenzura?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.02.2021 ob 16:51 gost

        Napisal sem resnico, da so leve in desne vlade Slovenijo v zadnjih 20 -ih letih pripeljale na dno. Že 20 let delajo kadrovske normative in nobeni vladi jih ne uspe napraviti. Teh 30 milijonov evrov se bo pa čudežno izgubilo in zaposleni v domovih in stanovalci domov in od njih ne bodo imeli veliko. V Sloveniji imamo veliko na pol ali na tri četrt zgrajenih domov. Zakaj država ne konča to malenkostno dogradnjo? Temu ministru pa čisto nič ne verjamem, ker samo na veliko lapa in lapa. Izkazal se je pa v času epidemije - vemo na kakšen način.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.02.2022 ob 14:51 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.