https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenija lani izvozila več kot 201.000 ton odpadkov

07.03.2021 ob 6:00  

Slovenija je lani izvozila nekaj več kot 201.000 ton odpadkov. To je za polovico več kot leta 2019, ko je bilo teh odpadkov okoli 135.000 ton. Daleč največji delež izvoženih odpadkov je predstavljala odpadna plastika, količinsko je Slovenija največ odpadne plastike izvozila v Malezijo, kažejo podatki Inšpektorata RS za okolje in prostor.

Lani so na slovenskih carinskih izpostavah sprejeli 3759 izvoznih carinskih deklaracij za odpadke. Najbolj je glede na leto 2019 porasel izvoz odpadne plastike in goriva, pripravljenega iz odpadkov (RDF), odpadnih kovin in odpadnega papirja.

V slabih 90 odstotkih prejetih izvoznih deklaracij je šlo za izvoz odpadne plastike, odpadnega papirja in kartona ter odpadnih kovin in nekovin. Odpadne plastike je bilo izvožene več kot 123.000 ton, RDF 7905 ton, odpadnih kovin skoraj 42.000 ton, odpadnih nekovin 9900 ton in odpadnih gum in pnevmatik skoraj 8100 ton.

Namembni državi sta bili medtem v skoraj 69 odstotkih deklaracij Bosna in Hercegovina (1516 deklaracij) in Srbija (1095 deklaracij), predvsem za odpadno plastiko, RDF ter odpadne kovine in nekovine.

Lani je bilo na slovenskih carinskih izpostavah sprejetih 2874 izvoznih deklaracij za izvoz odpadne plastike, vključno z RDF, v tretje države. V primerjavi z letom 2019 se je količina izvožene odpadne plastike povečala za 30 odstotkov.

Po številu deklaracij jih je bilo največ sprejetih za izvoz v Bosno in Hercegovino, kamor je odpotovalo 28.700 ton odpadne plastike in RDF iz Slovenije, po količini pa za Malezijo, kamor smo je poslali več kot 31.700 ton. Okoli 24.900 ton odpadne plastike je bilo poslane v Turčijo, 22.120 ton pa v Indonezijo.

Na drugi strani je Slovenija lani uvozila okoli 83.000 ton odpadkov, kar je 15 odstotkov manj kot v letu prej. Še vedno uvozi največ odpadnih kovin in nekovin, odpadnega papirja in odpadne plastike, se je pa za več kot polovico zmanjšal uvoz odpadnih svinčevih akumulatorjev.

Uvozne deklaracije so bile lani sprejete za odpadke, uvožene iz 19 držav, potem ko je v letu 2019 uvoz potekal iz 26 držav. Pogosto se sicer pri uvoznih deklaracijah kot prejemniki odpadkov pojavljajo slovenska podjetja, namembna država pa je druga država EU - Avstrija, Italija, Poljska, Nizozemska, Madžarska, Češka ali Nemčija, pojasnjujejo na inšpektoratu.

V primerjavi z letom 2019 se je sicer število uvoznih deklaracij lani zmanjšalo za devet odstotkov, trend zmanjševanja uvoza pa je viden že od leta 2018. Posledično so tudi količine uvoženih odpadkov v Slovenijo nižje, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2021 ob 8:26 gost

      Najmanjša država v svetu pa največ odpada proizvede. Ljudje res kopujemo samo odpad. Vse samo da se kupi in pred sosedi pokaže mi smo kupili potem se pa itak zavrže. Slovenci so res glupi narod kot je rekel Jelinčič.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2021 ob 9:35 Dejan gost

      Kam nas bo ta plastika pripeljala? Že sedaj se dušimo v njej. EU bi mogla ostreje pristopit k reševanju te problematike. Vse kar se kupi je zavito v plastiko, od pijač, salam celo sadja. Vsaj pri pijači bi naj bila povratna embalaža ali steklenice. Ne upam si zamišljat kaj bo čez 10, 20 let.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.03.2021 ob 9:37 kilonja gost

      Ko kupimo izdelek tudi drago plačamo za to embalažo, mislim da že toliko drago da bi s tem denarjem lahko porabljeno embalažo reciklirali . Ker liter in pol vode v plastenki lahko stane tudi do 50-60 centov, torej 10- krat več kot je vredna, ostane več kot dovolj denarja od teh 50-60 centov za obdelavo plastike, papirja, kartona itd..pa še sami naredimo veliko dela z ločevanjem odpadkov . Lahko pa komot v vsaki občini naredite postojanke s svežo pitno vodo, pa si bo lahko vsak popotnik natočil vodo v svojo stekleničko .

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2021 ob 9:58 gost

        Ti, ki neprestano pljuvaš po prejšnji naši skupni državi Jugoslaviji, bi moral vedeti, da so te stvari v Jugoslaviji bile veliko, veliko bolje urejene kot so v Sloveniji. Mleko, olje, pivo, vino, sokove, ................. smo imeli vse v vračljivih - povratnih steklenicah. Danes vse v plastenkah, pločevinkah, kartonih. V trgovine smo takrat hodili s cekri, platnenimi vrečami, danes vse nabašemo v pvc vrečke ali v kartone. Spomnim se časov, ko smo otroci hodili okoli, iskali in zbirali povratne steklenice, papir, ......... in pozneje prodali za kak priboljšek. Takšen tempo onesnaževanja bo uničil naravo in človeštvo. Ljudje zamislimo se malo in vsak od nas naj stori nekaj za zmanjšanje odpadkov.

        14 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2021 ob 13:12 kilonja gost

        jugović debeli...kot prvo, v Jugoslaviji so uporabljali povsem enake embalaže kot so jih drugod po Evropi..kot drugi, danes je potrošnja veliko večja, takrat si imel siromaček 2 litra mleka za celi teden, to porabimo danes v dveh dneh ;) .tortico imaš danes pakirano v plastične posodice, v jugoslaviji pa ti je zakajeni slaščičar trosil gor pepel in kašljal malo po pecivu..tudi danes lahko s cekrom hodiš v trgovino..jaz uporabljam vrečke za večkratno uporabo, mogoče 2-3 krat letno kupim vrečko če jo doma pozabim. ne bluzi še tem da z onesnaževanjem uničujemo naravo, narava je močćnejša od nas in vaše eko zgodbice so larifari..ledena doba je bila pred človekom, pa tudi poniknila je pred človekom..vse ostalo so pravljice za nabijalce eko davkov in prodajo dražjih kot varčnih stvari..kot je denimo toplotna črpalka, bojda zastonj ogrevanje, razen začetnega vložka 10.-15 tisoč € in potem 300 e elektrike na mesec za ogrevanje :). Debeli, ne vidiš da te nategujejo, od zadaj, na suho :) .

        2 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2021 ob 13:51 gost

        Kilonja, danes cel dan dežuraš? Bo za sendvič in Pingo sok. Če se boš izkazal, dobiš še povabilo na vojaški pasulj v Lepeni.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.03.2021 ob 9:40 kilonja gost

      Jelinči pa res ni rekel za sve Slovence da so glupi , ve s ekoga je imel v mislih, tako da ne manipuliraj, levi . Kupujemo toliko embalaže kot nam jo NEKDO prodaja, bizgec. In ja, kupim si vez sadne vode pa jo na dvorišču pustim stati cel dan, da se po tvojem baham pred sosedi :) . zakaj imam občutek da si zabit in si pisal samo zato da bošlahko pljuval po Slovencih ? Tako mimogrede, hlapec, Slovenija je daleč od najmanjše države na Svetu :) .

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2021 ob 10:14 gost

        Kaj je po tvojem rekel Zmago, ki mu je ušla žena, ker je našla mlajšega? Da so levi glupi, desni pa pametni? Ja, to bo to.

        9 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.03.2021 ob 12:40 gost

      ,,, konjaš,,, se vidi zakaj podpiraš maršala tvituja. Zato ker imas pamet kot kokos nič. Kaj pa je rekel v gostilni ko jih je novinar posnel pri pogovoru z samimi pizdeki komunističnim Bavčar Rupel Petrič itd. Narod v Sloveniji je glupi zato si ne zasluži pomoči od države za kovid.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2021 ob 13:06 kilonja gost

        Seveda, levi narod je glup, če reče to desni politik, potem rabiš samo malo logike koga je imel v mislih in kdo je kršil, množično vladne ukrepe..ne jemlji iz konteksta stvari.

        2 7 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.03.2021 ob 15:35 gost

      Tele debilno,,,, konjaš,,, to je mišljenona vse Slovence. Najbolj pa ne desne buzije keri imajo duplo te gluposti.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.02.2022 ob 16:02 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.