https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota izdala tri publikacije

Murska Sobota, 11.03.2021 ob 15:00  

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota je danes predstavila delo knjižnice v letu 2020 in nove publikacije s področja potujočega knjižničarstva, literature in kulturne zgodovine ter zgodovinopisja, ki jih je knjižnica izdala v letu 2020.

V času spomladanskega zaprtja knjižnice, so zaradi povpraševanja po študijskem gradivu, nudili dostavo študijskega gradiva na dom. Za brezplačno dostavo gradiva članom, ki živijo v soboški občini so poskrbeli prostovoljci Kluba prekmurskih študentov v sodelovanju s Civilno zaščito MOMS. V primestnih naseljih MOMS so v knjižnici sami poskrbeli za dostavo gradiva na dom. Beltinska občina je sama poskrbela za dostavo študijskega gradiva njihovim občanom, vsem ostalim članom knjižnice pa je tovrstno gradivo dostavljala Pošta Slovenije.

Uvedli novo storitev

V lanskem letu so uvedli novo storitev, ki jo izvajajo še letos in jo bodo nadaljevali tudi v prihodnjem, to je z izposojo knjižničnega gradiva na dom ranljivim skupinam (nosečnice, invalidi, starejši od 65. let in bolniki s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi.) Pri tem gre za brezplačno dostavo gradiva za katero na področju MOMS poskrbi knjižnica, na področju beltinske občine poskrbi za dostavo beltinska občina, vsem ostalim članom pa storitev izvajajo s pomočjo storitev Pošte Slovenije.

"Kljub omejitvam, s katerimi smo soočeni, nam je uspelo realizirati projekte. Med njimi so razni bralni projekti (Jaz pa berem), bralna značka za odrasle, Karolinina bralna značka, poletna domoznanska bralna značka, organizirali smo srečanje bralnega krožka, v sodelovanju s PAZU smo nadaljevali z akademskimi večeri v knjižnici. V lanskem letu smo gostili dr. Evo Klemenčič, na Prešernov dan pa se nam je pridružil pomurski akademik Evgen Car. V sodelovanju z beltinsko občino in ZTK Beltinci smo začeli z novim projektom, ki je bil izveden v beltinskem gradu, z grajskimi pravljicami. Ta dogodek je bil namenjen otrokom od 4 leta starosti naprej," med drugim pove direktorica PIŠK Murska Sobota mag. Klaudija Šek Škafar in doda, da so v e-obliki izvedli tudi pet domoznanskih večerov. 

Z lastnimi izdajami dopolnjujejo knjižnično zbirko 

"PIŠK že vrsto leto, intenzivneje pa v zadnjih letih, svojo knjižnično zbirko gradi in dopolnjuje tudi z lastnimi izdajami. Na ta način se tudi sami predstavljamo ter svoje znanje, delo in poslanstvo približujemo širši javnosti v zapisani obliki. V lanskem letu smo izdali tri nove izdaje: zbornik Soboška potujoča knjižnica, monografija Gimnazija v Monoštru in njen pomen za Slovence v Slovenski krajini in tretjo številko revije Prekmuriana," pove dr. Klaudija Sedar iz PiŠK MS.

Minulo leto, leto epidemije, je Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota praznovala 25-letnico delovanja potujočega knjižničarstva z bibliobusom in ta srebrni jubilej je obeležila z zbornikom Soboška potujoča knjižnica, v katerem so zbrani zapisi o potujoči knjižnici, ki z bibliobusom, zlasti v manjših naseljih in pri ranljivih skupinah uporabnikov, zadovoljuje potrebe bralcev po izobraževanju, kulturi in razvedrilu, dostopnost do sodobnih virov in informacij. 

Izsledke raziskovalnega dela so podali v samostojni publikaciji Gimnazija v Monoštru in njen pomen za Slovence v Slovenski krajini. To je bila do ustanovitve Gimnazije v Murski Soboti leta 1919 osrednja izobraževalna srednješolska ustanova v Slovenski krajini, obiskovali pa so jo tako porabski kot prekmurski dijaki. Gre za pomembno poglavje v zgodovini Prekmurja in Porabja v luči zgodovinskih, kulturnih in političnih značilnosti ter vezi slovenskega prostora v času enotnosti Slovenske krajine in po njenem razbitju na dva dela. 

Tretja publikacija pa je tretja številka revije Prekmuriana, v kateri literarni zapisi poudarjajo vlogo in pomen knjige ter zapisane besede od otroštva naprej ter izpostavljajo branje kot kulturno vrednoto. Kulturno-zgodovinsko zapisi pa približujejo prekmursko pisno kulturno dediščino in zgodovino lokalne skupnosti, ozaveščajo o pomenu domoznanskega gradiva v knjižnici in spodbujajo zanimanje za to gradivo. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.03.2021 ob 18:53 gost

      TILE PA SE ZALAGAJO Z DELOM!!!!!!!! tukaj se dela ,trpi da se za njimi kadi

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.03.2021 ob 6:31 Haha gost

      Pa se direktorica se je nafcila razliko med domoznanstvom in domobranstvom.koncno po vsejh letih. Se dobo da ma dr.Sedarjevo drgaci nima ka pokazati

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.03.2021 ob 7:21 gost

      Kaj bi radi, ona je prava POLITIČNA direktorica. Njej nej trbej nič znati in pokazati ona samo vlada !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.