https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Delež pijač s sladili v Sloveniji se je povečal

05.04.2021 ob 6:00  

Brezalkoholne pijače predstavljajo pomemben vir sladkorjev v prehrani, njihovo prekomerno uživanje pa ima negativne vplive na zdravje. Inštitut za nutricionistiko je opravil raziskavo deleža sladil v 2264 pijač, ki so bile na tržišču Slovenije prisotne v letih 2017 oz. 2019.

Prekomerno uživanje sladkorjev je dejavnik tveganja za nenalezljive kronične bolezni, kot so debelost, sladkorna bolezen in srčno-žilne bolezni. V Sloveniji je prekomerno hranjenih več kot polovica odraslih, povečuje pa se tudi prisotnost sladkorne bolezni. Eden izmed pomembnih virov sladkorjev so tudi brezalkoholne pijače.

V raziskavo so bile vključene osvežilne brezalkoholne pijače, sokovi, nektarji in športne ter energijske pijače. Rezultati raziskave so pokazali, da se je med obema letoma delež pijač s sladili povečal s 13 na 16 odstotkov. Pomembna razlika je bila opažena predvsem pri energijskih pijačah, kjer se je ta delež povečal s 17 na 42 odstotkov.

 

Uporaba sladil v pijačah je bila pričakovano tesno povezana z energijsko vrednostjo pijač. Ob delnem nadomeščanju sladkorjev s sladili se je zmanjšala skoraj za polovico, ob izključni uporabi sladil pa so imele pijače večinoma zanemarljivo energijsko vrednost.

Čeprav se je delež brezalkoholnih pijač z dodanimi sladkorji od 2017 do 2019 zmanjšal, pa so te še vedno predstavljale približno polovico vseh razpoložljivih brezalkoholnih pijač na tržišču. Glede na evropski trend zmanjševanja prehranskega vnosa sladkorjev, je v prihodnosti na trgu pričakovati več preoblikovanih brezalkoholnih pijač.

Kot je navedla predstavnica inštituta Edvina Hafner, so se sladila pojavila v vseh analiziranih kategorijah, razen v sokovih, kjer uporaba tudi glede na zakonodajo ni dovoljena. Sladila so bila sicer najpogosteje prisotna v športnih in energijskih pijačah, je dejala.

Ugotovljene so bile tudi nekatere razlike pri uporabi vrste sladil. Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko je pojasnil, da so se v največji meri uporabljala intenzivna sladila acesulfam K, sukraloza in aspartam. Pri slednjem so opazili značilen trend zmanjševanja uporabe, pri sukralozi pa se uporaba povečuje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2021 ob 11:49 Govt gost

      Vlada je objavila priložnost za zaposlitev za vse! Zaradi Corone delajte v svojem domu, v računalniku in lahko delate s svojim delovnim časom. To delo lahko opravljate kot krajši delovni čas ali kot polni delovni čas. Z delom lahko v spletu zaslužite do 1000 USD na dan. Preprosto je, sledite navodilom na domači strani, natančno jih preberite od začetka do konca. Preverite podrobnosti .... => Www.DouCash.Cf

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.04.2021 ob 17:35 gost

      Slovenci smo v Evropi edini keri vse požderemo kar nam evropska unija uvozi. Ves drak ki ga drugje ne prodajo. Mi smo itak greznica za Evropo. Zdaj ko nas debil vladni tam sramoti pa bog pomagaj kaj vse še bomo morali požreti telesno in duševno.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.04.2021 ob 19:18 Arabska naveza gost

      alo.rs/vesti/politika/vucic-primio-seika-nasera-bin-hamada-donosi-vazne-vesti-od-kralja/402971

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.04.2021 ob 20:38 gost

      17:35 če je kdo debil si to ti.Pohvalil si se da požreš ves drek.STVARNO SI DEBIL.J.J. je samo povedal resnico in nas niti slučajno ni NIČ OSRAMOTIL.Preveč gledaš POP in RTV tam pa samo LAŽEJO IN NAKLADAJO.Čisto debilom podobno.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.04.2021 ob 20:47 gost

        Kaj pa ti gledaš? Lažnivo Janševo - Orbanovo televizijo? Ti veš, da je Ivan Janša sam premagal srašno JLA, ko se je skrival v bunkerju pod Cankarjevim domom? Slava mu. Potrebno je puklastemu kaplaru dati naziv maršala, ki si ga nedvse želi.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.04.2021 ob 21:12 gost gost

        Kaj pa ti gledaš? Lažnivo Janševo - Orbanovo televizijo? Jaz je ne gledam in nimam nobenih težav, torej nekaj je narobe ??

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.04.2021 ob 9:13 gost

        Če bi vedel, da imajo tuje trgovine različno blago za Nemčijo, Avstrijo, Šico, ............. in spet drugo blago za Slovenijo, Poljsko, Madžarsko, ...-------. pod istim imenom in po isti ceni, ne bi norije pisal.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.04.2021 ob 21:11 gost

      Zoran Janković se je trudil in povezal male trgovine v veliki Mercator, ki je prodajal v večini proizvode in pridelke slovenskih kmetov. Na oblast je prišel bolnik Ivan Janez Janša, zamenjal Zorana Jankovića z drugim, Mercator pa pod mizo prodal Bavčarju in Šrotu in s tem uničil Mercator. Zdaj pa kupujemo vso tujo nesnago skozi Lidl, Hofer, Eurospin, Spar.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.04.2021 ob 23:01 Dana gost

      Kupujmo čimveč doma pridelane hrane. Jejmo zdravo in podpirajmo naše kmetijstvo.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.04.2021 ob 9:07 gost

      ,,, dana,,, koza tij ješ strup in sranje kero ti kmeteki gojijo in škropijo ko tij spijs se pravi ponoči. Potem tebi prodajo kot kao bio.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.02.2022 ob 14:31 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.