https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Obhajanje cvetne nedelje letos na prilagojen način

28.03.2021 ob 6:05  

Kristjani danes obeležujemo cvetno nedeljo, ki je zadnja nedelja pred veliko nočjo, ko krščanski verniki blagoslavljajo v šope ali butare povezano pomladansko zelenje ali oljčne veje. Zaradi še vedno trajajoče epidemije koronavirusa se bo praznik obhajal na prilagojen način.

Cvetna (oljčna) nedelja je prvi dan velikega tedna, ko bogoslužno dogajanje predstavlja Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem. V Slovenski škofovski konferenci vernike vabijo, da se udeležijo bogoslužij v domači župniji.

V cerkvi se lahko naenkrat zbere tolikšno število oseb, ki ustreza navodilu ena oseba ali družina na 30 kvadratnih metrov. Ostali so lahko zbrani tudi pred cerkvijo.

Dovoljena so bogoslužja na prostem

Od petka, 26. marca, naprej so dovoljena bogoslužja na prostem, pri čemer je potrebno zagotoviti najmanj 10 kvadratnih metrov prostora na enega udeleženca oz. za udeležence iz istega gospodinjstva.

Če se lahko na prostem zagotovi minimalno dva metra varnostne razdalje med udeleženci oz. med člani različnih gospodinjstev, uporaba mask ni nujno potrebna, še vedno pa je priporočljiva glede na slabe epidemiološke razmere.

Blagoslov zelenja samo pri prvi maši

Duhovnik opravi blagoslov zelenja v cerkvi samo pri prvi maši. Po vsaki maši lahko prihajajo ljudje in prejmejo blagoslovljeno vejico. Za primeren način razdeljevanja poskrbi župnik.

Ljudje si lahko izdelajo tudi svoje butare, vendar jih ne nosijo v cerkev, temveč jih imajo doma in se pridružijo bogoslužju, ki ga bo ob 10.00 prenašala RTV SLO1, in med katerim bo nadškof msgr. Alojzij Cvikl blagoslovil zelenje.

*Naslovna fotografija: sl.wikipedia.org

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2021 ob 8:41 123 gost

      Če cerkev nema korone

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2021 ob 8:45 Angel gost

      Čuva jih Angel varuh Kek !

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.03.2021 ob 8:54 gost

      Cerkev nima že dva meseca koroneka. Zato ker so to,,,, Janeza groznuga,,,, volilci in tja viruse nejde. Ker ja vele vodja tak zapovedal.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.03.2021 ob 9:41 Geza gost

      Naj jim izrečejo kazen ker javno pozivajo shode, najprej so pa bili proti cepljenju in to je janševa golazen

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.03.2021 ob 12:25 sem gost

      katoličan, vernik, nasprotujem pa vladni golazni (SDS - domobranci iz Nove Slovenije), saj ne vedo kaj dlajo. Ivan Grozni mora pač krdelo ovc pridobiti, saj muto zagotavlja cigansko- kradljivo vodenje države. Bil sem prisoten ob verskem obredu in na 20 vadratnih metrih je bilo najmanj 28 ljudi, glih toliko, da se niso poljubljali, bi se pa, če ne bi imeli nagobčnikov. Torej o dekretu vlade in cerkve ni govora. Vidimo pa, da ljudje na restavracijskih terasah sedijo na razdalji najmanj 2 metra, brez mask, lahko pijejo in jedo. In garantiram, da je tu verjetnost okužbe 100x manjša, kot pri cerkvenem obredu. To dokazuje tudi Počivalšek z vlado, saj na Dolenjskem nimajo problema z virusom, posebej ker so veliki gospdarski giganti in bi zaprtje Leka, Krke, Revoza bilo pogubno za regijo. Torej, diskriminacija Slovencev obstaja, kar je v nasprotju z Ustavo, samo kaj, ko smo kot pravi Zmagec Jelinčičev - glup narod, posebej, ko gledam sam svoj regionalni narod - Prekmurce. Jebeš ti masko, ki jo budala ima nataknjeno, če si ne opere rok na WC-ju, oziroma se ti pripeli na vrat na blagajni, oziroma v vrsti za sladoled. Glup ostane glup, pa da ga jebeš. Moramo pa Slovenčeki slediti Nemčiji, Franciji, Belgiji, Avstriji itd, saj brez teh ne pridemo v nebesa. In kot je razvidno, Evropa ima največje probleme z koronekom, pač zato, da vse propade in ostane edina velika Nemačko-Francuska vladavina. Dobro, da nismo tako mladi, da ne bomo videli propad Evrope čez 20 let, to bo 2040 leta, ostala bo našim zanamcem le misel na lepe čase, ko nas je vodil Joškec Titek, pa si tudi lahko šel v CERKEV, DANES PA (VSAJ V SLOVENIJI) CERKEV KI NIKAKOR NE BI SMELA BITI NITI V POLITIKI, KAJ ŠELE USMERJATI DRŽAVO) z društvom Ivana Groznega pelje državo v propad. Taki, ki so najbolj ranljivi, že cepleni nam PONOVNO zbolevajo in se srečujejo na cerkvenih piknikih in to kot sem se sam prepričal kar v razdalji 0,30 cm. Amen.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.03.2021 ob 12:47 123 gost

        Kot je bilo zapisano, v cerkvi se zbira katoliška sekta ki jo podpira eden največjih komunistov

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.03.2021 ob 13:20 gost

      Debeli, ti si v celem letu sposoben napisat enkrat en članek, ko ne omeniš Janšo, vlade in politiko ali pa je to preteški zalogaj za tebe??????' Ne razumem, kak se lahko Janši tak podrejaš in si pod njegovim vplivom. Dobesedno zaljubljen si vanj.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.03.2021 ob 13:22 gost

      Debil vladni mora delati za cerkev tam je glavnina debilnih volilcev. Keri se večina Neve podpisati ve pa izvoliti največjega tirana, diktatorja,,, Janeza groznega,,,. Samo Jezus nikoli nebi njega volil če bi živel v tem času ker onje bil pravičen in povezovalne za vse ki so ljubili drug drugega in drugačne.meršal tvito pri njem nebi imel podpore. Ima pa pi cerkvenih pastirjih keri so njegovo ime izkoristili za svoje bogatenje in svoje prepričanje da so oni nad vsemi. So nad vsemi samo v negativnem smislu isto kot golazen vladna in njihov vele vodja,,,, grof Drakula,,,, tvito debil,,,

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.03.2021 ob 13:42 gost

      Debeli nisi odgovoril. Ali ti pa tvoj nadrejeni vodja Janez tega ne dovoli, ker si njegov plačanec.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.02.2022 ob 15:34 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.