https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Začenja se velikonočno tridnevje

01.04.2021 ob 6:05  

Kristjani v nedeljo obhajamo veliko noč, ki velja za največji krščanski praznik. Za vse kristjane je to praznik veselja in upanja. Z današnjim velikim četrtkom se tako pričenja velikonočno tridnevje, sestavljeno iz velikega četrtka, velikega petka in velikonočne vigilije na veliko soboto. Letos bodo zaradi epidemije novega koronavirusa, krizmene maše prestavljena na čas, ko se bodo razmere uredile.


Veliki četrtek je dan evharistije in postavitve duhovniške službe. Na ta dan se spominjamo obhajanja Jezusove zadnje večerje z apostoli, ki predstavlja ustanovitev zakramenta evharistije. Spominjamo se tudi zapovedi ljubezni in služenja drug drugemu.

Na veliki četrtek pri dopoldanski maši škof posveti obredna olja: krstno olje, bolniško olje in sveto krizmo. Ta olja se pozneje med letom uporabljajo pri podeljevanju zakramentov krsta, birme, bolniškega maziljenja in duhovniškega posvečenja.

Zadnja večerja

Večerna maša je spomin na Jezusovo zadnjo večerjo, ko se kristjani spominjamo, da je Jezus v četrtek, preden je bil izdan, večerjal s svojimi učenci. Pri tej večerji je ustanovil zakrament evharistije in duhovniškega posvečenja, ter učence pozval, naj se ljubijo med seboj. V mašo je vključen tudi obred umivanja nog v spomin na čas zadnje večerje, ko je Jezus umival noge apostolom s čimer je simbolično prikazal, da je služabnik ljudem.

Pri obredu umivanja nog škof ali duhovnik vzame posodo z vodo ter izbranim vernikom ali predstavnikom vernikov umije in obriše noge, s čimer posnema Jezusovo umivanje nog apostolom pri zadnji večerji. Tako simbolično pokaže, da je kljub dostojanstvu duhovniške službe služabnik zaupanim ljudem.

Na veliki četrtek utihnejo zvonovi

V cerkvah na veliki četrtek postavijo Božji grob. Zvonovi in orgle po slavi na ta dan utihnejo, namesto zvonov pa se do velikonočne vigilije (na veliko soboto) oglašajo raglje.

Letos bo zaradi izrednih razmer krizmena maša na veliki četrtek prestavljena na čas, ko se bodo razmere uredile. Vsaka škofija bo določila datum krizmene maše; takrat bodo duhovniki prejeli sveta olja, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore in evangeličanski škof Leon Novak sta v nagovoru pred velikonočnimi prazniki v sredo vernike pozvala, naj praznike preživijo doma, v ožjem družinskem krogu, bogoslužja in maše pa naj spremljajo na daljavo. 

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.04.2021 ob 8:53 savel pavel gost

      Verujte v boga in jezusa kristusa in v svetega duha.Ampak dan danes ljudje verujejo samo 30% ostalih 70% pa ne verjame, zato je na svetu toliko gorja.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2021 ob 12:09 Gosak gost

        Kaj pomeni, če veruješ v Boga? Da moraš biti krščen, pri obhajilu, birmi, da moraš hoditi k maši, moliti ...? Ali je Bog častihlepen, da bi vse to delali v njegovo čast? In če si veren, na primer kristjan, moraš tudi verjeti, da boš živel naprej po smrti. Kje bo to življenje? Nekje v zraku (nebesih), na drugem planetu ...? Boš tam tudi jedel, pil, se zabaval ...? Težko je verjeti v takšne stvari. Dobro pa je, če verjameš, da ne smeš grešiti, da moraš biti dober človek!

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2021 ob 12:41 gost

        Gosak, vprašaj poslanca Jožefa Horvata iz Žižkov. On ti bo vse razložil. Je " svetel vzgled " kako mora živeti kristjan.

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2021 ob 21:00 gostitelj gost

        Mesečni temeljni dohodek verskim uslužbencem še do konca junija ! Zakaj, bila je denacionalizacija, imajo možnost zbiranja preko % (procentov) od dohodnine, država jim plačuje del prispevkov za SPIZ , itd. ?? Verjetno tega ne bodo prebrali in razmislili, je pa problem z minimalno plačo !!

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.04.2021 ob 10:03 proti svinjetini gost

      oe24.at/cooking/kochen-heute/gruendonnerstag-unser-lieblings-rezept/471525973 - youtube.com/watch?v=LIbBYzAD4UM

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.04.2021 ob 13:53 zsrt234y gost

      sahyhysddenar it v gostilno žret. Delat zginte levuharji zahojeni leni pa vam ne bo dolgčas. www.works77.com

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.04.2021 ob 15:24 savel pavel gost

      GOSAK,nihče ni dober razen boga,bog je človeka ustvaril in človek je pa boga prevaral z hudičem,zato ne more bit vsak človek.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2021 ob 20:21 Gosak gost

        Oh, to pa ne drži, da nihče ni dober. Veliko je dobrih in poštenih ljudi. Praviš, da je Bog ustvaril človeka. Če se prav spomnim, sem pri veronauku slišal, da je najprej ustvaril Adama, iz njegove rebra pa Evo. Drži? No, potem sta kot mož in žena imela otroke. Kako pa je šlo naprej? Ali so njuni otroci imeli spolne odnose in spočeli nadaljnje otroke? To bi bilo krvoskrunstvo. V pravljice ne verjamem.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.04.2021 ob 20:04 gost

      Horvat ve samo kako se prvi iz parlamenta pobrijše. Kao se krade in laže. Kao moraš rit polizati,,,, Janezi groznumi,,,,.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.