https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dan strogega posta, svete maše ni

02.04.2021 ob 6:05  

Veliki petek je del velikonočnega tridnevja. Na ta dan se kristjani spominjamo dneva, ko je Jezus trpel in umrl na križu. V Katoliški cerkvi na veliki petek velja strogi post.

Dan Jezusovega trpljenja in smrti na križu

Veliki petek je edini dan v cerkvenem letu, ko ni svete maše. Ob 15. uri, ko obhajamo spomin na Jezusovo smrt na križu, molimo križev pot. Opravilo velikega petka ima tri dele. Velik del besednega bogoslužja zavzemajo slovesne prošnje in čaščenje križa.

Strogi post

Danes ljudje izvajajo post na različne načine. Med najpogostejše postne običaje sodi odpoved mesnim jedem, nekateri pa precej časa posvetiju tudi vsakodnevnemu razmišljanju ob svetopisemskih odlomkih. Pepelnična sreda je, poleg velikega petka edini dan, ko v katoliški cerkvi velja strogi post. Na veliki petek pa je post tudi v evangeličanski cerkvi. 

Za razliko od katoliške in pravoslavne cerkve, imajo evangeličani manj obvezujoči obvezni post. Splošno veljavnih postnih zapovedi evangeličanski kristjani ne poznajo: vsak posameznik naj bi se odločil, čemu se je pripravljen za določen čas odpovedati. Martin Luther je post razumel kot individualno vajo iz svetosti, ki naj ne bi bila enaka za vse vernike in je zato po njegovem mnenju ni mogoče predpisati. Luther zato ni podpiral obveznega posta. Strogi post pa številni evangeličanski kristjani upoštevajo na veliki petek. 

Foto: arhiv Pomurec

Zaradi 11-dnevnega zaprtja države za preprečitev širjenja epidemije covida-19 bodo duhovniki opravili bogoslužje velikega petka ob 18. uri v zaprtih cerkvah sami brez navzočnosti vernikov.

Na nacionalni televiziji bo dopoldne ob 10. uri prav tako na drugem programu tudi prenos pasijona po Marku, večerno bogoslužje iz ljubljanske stolnice ob 18.30 pa bo prenašal Radio Ognjišče.

Prenos evangeličanskega bogoslužja iz Murske Sobote, ki ga bo vodil škof Leon Novak, pa bo na drugem programu Televizije Slovenija ob 18. uri.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.04.2021 ob 7:28 gost

      Ta strogi post mora najbolj veljati za debilno in lažnivo kradljivo vlado.

      8 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.04.2021 ob 7:29 gost

      Mater si TELE.Tak da ti bo sila težko najti PAR.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.04.2021 ob 10:17 Dr gost

      Postim se kda nemam. !!!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.04.2021 ob 8:06 gost gost

      , svete maše ni zakaj obred maše mora biti sveti, ko pa je maša le obred spomina na zadnjo večerjo ??

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.02.2022 ob 15:17 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.