https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Obeležujemo največji krščanski praznik veliko noč

04.04.2021 ob 16:00  

Danes praznujemo veliko noč, ki je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujemo Jezusovo vstajanje od mrtvih. 

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, saj se kristjani spominjamo, kako je Jezus vstal od mrtvih. Na velikonočno nedeljo v katoliških cerkvah po Sloveniji potekajo vstajenjske procesije, na katerih nosijo kip vstalega Jezusa. V evangeličanskih cerkvah potekajo velikonočne božje službe.

Teh zaradi koronavirusa letos ne bo, bodo pa zvonovi zjutraj vernike pozvali, da se zberejo pri velikonočnem zajtrku in se tako povežejo na daljavo.

Premakljiv praznik

Sicer pa je velika noč premakljiv praznik. Od datuma velike noči so odvisni tudi nekateri drugi cerkveni prazniki in pust. Na prvem ekumenskem koncilu v Nikeji, so določili, da se velika noč praznuje po prvi pomladni polni luni, to je lahko med 22. marcem in 25. aprilom. Letos je velika noč 4. aprila. Katoličani in evangeličani veliko noč praznujejo skupaj. Pravoslavni verniki pa jo zaradi uporabe drugačnega koledarja, praviloma praznujejo pozneje.

Velika noč, 4. april

  • Ob 10. 00 – Sv. maša iz mariborske stolnice (TV SLO 1)
  • Ob 10.00 – Sv. maša iz koprske stolnice ( https://skofija-koper.si/prenos/)
  • Ob 10.00 – Sv. maša iz Vatikana (TV EXODUS)
  • Ob 11.10 – Prenosi nedeljskih bogoslužij v času pandemije, ponovitev (TV SLO 1)
  • Ob 11.15 – Ozare, ponovitev (TV SLO 1)
  • Ob 11.20 – oddaja Obzorja duha (TV SLO 1)
  • Ob 11.55 – Blagoslov svetega očeta Frančiška Urbi et Orbi (TV SLO 1)
  • Ob 12.00 – Blagoslov svetega očeta Frančiška Urbi et Orbi (TV EXODUS)
  • Ob 18.00 – Sv. maša iz soboške stolnice (TV EXODUS)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2021 ob 9:51 Gosak gost

      Ali naj verjamem, da je Kristus vstal od MRTVIH in "odšel nekam v nebo"? Kje je danes in kaj dela? O tem nihče ne govori. Bomo tudi mi po smrti "vstali" in živeli naprej, kot nas uči katoliška Cerkev? Kdaj naj bi vstali in kje naj bi živeli? Pa kako naj bi živeli? Bomo tam nekje v zraku (v nebesih, peklu ...) tudi jedli, pili, se zabavali ...? Ne verjamem v pravljice.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.04.2021 ob 11:45 Karel K. gost

        Bravo, da se najde še kdo kateri dvomi v te pravljice. Ne morem verjeti, da v 21. stoletju še vedno obstajajo ljudje kateri v to verjamejo. To so pšravljice ki jih je nekdo spisal kot vse druge obstoječe pravljice katere nimajo nič z realnostjo. Problem pa je, da še danes povzročajo mnogo gorja trpljenja vojn terorizma, delitve ljudi na naše in vaše.

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.04.2021 ob 17:56 gost

      Gosak in Karel - očitno imata velike probleme ....

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.04.2021 ob 22:27 posredovanje Policije gost

      novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/606b4d3fdf1a6/v-mekinjah-kljub-prepovedi-potekala-masa-pred-policisti-bezali-skozi-zakristijo

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2022 ob 14:31 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.