https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prekmurec ustvaril kratko prekmursko srhljivko z naslovom »O njem se govori«

02.04.2021 ob 14:15  

Vitja Rodež je v tem koronskem obdobju posnel kratko 8-minutno srhljivko, v kateri sodeluje ekipa mladih iz Pomurja. Premiera kratkega filma bo v petek, 2. aprila 2021, ob 19.00, na Youtube kanalu Vitja Rodež.

Kratki film, ki govori o navideznem strahu pred tistim, česar ne vidimo in ne poznamo, je nastajal v obdobju, ko so mladi soočeni z novimi življenjskimi situacijami. Namesto druženja, realnih doživetij in izkušenj, mladi ostajajo v zaprtih prostorih, se družijo le virtualno in živijo popolnoma drugačno življenje od generacij pred njimi. Film s preprosto zgodbo enega popoldneva, v katerem se trije prijatelji pogovarjajo o neznancu, o katerem vsi vedo vse, videl ga ni pa še nihče, kaže na dojemanje sveta skozi oči mladih v teh čudnih časih. Film je avtorski prvenec mladega filmskega ustvarjalca Vitje Rodeža, ki obiskuje prvi letnik ljutomerske umetniške gimnazije in je nastal v sodelovanju mladih iz Pomurja.

O čem film pripoveduje

Film »O njem se govori« pripoveduje zgodbo enega popoldneva, ko se dobijo trije prijatelji, da preživijo kakšno uro brezskrbnega druženja in spletejo kakšno simpatijo, ki se spremeni v dolg strašljiv pohod. Po mestu krožijo govorice o nevarnem Srečku X, ki bi naj pobegnil iz umobolnice in zagrešil umor. Med sprehodom Gašper, Jan in Urška nepričakovano srečajo Srečka X. Niso sicer prepričani, da je on, vseeno pa se v njih naseli občutek strahu in groze. Ker se želijo skriti pred njim, se zatečejo v bližnji gozd, ko nenadoma ugotovijo, da jim je Srečko X sledil. Zgodba se sicer dobro razplete, kaže pa na to, koliko strahu se je danes naselilo v ljudeh. Obenem film sporoča, da ne smemo obsojati ljudi le na prvi pogled in na podlagi govoric, ne da bi poznali zgodbo posameznika, saj se mnogokrat na koncu izkaže, da je ravno obratno. Čeprav pogled Srečka X na koncu namiguje, da se vendarle lahko zgodi kaj nepričakovanega…

Kako je film nastajal

Celoten film je bil posnet v treh dneh na več lokacijah po Murki Soboti in je plod sodelovanja mladih iz Pomurja, kar je v teh časih bilo še posebej težko, saj so se v procesu snemanja morali prilagajati vsem pravilom varnega druženja. Za osnovno idejo filma, pripravo scenarija, snemanje, montažo ter celotno organizacijo je poskrbel Vitja Rodež. V glavnih vlogah pa so nastopili Adam Červek kot Gašper, David Klar kot Jan, Dea Borovič kot Urška in Mad Mac kot Srečko X, za snemanje zvoka pa je skrbel Izidor Vogrinec. Sodelovali so še Tinkara Fras, Zala Jurkovič, Samo Hozjan, Luka Šajher, Milo Šavel, Taj Tratnjek in Patrik Horvat.

Vitja Rodež ob tem pove: »Med počitnicami mi je bil dolgčas in sem se odločil, da posnamem kratko prekmursko srhljivko. Začel sem pisati scenarij in organizirati ta projekt. Zaradi razmer, povezanih s korona virusom, sem bil omejen s prostorom in številom sodelujočih. Zakaj ravno srhljivka? Žanr mi je od nekdaj všeč. Obenem čutim neko nelagodje današnjega časa, ki se vrti okoli epidemije in simbolizira nekaj slabega, srhljivega. Mesto Murska Sobota z okolico se mi je s svojo »sivo« podobo ob enem zdela idealna kulisa za tovrstni film. Zelo me pa veseli, da smo pri filmu sodelovali sami mladi in film posneli brez pomoči staršev, saj nam danes marsikdo očita, da mladi nimamo idej, volje in časa za kaj takšnega.«

Zakaj ravno film?

Vitja pojasni: «Že od malega sem rad drugim pripovedoval zgodbe s pomočjo kamere. Vedno me je bolj zanimalo snemanje in montaža videoposnetkov, saj menim, da lahko z gibanjem ljudi, mimiko, govorjenjem, scenografijo, glasbo in še čim poveš in prikažeš ogromno. Predvsem pa v ljudeh vzbudiš določena občutja. Obenem želim pokazati, da mladi lahko naredimo več, kot starejši pričakujejo od mladih v teh letih, samo upati si moreš in stopiti izven cone udobja.

Snemanje filma je kot ribarjenje. Če imamo srečo, domov pridemo z dobrimi posnetki in lahko iz tega naredimo film, če pa imamo smolo, lahko domov pridemo tudi brez gradiva. Zdi se mi, da je dobro pridobiti izkušnje svojega bodočega poklica že v mladih letih, saj nam tehnologija danes omogoča, da lahko delam resne projekte, ki ne izgledajo, kot da bi jih narediti »le« dijak.«

Sicer pa je Vitja Rodež iz Murske Sobote posnel že več kratkih filmčkov. Med drugim je strokovna žirija lani njegov filmček »Skrivnost, ki se skriva v moji omari« med 80 filmi izbrala za predvajanje na 1. festivalu KoronaFESTfulFejstFilma, ki ga je organiziral JSKD. Zanj je odigral pet vlog, sam napisal scenarij, ga posnel in zmontiral. V prostem času igra tudi tolkala in je član glasbene skupine Vintage.

Pri filmu so sodelovali:

Ideja, scenarij, režija, snemanje, montaža: Vitja Rodež

Vloge:
- Gašper: Adam Červek
- Jan: David Klar
- Urška: Dea Borovič
- Mad Mac: Srečko X
- Ostale vloge: Tinkara Fras, Zala Jurkovič, Samo Hozjan, Luka Šajher, Milo Šavel, Taj Tratnjek in Patrik Horvat
Snemalec zvoka: Izidor Vogrinec
Glasba: Balladero
Jezik: prekmurščina, s slovenskimi podnapisi
Trajanje: 8 minut
Leto izdaje: 2021

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.04.2021 ob 14:29 gost

      Verjetno de kandidat za Oskarja.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.04.2021 ob 17:41 Dede gost

      Zanimivo. Pohvale mladin, ka so v tej časih sploj zmogli telko vole ka so tou napravili. Podperan zelo.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.04.2021 ob 23:25 Marjan K. gost

      Bravo, Vitja! Na dobri poti si!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.