https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Oskrbne verige z mesom pred prelomnim trenutkom

06.04.2021 ob 6:00  

Na Mesni konferenci, ki jo je pripravila Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS je bila osrednja tema namenjena stanju in izzivom oskrbnih verig z mesom, zlasti prašičev, govedi in perutnine. Iz opravljene študije izhaja, da je delež domačega porekla svinjskega mesa na trgu pod 20 odstotki, krepi se izvoz mesa in izdelkov. Glavnino prireje živali imamo v kmetijskih podjetjih in večjih kmetijskih gospodarstvih. Zelo zaskrbljujoče je, da je kar polovica slovenskih potrošnikov, ki kupuje meso, občutljiva izključno na ceno, poreklo in krma so bistveno manj pomembni.

 

Razmere v živinoreji na dolgi rok zelo neugodne 

Razmere v živinoreji v Sloveniji so na dolgi rok zelo neugodne. Prireja mesa se je v Sloveniji v desetih letih skupno zmanjšala za 10 odstotkov. Največji padec je pri prašičih in sicer za 50 odstotkov, perutnina se je povečala za tretjino, prireja mesa govedi pa je večja za dva odstotka.

Po podatkih Statističnega urada RS se je z rejo prašičev decembra 2020 ukvarjalo 21.000 kmetijskih gospodarstev, ki so redila skupaj približno 229.000 prašičev. V Sloveniji 90 % kmetij redi manj kot 9 prašičev na kmetijsko gospodarstvo. Uradni zakol v registru Volos za leto 2020 poroča, da je bilo zaklanih nekaj več kot 249.800 prašičev. Okoli petina porabe mesa prašičev izvira iz zakola izven klavnic. Po oceni dr. Kuharja je »letečih prašičev«, ki se pojavljajo na sivem trgu kar 71.000. Razhajanja glede pravega števila vzrejenih prašičev so zelo velika, zato je nujno čim prej vzpostaviti natančne evidence reje in zakola prašičev. Delež domačega porekla mesa na evidentiranem trgu je pod 20 odstotki, krepi se izvoz mesa in izdelkov. Cene svinjskega mesa so bile v letu 2020 na letni ravni za tretjino nižje in za desetino pod dolgoletnim povprečjem. V Sloveniji se srečujemo z velikim uvozom svinjskega mesa.

Sodimo na rep evropskih držav glede velikosti hlevov

Po podatkih Statističnega urada v Sloveniji redimo približno 485.000 glav govedi. Kmetijsko gospodarstvo v povprečju redi 14 govedi in sodimo na rep evropskih držav glede velikosti hlevov, kjer je povprečje 44 živali na kmetijsko gospodarstvo. Delež domačega porekla na evidentiranem trgu je pod dve tretjini, dobro polovico izvoza so žive živali. Po besedah dr. Kuharja govedoreja ostaja »nebrušen diamant slovenskega kmetijstva«. V letu 2021 se napoveduje padec prireje, potrošnje in izvoza govedi. Sektor je namreč močno pod vplivom epidemije COVID 19, ki je povzročila spremembe v strukturi porabe. Zaradi izpada prodaje mesa v sektorju HoReCa se prodaja govejega mesa ni nadomestila s prodajo v trgovini. Padle pa so tudi cene.

Reja perutnine se je v desetih letih povečala za 27 odstotkov in se letno dviguje, čeprav je v letu 2020 opaziti padec prireje. Sočasno se povečuje tudi poraba. Prireja je večja od potreb, zato se veliko perutnine izvozi, od celotnega izvoza kar 44,8 odstotkov odpade na perutninsko meso in izdelke. Delež domačega porekla na evidentiranem trgu je pod dve tretjini. Glavne države, kamor izvažamo so Avstrija, Hraška, Italija in države Zahodnega Balkana. Na ravni EU je opazna stagnacija, cene brojlerjev so bile v letu 2020 občutno pod povprečjem.

Maloprodajne cene hrane naraščajo

Dr. Aleš Kuhar je spregovoril tudi o mednarodni trgovini in cenah:« Maloprodajne cene hrane v SLO v zadnjih dveh letih naraščajo hitreje, kot v EU 27. To spodbuja tuje proizvajalce hrane, da s svojimi izdelki pritiskajo na slovenski trg. V Sloveniji imamo veliko vrzel med ce nad povprečjem živilsko predelovalne industrije, vendar ima manjšo donosnost. Želi si stabilnih in zmernih donosov v mesno predelovalni panogi. Opazen je razvojni zagon v nekaterih mesno-predelovalnih obratih, investicije, trženjske aktivnosti in razvoj novih proizvodov. Razmere v posameznih vertikalnih verigah so zelo različne, vendar se v vseh verigah občuti upad tržnih deležev domačega porekla na slovenskem trgu, tudi goveda in perutnine, ki ga imamo dovolj. Opazna je dezintegracija mesnih verig, zato mora razvoj temeljiti na nadaljnji krepitvi konkurenčnosti, odpravi sistemskih deficitov, anomalij in izenačitvi pogojev s konkurenti. Razvojni zaostanek lahko zmanjšamo s profesionalizacijo, specializacijo, vlaganji v raziskave in razvoj, v izobraževanje, večjo stroškovno učinkovitost in kakovost. Tudi potrošnike bo treba bolj senzibilizirati, da bodo pozorni na poreklo mesa. Shema izbrana kakovost je dober korak na tej poti, vendar rezultati potrošniških raziskav kažejo, da je še vedno skoraj 50 odstotkov odločitve potrošnika za nakup mesa cena mesa. Kmetijstvo postaja absolutno globalno, saj odstotek velikih kmetij obdeluje 65 odstotkov globalnih kmetijskih površin. Strošek kmetijske surovine v proizvodnji hrane je le 16 odstoten.

Stroški dela rastejo

V razpravi so predstavniki organizacij s področja agroživilstva poudarili, da se zavedajo pomena pogodb in trdnih prehranskih verig in si tega tudi želijo. Opozorili so na cene inputov in stroškov dela, ki neobvladljivo rastejo. Neurejene so podatkovne baze in masni tokovi in tukaj se pričuje večja angažiranost ministrstva. Izpostavili so slabo zastopanost slovenskega mesa v javnih zavodih in sistemu HoReCa, kjer nas čaka še veliko dela. Po dolgem času je bil to eden redkih dogodkov panoge, ki je temeljil na analitičnem pristopu, ki pa je potreben za dobro upravljanje verig.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.04.2021 ob 7:12 Čergoli gost

      Kaj pravi na tole dir. Koudila?????

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.04.2021 ob 7:17 gost

      Kaj pravi na to bučman Koudila???? Tudi on bo doživel stećaj?

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.04.2021 ob 7:24 gost gost

      NE NAKLADAJTE KMET JE ZADOVOLJEN VZREDI PRODA PARE NA RUKO IDEMO DELE NEJ PA NEKŠNI PROFESORI PA ŠE ŠTO PAMET SOLILI ŠTALE SO NEJ VIDILI OD ZNOTRAJ CENE DVIGNITE

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.04.2021 ob 7:32 GOST gost

      POMURKO JE POLITIKA ZJEBALA ZAJ PA ŠE KMETA KUHAR ŠE POŠTENOGA BIJKA NE VIDU LEPO JE NA PAPIR PRENESTI KA PA ROJKICE ZIDAN JE BIL PA KA NAPRAVO NIČ

      21 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.04.2021 ob 7:53 gost

      Pomurko ni zajebala politika, ampak požrešnost prekmurskih "GOSPODOV " ki so videli le denar.

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.04.2021 ob 8:21 gost

        Vsi so sodelovali politiki, takratne direktorice, direktorji, privatniki. Napolnili žepe, hladilnike, shrambe potem pa ADIJO MARE. Novinarji so pa takrat naenkrat oslepeli in oglušeli. Vse, kar smo v Soboti imeli ( več kot 20.000 delovnih mest ) so " demokrati in osamosvojitelji ter hlapci kapitala " zapravili. Danes so vsi bogati in nihče nikogar ne vpraša odkod mu denar.

        20 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.04.2021 ob 8:25 gost

      Prekmurje se je samo zajebalo kar se tiče pridelave hrane vse vrstne. Kajti vsi keri so imeli bilo kako recin priložnost dati glas za propad prekmurskega kmetijstva in predelave so se vsi po vrsti prodali. To se pa vidi keri so v Prekmurju ti ljudje. Keri imajo velike površine njiv za pridelavo pšenice in koruze za šeftati. Keri imajo polne in velike hleve krav, piščancev, svinj. Pokradli so vse malim kmetom zemljo pravico do kmetovanja na drobno. Ti velikani keri so si vse prisvojili kere lahko preštejemo na prste ene roke pa koristijo državne subvencije kere grajo v nebo obdelane njive vinograde gozdove itd samo za,,, seftanje,,, v tujino zato pa Slovenci nimajo od tega kmetovanja nobene pridelave hrane in oskrbe nič od nic. Imajo pa ti veliki kmeteki debele traktorje debele kombanje debela avtoje velike hiše debela žene in sami so tja do 150 kg.

      28 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.04.2021 ob 10:58 veleposestniki gost

        Točno tak kak je g. napisal kmetom takoj ukiniti vse subvencije pa vsemogoče popusta .In te se naj znajdejo kak vsi ostali privatniki keri morejo financerati vse sami za šinjeokon njim pa stojijo FURS ovi gospodje .-MARŠ TAKŠI KMETJE-

        15 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.04.2021 ob 8:54 gost

      Občutno bodo podražili meso, predtem pa morajo malo palamuditi in se pametne delati.

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2021 ob 1:23 gost

        Nekaj malega slovenskega,cene v nebo,mesarji pa si bodo majali z rokami,meso pa uvozili od Poljakov in Madžarske.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.04.2021 ob 9:42 gost

      Karel Kozic prosim te, da napišeš svoje mnenje zakaj je po odcepitvi Slovenije od Jugoslavije vso gospodarstvo vrag vzel.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.04.2021 ob 9:52 Magyar Bacsi gost

      Danes bo imel g. Čoba iskovno konferenco in na njej bo pojasnil, kako se je on ukozil!!!!!

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.04.2021 ob 19:56 masar gost

      KOUDILA kupuje svinje iz Poljske in z Madžarske,nam pa pravi da jejmo slovensko meso,kar je laž,ki je pa sam izjavil da iz Markišavec do POLJSKE, 250km.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      07.04.2021 ob 8:44 Ivek Goričanec gost

      Iz vsega zapisanega sledi, da imamo zlagano in zgrešeno kmetijsko politiko.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      01.02.2022 ob 14:28 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.