https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Svetovni dan zdravja vabi, da zgradimo pravičen in zdrav svet

07.04.2021 ob 9:10  

Danes obeležujemo svetovni dan zdravja, ki letos poteka pod sloganom »Zgradimo pravičen in zdrav svet«. Ta nas spodbuja k iskanju boljših rešitev za delovanje družbe in to na način, da bodo boljše za vse, tudi za tiste najbolj ranljive.

Letošnji svetovni dan zdravja je tako posvečen trenutno najbolj aktualni javnozdravstveni temi – kako naš svet po covid krizi vrniti v sprejemljive tirnice življenja na način, da bo bolj pravičen za vse ter da bomo vsi uživali več zdravja in blaginje, kot posamezniki in kot družba, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Letošnji 7. april je vstopna točka v proces bolj intenzivnega posvečanja tematikam neenakosti v zdravju in socialnim neenakostim, so še zapisali na NIJZ. Prizadevajo si, da bodo znali argumentirati tudi potrebne ukrepe za izboljšanje stanja, tako s stališča ekonomskih in socialnih, kot tudi okoljskih in ekonomskih determinant zdravja. Želijo si, da bi pomen neenakosti v zdravju pri svojih odločitvah za ukrepe čim bolj upoštevali tudi politični odločevalci v vseh sektorjih, ki s svojimi odločitvami na različnih ravneh vplivajo na bolj ali manj pravične izide v zdravju in blaginji pri posameznih skupinah prebivalcev.

WHO pa poziva voditelje po svetu k zagotavljanju boljših življenjskih in delovnih pogojev za vse. Med pandemijo covida-19 je po njihovih besedah postalo še bolj očitno, v kako različnih pogojih živimo, poroča STA.

Organizacija poziva, naj voditelji zagotovijo, da bodo imeli vsi prebivalci na voljo kakovostne zdravstvene storitve, ko jih potrebujejo. Pandemija je zelo prizadela vse države, vendar so jo najbolj občutili tam, kjer so že sicer bolj ranljivi in izpostavljeni boleznim ter imajo slabši dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev, je spomnila WHO.

Pri naslavljanju problemov je treba po njenem nasvetu tesno sodelovati s skupnostmi, da bi odpravili vzroke za težave. Vlaganja v primarno zdravstvo naj se povečajo, saj je to ključno za zagotavljanje zdravja vsem. Poleg tega naj države sodelujejo med seboj, priporočajo.

Svetovni dan zdravja je 7. aprila, ker je bila na ta dan leta 1948 ustanovljena WHO.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.04.2021 ob 9:32 gost

      Dan zdravja - ko ne moreš pravočasno k zdravniku, ko ne moreš pravočasno na specialistične preglede, ko ne moreš pravočasno na operacijo, ko ne moreš...................... Istočasno pa zdravniki ( večina, velika hvala izjemam ) delajo veliko manj, zaslužijo pa 2x ali 3x več, v svoji bolnišnici, kjer dobivajo plačo in vse ostalo napravijo malenkost dela, ostali čas pa delajo pri privatnikih. Poglejte, resnično poglejte portal Necenzurirano koliko manj dela so zdravniki in ostalo medicinsko osebje lani in prve mesece letos opravili v UKC Ljubljana. Za nagrado za slabo delo je pa direktor UKC Ljubljana postal minister za zdravje. Narobe svet. TITO VRATI SE.

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.04.2021 ob 9:47 gost

      Če nebi na koncu omenil Titoja bi ti všečkal, tak pa minus.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2021 ob 10:02 gost

        Mene boli za pluse in minuse. Lahko ti pa 100 % iz svojega življenja zagotovim ( rojen sem leta 1950 ), da se kaj takega, kot se v zdravstvu dogaja danes v Jugoslaviji za časa Tita nikakor ni moglo zgoditi in dogajati. Zato sem omenil Tita. Še kako bi ga rabili danes, da bi te bele zdravniške bogove prizemljil.

        7 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.04.2021 ob 10:43 gost

      Ko so razhajala črne kože za časa Jugoslavije umiral se je staro mlado vse po vrsti ne kot sedaj da umirajo samo stari. Komu je tudi namenjen ta virus. V glavnem takrat se je cepivo naredilo cirka zelo kratkem času in v dveh je enih mesecih se je po cepila cela Jugoslavija kera takrat ni imela malo prebivalcev. Zdaj pa v dveh mesecih, vlada stroka, par zdravnikov 4 učitelji 10 dedeko in 5 babic. In to je to. Jebeš tako stroko in tako vlado.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2021 ob 10:49 gost

        Dobro, da si to omenil. Črne koze imajo do 35 % smrtnost, ne kot ta virusek 0,02 % smrtnost starejših z eno nogo že v grobu. Takrat so odgovorni s pomočjo drugih organov ( leta 1972 ) v enem mesecu cepili 18 milijonov prebivalcev Jugoslavije. Gost ob 9:47 ti je zdaj jasno zakaj sem omenil Tita?

        8 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.04.2021 ob 11:03 gost

      Boli me kurac za Tita pa kdaj si rojen pa tvojo Jugo, bilo pa prošlo, pA nikoli več. Bla je nekoč tudi močna Avstoogrska, pa vsemogočna rimska republika, pa Napoleonova Francija, pa Habsburša monarhija, pusti to zgodovino pa glej malo v prihodnost pa sedanjost, ki ni rožnata, kak je nekoč lepo bilo, nam nič ne pomaga in nas nebo rešilo bede. Juga je bla in je nikoli več ne bo. Na Hrvaškem je sploh omeniti nihče ne upa.. Mej muda pa v Dalmaciji pričaj o Jugi pa Zagrebu, če si upaš pa še malo jim Tita omeni, mislim, da ne boš v enem kosu domov prišel.

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2021 ob 11:24 gost

        Meni je hasnilo, ker sem 41 let lepo živel v Jugoslaviji in nisem bil nikomur suženj in hlapec. Z ženo sva si sezidala veliko hišo, vsako leto dvakrat letovala, delala pet dni v tednu po 8 ur čisto blizu doma, vsake tri mesece zraven plače dobila tudi dobiček, ......................... Lopovi in barabe so bili v zaporih ali na Golem otoku, pošteni državljani smo pa lepo živeli. Delavec je bil spoštovan in cenjen, danes je napol suženj z mezdo, s katero komaj živi, o svoji hiši pa lahko samo sanja........................................... Verjetno si kaj prebral ali videl na nori Janševi televiziji, midva z ženo sva vsako leto na hrvaškem morju, pa nimava nobenih problemov, če kdo omeni Jugoslavijo. Končno je bil Tito Hrvat, mati je bila pa Slovenka. Pod Janševo vlado ne boš imel prihodnosti, pa tudi lepo ti ne bo. TITO JE BIL CAR IN VELIK DRŽAVNIK, KI JE ZA LJUDI NAPRAVIL VELIKO DOBREGA IN JUGOSLAVIJA, SLOH SLOVENIJA, JE BILA RAZVITA DRŽAVA Z DOBRIM STANDARDOM. Res pa je, da domobranci in njihovi nasledniki, pa tudi okupatorji Madžari in njihovi nasledniki sovražijo Tita,................................................................

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.04.2021 ob 11:29 gost

      Kolko krat si to že ponovil, se še nisi naveličal. Ni mi jasno, kak v tolko letih nisi sposoben napisat en jebeni en sam jebeni komentar, kjer ne omenjaš politike, je to tak teško. Ajd, ne da se mi več, ker maš itak vedno zadnjo besedo, kot kaka stara mamca, dolgočasem si že z tem kak je bilo pa tvojo JUgo Tugo, čas bi bil da kaj novega napišeš in se nehaš ponavljat kot kaka stara baba z demenco.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2021 ob 11:48 gost

        Podi samo po Soboti pa si jo dobro poglej. V 30. letih samostojne Slovenije so se zgradila trgovska središča ( pa še tega ne mi!!!! ), ekonomska šola, knjižnica, dom starejših, Mensana in en blok, VSE OSTALO JE IZ ČASA JUGOSLAVIJE. Kaj si res tako blesavi, da ne opaziš, da ti srevržena desna politika vodi življenje, določa ukrepe, s katerimi ti jemlje svobodo in te dela za hlapca? Da ti je vzela vse, kar si imel rad in v čimer si užival? Vzela ti je druženja, kulturo, zabavo, šport, tekmovanja, izobraževanje, nabila masko na gobec in zaprla v stanovanje. Niti do zdravniške pomoči ne prideš vedno , če jo rabiš, o kakšni operaciji v doglednem času pa lahko samo sanjaš, če nimaš veliko keša. In to je zate SVETLA PRIHODNOST? Zbudi se in spreglej.

        4 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2021 ob 11:54 gost

        Vem, da ti je hudo, ker sem normalno delal in bil zato dobro plačan, da sem imel vse, kar ti nimaš, ti pa delaš daleč od doma za mezdo, s katero samo nekako preživiš, o svoji hiši lahko samo sanjaš, a za to ti nisem jaz kriv temveč sistem, za katerega so glasovali tudi tvoji naivni in prevarani starši. Če so še živi, jih vprašaj o tem, kako so naivno nasedli prevarantom, ki so ljudem obljubljali Švico. Upam, da veš kateri so ti pokvarjenci, če ne povej in ti glavne naštejem.

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2021 ob 12:28 gost

        Še to: v času JUGOSLAVIJE je bilo v Soboti okoli 25.000 delovnih mest. Prosim, bodi tako prijazen in napiši koliko jih je danes, v tem " lepem kapitalizmu ". Pa še ta so večinoma v trgovinah in v gostilnah ( no, gostilne ježe pred meseci zaprl Ivan Janez Janša ).

        4 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2021 ob 13:02 gost

        Človek božji dnevno napišem na desetine komentarjev ( saj veš tisti do 10 vrstic mi prinese 4 evre, oni daljši pa 7 evrov - se splača, ne tako kot pri Janši pol dneva za sendvič, Pingo sok in obljubljeno dobro plačano delovno mesto, ki ga potem nikoli ni ), a najbolj uživam, ko Janševim cuckom pišem dejansko stanje v socializmu, o katerem oni s pomočjo svojih medijev lažejo. Najbolj me pa veseli to, da imam socialistično penzijo v višini 79 % plače, Janševi verniki pa njegovo penzijo v višini 57 % plače, a so še vedno tako zategnjeni, da ga volijo i na vsakem koraku zagovarjajo.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2021 ob 14:09 gost

        DECA! KAkšen sistem državne ureditve je bil takrat???????????? Kakšen pa je danes?????? Tukaj tiči odgovor na vsa vaša NEVASPITANA vprašanja in betežne odgovore!!!!!!!!!!!!!!!

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.04.2021 ob 14:11 gost

      Tij kreten SANJAŠ o penziji!!!!!!!!!! Če bi bil v penziji ,se tukaj nebi oglašal---konj!!!!!!!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2021 ob 14:21 gost

        Ravno zato imam čas pisati, ker sem v penziji. Tako na uho ti povem, da imam okoli 1.400 evrov penzije. Čisto potiho te vprašam kako dolgo moraš delati za ta denar? Brez korona dodatka. Da ne boš mislil, da sem bil prisesan na državni cecek, kot je vseskozi vaš Ivan Janez Janša, ti povem, da sem delal v proizvodnji 42 let, polovico tega kot vodja proizvodnje.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.04.2021 ob 14:15 gost

      Takrat je bil samoupravni socializem, danes je trdi pajdaški kapitalizem. Čakam da prof. dr. Karel Kozic napiše kaj tem.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.