https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

VIDEO: V Gledališču Park pripravili slovesnost ob mednarodnem dnevu Romov

08.04.2021 ob 18:00  

Ob mednarodnem dnevu Romov je Zveza Romov Slovenije pripravila slovesnost v Gledališču Park Murska Sobota, ki je bila zaradi epidemije posneta v naprej, brez gledalcev.

Romski aktivizem je v slovenskem prostoru dosegel svoj preboj leta 1990 z ustanovitvijo društva Romani Union Murska Sobota in ga nadgradil z ustanovitvijo Zveze Romov Slovenije leta 1996.

Predsednik Sveta romske skupnosti Republike Slovenije in predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je v svojem nagovoru ob prazniku med drugim povedal: »Romi se tudi danes borimo za iste cilje, kot smo se pred več kot 50 oziroma 30 leti, to je izboljšanje položaja romske skupnosti. Menimo, da je treba aktivnosti romske skupnosti razvijati tako, da bomo pojave nestrpnosti do romske skupnosti v slovenskem prostoru odpravili, predvsem pa, da bo oblast, pripravljena z nami sodelovati, pomagati, predvsem pa upoštevati naša mnenja in predloge. Za razvoj in izboljšanje položaja romske skupnosti je potrebno razumevanje ter veliko politične volje, predvsem na področjih, s katerimi imamo težave, to pa so bivalne razmere, infrastruktura, izobraževanje in zaposlovanje.«

Ob tej priložnosti je Horvat Muc v imenu Zveze Romov Slovenije županu Mestne občine Murska Sobota, Aleksandru Jevšku, podelil plaketo za njegovo prizadevanje v dobro romski skupnosti v Mestni občini Murska Sobota.

Župan Jevšek je čestital pripadnikom romske skupnosti ob prazniku in ob tem povedal: »To plaketo jemljem osebno kot veliko čast, hkrati pa kot priznanje vsem svojim predhodnikom županom in Mestni občini Murska Sobota, ki so s svojim delom in sodelovanjem z romsko skupnostjo pripomogli k temu, da smo z dolgimi leti trdega dela in obojestranskega sodelovanja postavili dobre temelje za življenje v sožitju z romsko skupnostjo. Te temelje moramo še utrditi in Mestna občina Murska Sobota bo nadaljevala to pot.«

Ob tem je izpostavil konkretne načrte, ki jih ima občina z romsko skupnostjo, med katerimi je tudi vzpostavitev novega muzeja romske kulture.

Prireditev je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je svoj slavnostni nagovor ob prazniku prispeval v obliki videoposlanice.

V kulturnem programu so sodelovali Nina in prijatelji ter glasbena skupina Romanu Glauso. Prireditev, ki si jo lahko ogledate v spodnjem posnetku, so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, Urad Vlade RS za narodnosti, Mestna občina Murska Sobota in Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

    Fotogalerija