https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Poslovil se je britanski princ Philip

09.04.2021 ob 13:00  

V 100. letu starosti je danes umrl britanski princ Philip. Soprog kraljice Elizabete II. je umrl zjutraj na svojem domu na gradu Windsor, so tvitnili pri Buckinghamski palači.

"Z veliko žalostjo njeno visočanstvo kraljica sporoča smrt svojega ljubega moža, njegovega visočanstva, princa Philipa, vojvode edinburškega," so sporočili iz palače.

"Pri palači so dodali, da se kraljeva družina pridružuje ljudem po svetu, ki žalujejo za izgubo princa, ki bi junija letos dopolnil 100 let.

 

Princ Philip se je sicer v sredini marca vrnil domov k svoji soprogi, kraljici Elizabeti II. po večtedenskem bivanju v bolnišnici. Takrat so sporočili, da se princ počuti dobro. Na zdravljenje so ga sprejeli zaradi infekcije, kasneje pa je uspešno prestal tudi poseg na srcu.

Princ Philip se je leta 2017 upokojil in prenehal opravljati javne dolžnosti. Leta 2019 se je pojavil v medijih, ko jo je odnesel brez poškodb v prometni nesreči, v kateri je poškodoval dva človeka v bližini Sandringhama. Kasneje se je odrekel vozniškemu dovoljenju. Od takrat se je le redko pojavil v javnosti. Lani so pred njegovim rojstnim dnevom objavili skupno fotografijo s kraljico," poroča STA.

Kot član rodbine Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg se je rodil v grško in dansko kraljevo družino. Rodil se je v Grčiji, vendar je bila njegova družina izgnana iz države, ko je bil še otrok. Izobraževal se je v Franciji, Nemčiji in Združenem kraljestvu, kjer se je 18-leten pridružil kraljevi mornarici leta 1939. Julija 1939 si je začel dopisovati s 13-letno britansko princeso Elizabeto, ki je bila njegova daljna sorodnica po kraljici Viktoriji in po danskem kralju Kristjanu IX. in ki jo je spoznal že leta 1934. Med drugo svetovno vojno je služil v sredozemski in pacifiški floti.

Po vojni je Filip dobil dovoljenje kralja Jurija VI., da se poroči z Elizabeto. Odpovedal se svojim grškim in danskim kraljevskim naslovom in postal naturaliziran Britanec. Po materinih starih starših je prevzel priimek Mountbatten. Pet mesecev po zaroki sta se 20. novembra 1947 poročila. Tik pred poroko je kot prvi dobil naziv vojvoda Edinburški. Ko je Elizabeta leta 1952 postala britanska kraljica, je zapustil aktivno vojaško službo. Formalno je postal britanski princ leta 1957.

Foto: Wikipedia

V zakonu so se jima rodili štirje otroci: princ Charles, princesa Anne, princ Andrew in princ Edward. Imata osem vnukov in pet pravnukov. Potomci, ki nimajo kraljevskih naslovov, lahko po zakonu iz leta 1960 uporabljajo priimek Mountbatten-Windsor. Uporabljajo ga tudi nekateri člani kraljeve družine, ki imajo kraljevske naslove, med njimi tudi Charles in Anne.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.04.2021 ob 16:14 gost

      Nisem ga poznal tak ,da ne vem ka bi naj napisal o njem

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.04.2021 ob 18:52 ................ gost

      koga briga princ v Prekmurji

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.04.2021 ob 19:49 gost

      krvnik mnogih narodov,škoda da se ni stegnila čarovnica,ki ima kar veliko krvi na svojih pokvarjenih rokah

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.04.2021 ob 20:28 gost

      To je še glupost kralji pa kraljice pa kdo si je le to kdaj izmislil.Pa ti se niso goli narodili,pa kaj so lahko drugačni od nas navadnih ljudi.Bog nam pomagaj,na tem vedno bolj čudnem svetu.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.04.2021 ob 21:04 Štef gost

      Nemo grdo pijsal. Nejsan ga poznal. Samo kak lejko objavljate nekšoga "Princa Philipa"? Mij smo prekmurci. Menej zanijmle ka se tü dogaja!

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.04.2021 ob 10:17 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Umrl je razplodni bik s polnimi jaslimi pred sabo.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.04.2021 ob 20:31 gost gost

      Kakšni primitivni komentari- sran vas je lahko! S ten ste pokazali svojo kulturo ,inteligenco , razgledanost itd. Sigurno ste jajojove ovce brez pameti, pa ne mislin žaliti ovc.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.02.2022 ob 14:31 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.