https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ta zelišča ne smejo manjkati v vašem zeliščnem vrtu

22.05.2022 ob 14:00  

Zelišča imajo širok nabor uporabe. Uporabljamo jih tako v kulinariki in zdravilstvu, kot tudi pri odganjanju škodljivcev in mrčesa. Za vas smo izbrali nekaj zelišč, ki ne bi smela manjkati v nobenem zeliščnem vrtu. 


Bazilika

Bazilika se uporablja v kulinariki in zdravilstvu, zelo uspešna pa je tudi pri odganjanju muh in komarjev. Zelo aromatične liste lahko dodajamo solatam, kisu in juham, še posebej dobra pa je v kombinaciji s paradižnikom. Ob tem pa je pomembno, da baziliko dodamo na koncu kuhanja. Uporabljamo jo za pospeševanje prebave, pomaga pa tudi pri želodčnih težavah.

Gojimo jo lahko na okenski polici, kjer bo odganjala muhe. Iz sveže bazilike pa lahko pripravimo tudi sredstvo za zaščito pred insekti. Za pripravo tega potrebujemo 100 gramov sveže bazilike, 100 mililitrov vode in 100 mililitrov vodke. Vodo zavremo in prelijemo po listih. Po nekaj urah liste odstranimo in tekočini dodamo vodko. Pripravek je potrebno imeti shranjen v hladilniku. Z mešanico se popršimo vsakič, ko smo namenjeni v naravo, ob tem pa pazimo, da ne pride v stik z očmi, nosom ali usti.

Majaron

Majaron uporabljamo predvsem v kulinariki, ima pa tudi številne zdravilne učinke. Med drugim pomaga pri glavobolu, nespečnosti, želodčno-črevesnih težavah, prehladu, kašlju in astmi.

V prehrani majaron dodajamo solatam, gobam, morski hrani in različnim omakam. Je pa tudi nepogrešljiva dišava pri izdelavi klobas, krvavic in pastet. Ob tem je dobro vedeti, da ima posušen majaron veliko bolj intenziven okus kot svež.

Timijan ali vrtna materina dušica

Timijan uporabljamo tako v zdravstvene kot kulinarične namene. Priporoča se pri okužbah dihal (prehladih, kašlju, gripi, bronhitisu), pri pomanjkanju apetita in občutku polnosti. Učinkovit je tudi proti bakterijam in nekaterim virusom ter vzpodbuja prekrvavitev kože.

Iz timijana si ob obolenjih dihalnih poti lahko pripravimo čaj, ki ga pijemo večkrat dnevno po eno skodelico. Za eno skodelico čaja, potrebujemo dve čajni žlički zeli timijana, ki ga prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 5 minut in nato precedimo.

Timijan se v prehrani uporablja predvsem pri mesnih jedeh. Dobro obogati okus jagnjetine, divjačine, klobas in dušenega mesa. Poda pa se tudi k jedem iz stročnic, paradižnika in zelene paprike. Uporabljamo lahko sveže sesekljane liste ali pa suhe. Pri čemer je dobro vedeti, da imajo slednji bolj močan okus. Cvetove timijana pa obožujejo tudi čebele.

Rožmarin

Rožmarin je lepa okrasna rastlina, poleg tega pa se uporablja v kulinariki, v zdravstvene namene ter za odganjanje insektov. V zdravilstvu se rožmarin uporablja pri težavah s prebavo, za podporo zdravljenja revmatičnih bolečin in pri motnjah v krvnem obtoku.

V kulinariki se rožmarin odlično poda k divjačini, govedini, omakam in krompirju. Uporabljamo pa ga lahko tudi za pripravo okusnih olj in kisa. Ima izredno močan vonj in okus, zato ga je potrebno uporabljati varčno.

Rožmarin bo skrbel tudi za to, da se komarji ne bodo preveč približali vašemu domu. Na vrtu pa bo odganjal mnoge druge insekte, ki bi sicer ogrozili zelenjavo.

Žajbelj

Žajbelj je zelo priljubljen kot zdravilna rastlina, uporablja pa se tudi v kulinariki. Dodajamo ga perutnini, mesu in divjačini. Dodaja se ga na začetku kuhanja. Ni pa primeren za pogosto uživanje in v večjih odmerkih.

Žajbelj deluje protibakterijsko, protivirusno in adstringentno. Tako je učinkovit v boju proti virusu gripe, deluje proti glivicam, pospešuje prebavo, zmanjšuje potenje in odpravlja ustni zadah.

Doma si lahko iz žajbljevih listov pripravimo čaj. Za skodelico čaja 2 žlički listov prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut in precedimo. Čaj pri prebavnih težavah pijemo trikrat dnevno po eno skodelico. Pri vnetjih v grlu in želu pa lahko čaj uporabimo za grgranje. Dnevni odmerek je do 6 gramov, neprekinjeno ga ne smemo uporabljati dlje kot 4 tedne.

Meta

Meta ima vsestranske učinke tako v zdravilstvu kot v kuhinji, uporabimo pa jo lahko tudi za odganjanje komarjev in listnih uši. Meta se uporablja v zdravilstvu, saj pomirja, pomaga pri razstrupljanju in ima antibakterijske lastnosti. Uporablja se pri težavah z želodcem in žolčem, uspešno tudi prežene ali prikrije zadah.

V kuhinji poleg tega, da meto uporabimo za okrasitev krožnika, jo lahko dodamo ob pripravi jedi. Uporablja se tako v sladkih, kot v slanih jedeh. Dobro se prileže mesu, ribam, krompirju, solatam in sladicam. Ujame se s čokolado in jogurtom. Uporabimo jo lahko tudi za pripravo čajev in koktajlov.

Meto je priporočljivo saditi blizu vrtnic, saj odganja listne uši. V bivalnih prostorih pa odganja miši, muhe, mravlje, komarje.

Koper

Koper ima dolgo zgodovino kot začimba in tudi zdravilna rastlina. Dodamo ga lahko v razne juhe, omake, solatne prelive, krompirjeve in fižolove jedi. Vejice lahko uporabimo pri vlaganju kislih kumaric ali paprik. Lističe kopra pa lahko dodamo k ribam in zelenjavnim jedem. Dodajamo ga šele na koncu priprave hrane, saj se njegova aroma hitro porazgubi.

V zdravilstvu se uporablja pri prebavnih težavah. Kot sredstvo proti bolečinam v trebuhu in napenjanju lahko uporabimo vino pripravljeno iz semena skuhanega v mešanici vina in vode. Vino pripravimo iz ene žličke semen kopra, ene skodelice belega vina in ene skodelice vode. Seme zdrobimo in zavremo v mešanici vina in vode, pustimo stati 5-10 minut in precedimo. Vino pijemo trikrat dnevno pred obroki.

Peteršilj

Peteršilj je priljubljeno kulinarično zelišče, ki je polno vitaminov in mineralov, kot so vitamini A, C, K, in B, železo, kalcij, magnezij, baker, kalij in celo jod. Uporabljan je tudi v zdravilstvu, predvsem ob obolenju ledvic in sečnih poti, pa tudi pri težavah s prebavili in prebavo.

V kulinariki se peteršilj poda k številnim jedem. Poda se k mesu, ribam, juham, omakam in krompirju. Stebla so naraven ojačevalec okusa in jih uporabimo na začetku kuhanja, liste pa na koncu. Uporabiti ga moramo svežega, sicer se okus izgubi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.