https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pravoslavni verniki praznujejo veliko noč

02.05.2021 ob 0:00  

Nekaj manj kot mesec dni po katoliških in evangeličanskih vernikih danes veliko noč obeležujejo še pravoslavni kristjani.

Patriarh Srbske pravoslavne cerkve Porfirije Perić je v velikonočni poslanici izpostavil strah pred smrtjo, ki je viden tudi v času epidemije covida-19. Dodal je, da če pogledamo v zgodovino človeštva, vidimo, da ima človek samo en cilj - da si malo olajša in podaljša življenje. Toda človek s svojimi močmi smrti ne more premagati.

A česar človek ne zmore, zmore naš Gospod, ki je prišel med nas, vstal od mrtvih in nam od znotraj daroval življenje, je izpostavil Perić. Tisti, ki verujejo v Kristusa in se trudijo živeti po njegovih zapovedih, so tako udeleženi tudi pri vstajenju. Zato se verniki veselijo praznika Kristusovega vstajenja, praznika življenja, je dejal v televizijski poslanici.

Pravoslavni verniki se na veliko noč pripravljajo s sedemtedenskim postom, med katerim v ospredju ni zgolj odrekanje hrani, ampak tudi odrekanje slabim dejanjem, poudarek je na molitvi.

Z osrednjim velikonočnim praznovanjem so začeli v petek, ko so po pravoslavnih cerkvah z oltarja simbolično prenesli Kristusov grob. V soboto so potekale maše, na katerih pa je bila vsaj v Sloveniji navzočnost vernikov zaradi ukrepov za preprečevanje epidemije koronavirusa zelo omejena. Nasploh po besedah paroha Srbske pravoslavne cerkve Perana Boškovića večina bogoslužij v pravoslavnih cerkvah ob veliki noči poteka brez navzočnosti vernikov.

Tudi današnjih jutranjih procesij po njegovih besedah ne bo. Dopoldne bo sicer potekala velikonočna liturgija, velikonočna bogoslužja z mašami bodo tudi v ponedeljek in torek dopoldne, poroča STA.

Mnogi pravoslavni verniki veliko noč letos zaznamujejo nekaj manj kot mesec dni za ostalimi kristjani. Skupaj s pravoslavni verniki v Sloveniji jo praznujejo pravoslavni verniki v Črni gori, Severni Makedoniji, Rusiji in Gruziji, pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Nekatere druge pravoslavne cerkve pa so sprejele Milankovićev koledar in so veliko noč praznovale 4. aprila.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.05.2021 ob 9:15 kilonja gost

      Komu to delate propagando za pravoslavno veliko noč ? Soboškim Srbom ? Gutalju pa Iliću ? :) .Aja, hlapcem srpskim, komunajzerjem, komunjare, danes dvojno pijete, slavite 2 Maj in veliko noč vaših pastirjev, ovce srpske levičarske.

      6 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2021 ob 8:11 kilonja gost

        So ja, seveda so, 100.000 pobitih ljudi med leti 1991 - 1995, posiljenih tisoče žensk med vojno, genocid, itd..oni so odlični ljudje ;) . Za levega fašista so morilci ponavadi vzor .

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 14:45 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.