https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Higienski vložki in tamponi od danes manj obdavčeni

03.05.2021 ob 9:00  

"Higienski vložki, tamponi in nekateri drugi menstrualni higienski pripomočki so od danes manj obdavčeni. Veljati je namreč začela dopolnitev pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost (DDV), po kateri se za te izdelke obračuna 9,5-odstotna stopnja DDV, in ne več 22-odstotna," so za STA pojasnili na finančni upravi.

"Pisno pobudo za dopolnitev pravilnika o izvajanju zakona o DDV, po kateri bi menstrualne higienske pripomočke uvrstili med izdelke z 9,5-odstotno stopnjo DDV, je na ministra za finance Andreja Širclja naslovila poslanka SD Bojana Muršič. Bila je namreč kritična do ureditve, po kateri morajo ženske kupovati različne vrste menstrualnih higienskih pripomočkov, ki so obremenjeni z najvišjo, 22-odstotno stopnjo DDV, medtem ko za raznovrstne izdelke za higiensko zaščito od vat in gaz do plenic velja 9,5-odstotna stopnja.

Tako Mladi forum in Ženski forum SD pa so ministrstvo za finance marca pozvali, da takoj pristopi k razlagi zakona skozi tolmačenje 49. člena pravilnika o izvajanju zakona, po katerem lahko ministrstvo nedvoumno predpiše, da se za te pripomočke uporablja znižana 9,5-odstotna stopnja DDV.

Prav tako so se za znižanje davčne stopnje pri ženskih higienskih izdelkih zavzeli v poslanski skupini Levice. Marca so vložili predlog novele zakona o DDV, s katero bi za te izdelke znižali davčno stopnjo na pet odstotkov. S tem bi ženskam omogočili cenovno dostopnejše osnovne življenjske potrebščine, so pojasnili ob vložitvi predloga.

Mladi forum in Ženski forum SD sta vladi marca predlagala tudi, da v vseh javnih izobraževalnih ustanovah zagotovi brezplačne higienske pripomočke za ženske. V času zdravstvene krize mora namreč marsikatera ženska po njihovih besedah varčevati pri nakupu higienskih vložkov in drugih tovrstnih pripomočkov.

Ženska v Sloveniji po njihovih izračunih za higienske pripomočke porabi v povprečju 70 do 100 evrov letno," poroča STA.

* Foto (Pixabay)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.05.2021 ob 10:02 gost

      Sem levičar, pohvalno kar je napravila poslanka SD, a se sprašujem kje so ti vsi ljudje, ki že leta in leta grejejo poslanske klopi, bili prej. Veliko, veliko je še življensko potrebnih artiklov in drugih stvari, ki bi morali biti obdavčeni z nižjo stopnjo, pa nikomur to na misel ne pride. Zakaj, recimo, ne bi bile britvice ( ki jih moški vsak dan rabimo ) za britje obdavčene z nižjo stopnjo? Muršičeva si pozabila na to? Mladi in ženski forum SD izračunajte koliko moški porabi letno za britvice in druge potrebne stvari za britje. Zakaj se brigate samo za svojo rit? Ste več od moških ali kako?

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2021 ob 10:08 gost

        SD dala predlog, sprejela pa Janševa vleda.....zakoj pa te tej SD nikaj ne pogrunta, kda so oni na vladi??? Janša jih opet nategno in jin dokazau ka so brezvezniki! Go Janša, go!

        11 16 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2021 ob 10:28 gost

        10:08.................... ste desničarji zmožni kakšno stvar življensko debatirat? Je vaš življenski domet samo to, da neprestano hvalite in poveličujete Janšo?

        13 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.05.2021 ob 10:16 Čergoli gost

      Bom odslej tudi jaz začel uporabljati vložke in več si riti ne bom obrisal!!!!! KO PA SI BOM, BOM IMEL V MISLIH USRANEGA jasharija!!!! In sral bom po tem majmunskem šipcu, bolj opičje face kot je on že dolgo nisem videl.....uuuuu, uuuuuu, uuuuuuu

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2021 ob 14:40 gost

        Pa on ti je tvojo mater nategnil!!!!!! Izkupiček pa si tij tele!!!! Opičja faca je resno tvoj gobček ,samo zdaj si že bole BIJK!!!!!!!! Dobiš po tikvi pa te razkosajo za žajfo!!!!!!!!!!---GNOJ!!!!!!

        2 7 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.05.2021 ob 10:17 Čergoli gost

      Bom odslej tudi jaz začel uporabljati vložke in več si riti ne bom obrisal!!!!! KO PA SI BOM, BOM IMEL V MISLIH USRANEGA jasharija!!!! In sral bom po tem majmunskem šipcu, bolj opičje face kot je on že dolgo nisem videl.....uuuuu, uuuuuu, uuuuuuu

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.05.2021 ob 10:31 Magyar Bacsi gost

      Majmunski Šipac si že itak dolgo ne obriše.........

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.05.2021 ob 10:33 Nemanja Milovič gost

      Saj mu itak ni treba, ker mu jo njegovi priležniki poližejo!!!!!!!

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.05.2021 ob 11:21 gost

      Nikoli več ne volite ALENKE BRATUŠEK. Ona in njena vlada sta dvignili DDV, brez potrebe nafilali banke z davkoplačevalskim denarjem in pod ceno prodali dobra državna podjetja. ODREZATI TO NADUTO IN ŠKODLJIVO BABO OD PARLAMENTA IN POLITIKE. Naj si delo najde drugje.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.05.2021 ob 11:30 pancho vila gost

      Ne samo za ženske treba je znižat DDV za otroško galanterijo, plenice in vse ostalo. S tem bi razbrebenili mlade starše.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.05.2021 ob 13:44 gost

      Alenka Bratušek ni nič dvignila davka. Edino za posranim debilno,,, Janezom groznim,,, je prišla ko je ves zasral in pocistila drek keruga je zgrozal buzi SDS. Da ni prišla trojka kot po pol Evrope in jim urejala zadeve. Zato manipulator vele pizdek vladni vodja nebi smel biti v nobeni vukujebini predsednik vlade kamoli v Sloveniji.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.05.2021 ob 13:50 gost

      11.21 debil kaj sploh ti govoriš ali je s tabo vse v redu. Gdo je za parlament in gdo ni si ti najmanj pristojen da bi odločal. Se pa vidi koga ste si z volili, pijance buzije koprive kere same sebi vseckajo tvite polpismene logare tankstel majsre vse izmecke kar jih Slovenija premore debili SDS . Da o vašem adeku 2 sploh ne govorim keruga obdeloje veš svet v negativnem smislu.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2021 ob 14:07 gost

        Nisi normalen. Nimaš pojma kaj vse je zasrala Alenka Bratušek, čeprav je Janša zasral še veliko več. Vsa njena bolna dejaja proti ljudem imaš na internetu, samo pogledati moraš. Jaz jih zna na pamet, ker spremljam delo vsake vlade in delo v parlamentu. BRATUŠKOVE IN JANŠE NIKOLI VEČ. Sem levičar, sem DF, a za razliko od vas znam kritizirati vse v parlamentu, ko si to zaslužijo. Pa tudi veliko več znanja imam od večine vas. BABA SI NE ZASLUŽI PARLAMENTA IN PIKA - no, saj je volivci niti niso izvolili. V parlament je prišla po smrti njenega poslanca. Povišana stopnja DDV z 20 % na 22 % velja od 1.7. 2013 in takrat je bila predsednica vlade Alenka Bratušek. Jebemti, pa vse imaš na internetu. Pogledaj, če ne veš.

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.05.2021 ob 14:19 Busybee gost

      Buzerantovšekova je takrat na vladi sprejela same škodljive zakone za malega človeka in koristne za klientelo tipa Jankoviči in podobna gamad. Tipično levuharsko početje. Odjebite levuharji Janša je za vas kralj roknrolla debilna gamad levuharska. Boste še dolgo cmizdrili ker boste odsekani od korita nesnage krvosese. Ko vas jebe gnilobe! A najbolj tebe glista Df!!!

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2021 ob 14:39 Magyar Bacsi gost

        Brneče govedo, črno, domobransko govedo. Jebo ti pas mater na vse večne čase....ti in tvoj smrdeči jashari pizda vam materina.!!!!!

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2021 ob 14:49 gost

        Zopet lažeš. Zakon za odpis dolgov je napisala in sprejel Janševa vlada in nobena druga ga noče spremeniti, ke se zaveda, da ne bo zanj glasovalo dovolj poslacev.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2021 ob 15:19 gost

        Busybee, dobro vem kaj tebe peče in kje te srbi. Veliko pametnejši sem od tebe, kar se kaže tudi v najinih komentarjih. Boli te moja socialistična penzija ( Rop in njegova vlada ) ZPIZ - 1 v višini 79 % plače, kar danes pomeni 1.400 evrov penzije. Ti se pa cele dneve jebeš za ušivih 800 evrov, ki ti jih je prinesel DESNI KAPITALIZEM, novim upokojencem po 1.1.2013 je pa ta Janšev kapitalizem prinesel sramotno nizko pokojnino za 40 let dela v višini 57 % plače - zakon ZPIZ - 2, sprejet leta 2012 pod Janševo vlado. BRNEČI naj ti še dalje pišem in naštevam? Ravno tej cerkvi, ki je državi ( vsem nam ) napravila za 1,5 milijarde evrov dolga in na deset tisoče ljudi prevarala s certifikati, Janša tam zaposlenim plačuje vse prispevke z davkoplačevalskim denarjem in jim daje vsaj mesec posamezniku 700 evrov žepnine. Delavcu, ki je 38 let delal in državi plačeval prispevke in davke ( kar omenjeni niso!!!!!! ) in je ne po svoji krivdi ostal brez dela pa niti enega evra!!!!!!!!!!! Hočeš še več črnuhar? Ravno ti tvoji desni - DEMOS - je tej cerkvi podaril 12 % slovenske zemlje z jezeri, rekami, gozdovi, zgradbami vred in jim še ni dovolj.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2021 ob 15:32 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Busybee,pravi volivec Ivana Komunista si,nerazgledan,manj izobražen,primitivno nesnajžen,pa tele si(kot še mnogi),ki ga Ivan Komunist vodi na štriki naokoli,ja,še nekaj,tvoji idoli si polnijo žepe,od osamosvojitve naprej,samo ti si tepček klošarski.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      03.05.2021 ob 14:43 gost

      Se ti vijdi ka si se skotil--produkt majmunizma--govno brezobrazno!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      03.05.2021 ob 15:03 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Stvar je taka,glede na komentarje in splošno spoznanje se takoj vidi desna manj izobražena in pismena srenja(op.-desno sranje),takih je v vsaki družbi kakšna desetina,ti so klošarji,ki nimajo pojma za kaj se gre,druga desetina so tudi dno,si pa prizadevajo priti do nečesa oprijemljivega kar seveda ni njihovo(torej so -lopovske beštije).No, to je volilna baza Ivana Komunista.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      03.05.2021 ob 15:13 gost

      Tij pa tvoji(majmuni) pa ste na oblasti ,ker ste zelo izobraženi, na čelo s tebov!!!!!! Gnoj tij pa tebi podobni te ešče dugo srali v hlače in svoje iztrebke jedli ker vam bo J J dal vetra!!!!!!Vam se senja od izobraženosti in vodstva države---banda!

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      01.02.2022 ob 15:36 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.