https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes goduje sv. Florijan, zavetnik gasilcev

04.05.2021 ob 6:05  

Danes, 4. maja, v Katoliški cerkvi praznujemo god sv. Florijana, mučenca, zavetnika gasilcev. Pogosto ga upodabljajo, ko z vrčem vode gasi ogenj. Je priprošnjik tistih, čigar domove pogosto ogrožata požar ali strela. Sveti Florijan spada najbolj priljubljene in češčene ljudske svetnike.

Rodil se je okoli leta 250 v današnji vasi Zieselmauer blizu avstrijskega Dunaja, umrl pa 4. maja 304 v Lorchu, v Avstriji.

O njem kroži veliko legend, ki opisujejo njegovo življenje, zgodovinski podatki pa so bolj skromni. 

Legenda pripoveduje, da je Florijan klečal na bregu reke in molil, nobeden od vojakov pa si ga ni upal potisniti v globoko reko, dokler se ni do njega prerinil mlad človek in ga sunil, da se je zvrnil v reko. Ko je pogledal za njim, pa je nenadoma popolnoma oslepel.

Kot častnik rimske vojske je dosegel pomemben položaj, saj je postal vodja pisarne cesarskega namestnika v Lauriaku (vzhodno od Linza). V času Dioklecijanovega preganjanja so tudi v tem mestu zaprli štirideset kristjanov. Florijan jim je želel pomagati, načrtoval je njihov pobeg iz ječe, pa so pri tem prijeli še njega in ga pripeljali pred namestnika Akvilina. Florijan je takoj priznal, da je kristjan in ni popustil prigovarjanju in grožnjam. Po mučenju so mu na vrat navezali težak kamen in ga vrgli v reko Enns.

Častijo ga gasilci, kovači, dimnikarji, pivovarji...

Najbolj znan je kot zavetnik proti požarom in povodnjim, častijo ga gasilci, kovači, dimnikarji, pivovarji, sodarji, lončarji, izdelovalci mila. Je zavetnik ob suši, proti nerodovitnosti polja, proti viharju, pri opeklinah.

Ljudski pregovor

"Če je na Florijanovo jasno, bo tisto leto mnogo požarov.

Če na dan sv. Florijana dežuje, potem celo leto dežja primanjkuje," se glasita stara vremenska pregovora.

Vremenoslovci sicer napovedujejo, da bo danes po večinoma jasnem jutru dokaj sončno, predvsem v Posočju pa bo več oblačnosti in popoldne bo tam občasno rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na vzhodu in ob morju do 20 °C.

Obeti 

"V sredo bo spremenljivo oblačno, predvsem v zahodni in severozahodni Sloveniji bodo popoldne nastale posamezne plohe ali kakšna nevihta. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Zvečer in v noči na četrtek se bodo padavine od severa razširile nad večji del Slovenije. Prehodno bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem proti jutru burja. Do četrtka zjutraj bodo padavine, razen na zahodu, ponehale. V četrtek čez dan bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo. V petek se bodo padavine od severa spet razširile nad vso Slovenijo," navaja Arso.

*Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.05.2021 ob 8:16 gost

      Dobru ka nemorejo imeti fešt. Kajti zadnje čase požarov na srečo ni bilo ker bi itak vse zgurelo ko bi ti pijanci prišli do požara. Edino kar se delajo je da se z cisternami prevažajo in po vikemdaj sestanku jejo,,,, pijejo,,,. Zato pa vse vaške gasilce ukinuti in poklicno brigado narediti da bo imelo neki pomen. Nej te veske pijanske skupine.

      9 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.05.2021 ob 11:14 Gasillec gost

        Edino gasilci-pijanci kot jih naziva,so še ena in edina organizacija in združenje ki nikoli za svoje nesebično polaganje drugim NIKOLI NI PLACANO. EDINO GASILCI V TEJ DRZAVI ZA TO DA RASKIRAJO SVOJA ZIVLJENJA DA RESILI TUJA NE DOBIJO PLACILA. ČE BODO TVOJI OTROCI,UPAM IN ŽELIM DA NE BODO NIKOLI GORELI V HIŠI,bomo gasilci prišli in jih reševali,in s tem tvegali svoja življenja,da rešimo njihova....

        10 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.05.2021 ob 8:40 Nemanja Milovič gost

      Še bolj pomembno!!! Na današnji dan je leta 1980 umrl velecenji maršal JOSIP BROZ - TITO večna mora usranega malega kaplarčka puklastega, drislavega, smrdečega, domobranskega puklastega janoša lizača auspucha velikega Orban Bacsija.

      17 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.05.2021 ob 9:00 gost

        Svetovno pomemben voditelj, ki je ustanovil Gibanje neuvrščenih. Ne pot ZDA, ne pot Sovjetske zveze,, temveč svojo pot različno od obeh ostalih. Ko je živel maršal Tito je bil delavec spoštovan in cenjen, dobro plačan in z veliko pravicami in ugodnosti. Bil je pa srup za barabe, lopove in kriminalce. Takrat so bili ti v zaporih in na Golem otoku. Še puklasti kaplar in kradljivi Bavčar sta se mu klanjala pod njegovo sliko ( obstajajo fotografije, ki to dokazujejo ) s titovko na glavi in na titovki rdečo peterokrako zvezdo. Maršal Tito je bil eden največjih državnikov sveta. Na njegovem pogrebu so bili vsi, ki so takrat v svetu nekaj pomenili. Samo Janši in njegovim vernikom, belogardistom, domobrancem, ustašem, četnikom - sodelavcev okupatorja - je bil in je trn v peti. Puklasti kaplar mu do gležnja ne seže, čeprav bi rad bil drugi Tito. Titova mati je bila Slovenka.

        14 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.05.2021 ob 11:22 Ma si Islamistka gost

        skandal24.si/crno/v-ljubljani-v-naselju-gorelo-6-vozil youtube.com/watch?v=DtY91TfxYrw

        0 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.05.2021 ob 9:22 kilonja gost

      Če bi bil Tito danes živ, bi večina levičarjev ( ljubitelji ilegalnih migrantov, homoseksualci, protidržavni protestniki ) bili zaprti na Golem otoku, na psihiatrijah, v zaporih ali pa bi bili izgnani. To za kar se vi levičarji zavzemate je vse nasproti Titovi zapuščini. Vi ste debili od debilov . Tito je politične nasprotnike zapiral, ali izgnal, v rokah je imel popolno oblast medijev , homoseksualce so zapirali na psihiatrije, ilegalne migrante so streljali na meji, popolno vmešavanje politike v gospodarstvo, zaradi slabega gospodarstva je Jugoslavijo zapustilo okoli 10 % prebivalstva , mnoge mnoge količine denarja je namenjal za VOJSKO. Se poslušate debili levi, vse kar je TITO bil, vam gre danes v nos, proti temu se borite a hodite naokoli z njegovimi podobami na majicah . Če vi niste shizofreni orangutani, potem shizofrenija sploh ne obstaja . Da pa je njegova mati bila Slovenka je pa čista laž, za vas kumrovške ovčetine, da ste se lažje klanjali klavcu in povojnemu množičnemu morilcu . Če bi Titova mati bila Slovenka bi ta nesposoben ključavničar vedel govoriti slovensko, pa nikoli ni spregovoril slovenske besede. Ovčetine leve. Danes bom simbolno na kupu z vejami zažgal Titovo podobo, skozi vso leto zbiram Titove slike ki jih mnogi podarjajo in jih potem simbolno zažgem in tudi objavim to na družbenih medijih. Imam veliko všečkov in to bom delal še naprej .

      8 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.05.2021 ob 9:25 kilonja gost

      Tito je bil pravi in največji fašist na območju Balkana, pobijal je svoje ljudi in nasploh z načrtnim križanjem med narodi Jugoslavije, uveljavljal GENOCID, želel je izbrisati narode Jugoslavije in narediti novo nacijo, ki bi se seveda obnašala SRPSKO. Tudi Srbiji je prodal Kosovo z načrtnim naseljevanjem neštetih Albancev, plod njegove politike je bil največji poboj po dtrugi svetovni vojni, vojna na balkanu ki se je začela z razpadom Jugoslavije !

      6 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.05.2021 ob 10:33 kilonja gost

      Levičarji so ljubosumni na Janšo, ker je preveč podoben njihovemu smradeku Titu . V bistvu so pa globoko v sebi ravno levičarji ljubitelji Janše , vse kar sovražijo pri Janši, so imeli pri Ruskemu odposlancu Titu , radi . Shizofreniki . Latentni Janšisti !

      6 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.05.2021 ob 10:36 gost

      Največji,,, fašist,,, Janez grozni,,, je še kako prisoten v današnjem času. Najbolj idealno bi bilo da ga nikoli nebi bilo na zemeljski obli.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.05.2021 ob 11:17 gost

      Celi svet nas ima za nepomembne zaradi debila keri nam vodi vlado v Sloveniji. Vsi se zgražajo kake debilen tvite in kake debilen ukrepe sprejema. Samo vsi njegovi hlapce ki ponižni mu še slepo sledijo. Njegova skrita vojska kera se uri po pohorskih gozdovih štajerska varda. Tolpa pijancev pa posiljuje svoje hčerke.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.05.2021 ob 11:41 kilonja gost

        Budale leve, celi Svet sploh ne ve kje leži Slovenija. Vi z vašim tožarjenjem svojim političnim medijem v tujini ustvarjate vtis kot da se ves Svet ubada s Slovenijo, pa Svet sploh za Slovenijo ne ve . Pa vi ste najslabši pravljičarji kar jih je .

        5 9 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.05.2021 ob 12:57 gost

      Prav imaš večina jih ni vedela kje je Slovenija. Zdaj pa prekleto dobro vejo kje je Slovenija in gdo vodi vlado v Sloveniji. Svetovno ne uravnovešen bolnik maršal tvita debil bedak fasist, diktator tiran eden in edini,,, Janez grozni.....,,,,, sramota za Slovenijo.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.05.2021 ob 13:58 gost

      Sem vedel, da debeli ne bo danes mogel brez svojega diktatorja Tita. Svetovno je uvrščen šele na trinajsto mesto glede diktatorjev. Edino, kar je dobrega storil je , da je dal mučiti in pretepati cigane, migrante in pedre, vse to, kar naša levica na čelu z Kordišem in Mesecom podpira,.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.05.2021 ob 14:24 Nemanja Milovič gost

      Kilonja tvoje truplo oziroma pri živem telesu smrdiš oziroma zaudarjaš. Sramota!!!! Mogoče zato ker ližeš dupe smrdečemu puklastemu janošu.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.05.2021 ob 14:30 Geza Mezga gost

      Jashari je majmunski buzi tudi on je produkt buzijev, ko je majmun nategnil bika kazimirja od zadaj v dupe.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      04.05.2021 ob 14:32 Magyar Bacsi gost

      Aaaaaa sedaj pa mi je jasno zakaj je tako podoben opici ima pa bikovske lastnosti - po biku pač in je psihopat.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.