https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Drevoredu Martina Luthra razstava o dogajanju v Murski Soboti med 2. svetovno vojno

Murska Sobota, 13.05.2021 ob 17:40  

V središču Murske Sobote je na Drevoredu Martina Luthra, postavljena na ogled ulična razstava Pomurskega muzeja z naslovom Szilna Szoudba, ki je posvečena 80- letnici začetka 2. svetovne vojne pri nas


Na razstavi so predstavljene fotografije in plakati, ki prikazujejo dogajanje v mestu med aprilom 1941 in avgustom 1945. Dokumenti prikazujejo nemško predajo oblasti Madžarom, madžarsko vojaško sodišče in organizacijo odpora proti okupatorju, kot tudi obešanje jetnikov na grajskem dvorišču. Prikazano je tudi veliko praznovanje osvoboditve 29. julija 1941, kot tudi vpoklic v madžarsko vojsko avgusta 1941.

Dokumenti med drugim prikazujejo vpeljavo madžarskega šolskega sistema in prikazujejo preusmeritve učiteljev v politične tečaje in obvezne tečaje madžarskega jezika. Prikazana je tudi naklonjenost madžarske politike k različnim kulturnim in športnim dejavnostnim. Tako so prikazane fotografije dveh kinematografov, ki sta delovala med vojno. Prvi je bil Mestni kino v soboškem gradu. Drugi, Osrednji kino v Dittrichovi stavbi, pa se je nahajal v slepi ulici v središči mesta. Prikazani sta tudi dve ilovnati kegljišči, ki sta delovali tistega časa.

Na fotografijah je predstavljena tudi Mura, kot osrednje soboško športno društvo, ustanovljeno leta 1924 in vabilo na tekmo 1. lige med Muro in SVSE iz Soprona na Murinem stadionu 23. maja 1943.

                                                   

Avtorica razstave je Metka Fujs. Pri razstavi je sodeloval tudi mag. Jurij Štesl, za oblikovanje ter postavitev razstave pa sta poskrbela Tomislav Vrečič in Gregor Purgaj. Razstava Murska Sobota 1941-1945 bo na ogled do septembra 2021.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 16:51 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.