https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Sončna elektrarna na podeželju - prej pravilo kot izjema

04.09.2011 ob 22:11  

Da je sončna energija neusahljiv vir in da je to zanimiva in varna naložba za velike in male investitorje se zaveda vedno več ljudi. 

Lep primer je izgradnja male sončne elektrarne v Biserjanah blizu Sv. Jurija ob Ščavnici. Investitor je g. Roman Šijanec, ki se sicer na svoji kmetiji ukvarja z živinorejo, izvajalec na ključ pa je bilo podjetje Prosigma d.o.o. Za sončno elektrarno se je odločil zaradi dolgoročnega varnega donosa in ekološkega vidika take gradnje.

Njegova sončna elektrarna, moči 30,75 kW, mu bo letno zagotovila dohodek v višini 11.000 EUR. Investicija se mu bo povrnila v 7-ih letih, pogodba za odkup pa je sklenjena za 15 let. Torej računica je vsekakor na strani investitorja.

SONČNE ELEKTRARNE NA FACEBOOKU


Fotovoltaika – proizvodnja  električnega toka - ker je zdaj čas za varne naložbe

Ali se mi postavitev lastne sončne elektrarne izplača? 

Sončna energija je najbolj perspektivna oblika okolju prijazne energije. Sonce ni od nikogar, ne bo ga zmanjkalo in ne izstavlja računov. Stroški so le pri začetni investiciji, zato si je z naložbo v sončno elektrarno mogoče ustvariti dolgoročno zagotovljen prihodek. Na takšno naložbo je mogoče gledati kot na naložbo za pokojninsko rento.  Investicija do 50 W inštalirane moči se povrne v povprečju v 10 letih. 

Kakšna je ekonomika naložbe v sončno elektrarno?

Ekonomika investicije je v tem, da lastnik sončne elektrarne pridobljeno elektriko ne uporabi zase, ampak jo po ločenem števcu oddaja v omrežje. Cena, po kateri jo oddaja, je približno štirikrat višja od tiste, ki jo plačuje kot uporabnik. Razliko v ceni namreč subvencionira država. Vsako pridelano kilovatno uro lastnik elektrarne na podlagi pogodbe proda elektrodistribucijskemu podjetju po ceni, ki je sestavljena iz letne premije in tržne cene. 

Na kaj je potrebno biti še posebej pozoren? 

Osnovo sončne elektrarne predstavljajo fotonapetostni moduli. Nadalje pa so pomembne komponente še razsmerniki, elektroinstalacije, nadzorni sistem, pritrdilna konstrukcija in priklop celotnega sistema na distribucijsko omrežje. Pri tem je potrebna pravilna zasnova ter ustrezno in natančno izbrana tehnologija, saj smo že v začetku postavljeni pred dejstvo, da se moramo odločiti, kakšni tehnologiji in kateremu proizvajalcu zaupati.

Zelo pozoren je treba biti na kakovost vgrajenih komponent, saj je pričakovana življenjska doba sončne elektrarne 30 let in v tem času se vam bo višja začetna cena zaradi kakovostnejših komponent več kot obrestovala. Nasprotno pa lahko začetni prihranek zaradi cenejših modulov, razsmernikov, podkonstrukcij in nadzornega sistema v obdobju 30 let pomeni nekajkrat večjo izgubo od začetnega prihranka. Obstaja lahko zelo veliko tveganje, da na daljši rok ne boste dobili moči, ki ste jo kupili, oziroma, da bo vaša sončna elektrarna po nekaj letih bistveno slabše delovala, kot bi morala. Pojavijo pa se lahko tudi težave pri uveljavljanju garancij. Zato najcenejša rešitev ni najboljša rešitev!

Podjetje Prosigma kot izvajalec postavitve sončnih elektrarn prioritetno ponuja takšne tehnološke elemente, ki zagotavljajo dočakano življenjsko dobo z najvišjimi možnimi izkoristki. Vsem tem izdelkom je skupno, da so njihovi moduli v celoti izdelani v Nemčiji po avtomatiziranem tehnološkem postopku ter iz certificiranih materialov, ki so prav tako v celoti proizvodi izkušenih nemških proizvajalcevToda to ni najbistvenejše, saj vam vrhunsko kvalitetne proizvode zagotavljajo tudi drugi. Pomembnejše je to, da vam pri  ProSIGMI d.o.o. v fazi odločanja strokovno svetujemo, pripravimo simulacijo vašega sistema in vam pomagamo pri pripravi administrativnih vlog ter dokumentacije za odobritev subvencij Ekološkega sklada ali nizko obrestnega EKO kredita .
Torej, naj sončne elektrarne delajo za vas in naj bo vaša odločitev pri tem modra in premišljena. Izognite se težavam zaradi napačne izbire! 

Izjave kupcev sončnih elektrarn:

Peter Sinkovič, župnik, Križevci:

»Po dveh letih obratovanja sončne elektrarne se s hvaležnostjo in zadovoljstvom oziram nazaj k dobro opravljenemu delu podjetja Prosigma. Odločitev za izvedbo na ključ nam je prihranila marsikatero uro in kilometer, da o evrih ne govorim. Želje in načrti se ob slehernem sončnem dnevu vidno uresničujejo. Odločitev je bila pravilna!«

Slavko Kreft, Stročja vas:

»Naša »sončna elektrarna Kreft« je prva tovrstna elektrarna v Občini Ljutomer. Zgrajena je bila leta 2009 s 119 moduli znamke Promt. Postavljena je na treh objektih, in sicer je 48 modulov na stanovanjskem objektu, 55 modulov na gostinskem objektu in 16 modulov na apartmajskem objektu. Investicijo je izvajalo podjetje Prosigma d.o.o., v sodelovanju s podizvajalcem Teoten iz Ljutomera. Sama izgradnja je trajala tri tedne in z vsemi opravljenimi deli, ki so bila pri tem potrebna sem zelo zadovoljen!«

Alfred Senekovič, direktor Fingal Solar:



»Zahvaljujem se vam za korektno in kvalitetno izgradnjo naših fotovoltaičnih elektrarn v Apačah (226 kWp in v Gornji Radgoni (45 kWp). Predvsem smo bili zadovoljni z vašim pristopom in vašimi obljubami, ki ste jih v celoti izpolnili. Tudi izkoristki modulov in s tem proizvodnje električne energije je po spremljanju zadnjih podatkov odlična. Priznam, da smo imeli kar nekaj ponudb in danes z gotovostjo trdim, da če bi se še enkrat odločal, bi ponovno izbral podjetje Prosigma.«

Vitomir Jureš, Križevci pri Ljutomeru:

»V letu 2010 sem se odločil za naložbo v sončno elektrarno na domačem objektu v Križevcih pri Ljutomeru velikosti 21,12 kWp. Danes sem ponosen in zadovoljen, da je bila odločitev prava. Izbral sem zanesljivega izvajalca, podjetje Prosigma d.o.o.. Poskrbeli so za vse zahteve državnih organov in administrativne postopke, ter sončno elektrarno zagnali. Sedaj z veseljem spremljam delovanje. Proizvodnja ne samo, da dosega predvideno, ampak celo presega! Investicija se mi bo povrnila v približno 8-ih letih, moja pogodba s fiksno odkupno ceno pa traja 15 let. Naložba je varna in se izplača, kar je v današnjem času velika prednost. Zaradi dobre izkušnje nameravam letos izgraditi še eno elektrarno in razširiti proizvodnjo električne energije s pomočjo sonca. Tako bom imel zagotovljen dohodek tudi takrat, ko ne bom več zmogel delati na kmetiji.« 

PR

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.