https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prihajajo sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij

11.05.2021 ob 13:30  

Prihajajo ledeni možje, sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij, ki po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni in deževje ter padec temperatur sredi maja.


Ledeni možje godujejo od 12. do 14. maja in tudi tokrat bodo po napovedih Agencije RS za okolje upravičili svoj sloves. Tako se bo popoldne povsod na zahodu pooblačilo, proti večeru bodo tam že krajevne padavine. Pihal bo veter južnih smeri. Ponoči se bodo padavine od zahoda okrepile in do jutra zajele večji del Slovenije. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 °C do 14 °C.

Jutri bo pretežno oblačno, občasno bodo padavine, predvsem na jugu tudi posamezne nevihte. Pihal bo veter zahodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 °C do 18 °C. V četrtek in petek se bo nadaljevalo nestalno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami.

Ob godovnih dneh ledenih mož so nastali različni, večinoma vremenski pregovori. Majhen izbor pregovorov smo pripravili tudi mi, saj so se v preteklih letih mnogokrat uresničili. Tako velja za naslednje dni, da: Sveti Pankracij, Servacij, Bonifacij so ledeni radi vsi. Po svetem Servati ni mraza se bati. Če Pankraca sonce peče, sladko vince v klet poteče in če pred Svetim Pankracijem, Servacijem in Bonifacijem slane ni bilo, tudi pozneje ne bo mrzlo.


Ljudje so verovali, da se bo po njihovem godovanju zima dokončno poslovila in po njih se ravnajo številni vrtičkarji v Sloveniji, saj velja, da je s saditvijo nekaterih sadik na prosto dobro počakati, da minejo ledeni možje in da se zemlja dovolj ogreje.

 *Fotografije so simbolične (Foto: Pixabay).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.05.2021 ob 13:44 gost

      z njimi pa veselo rajanje na hrvačkom moru,kajti bližamo se zeleni veji ..je jelko že spakiral kufre in je že na poti na hrvačko,da počisti bazen ,medtem pa ostala raja že pridno najema kredite ,da se bodo lahko namakali v hvački scalnici

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.05.2021 ob 16:04 Magyar Bacsi gost

      Kaj pa usrani Sv. Ivan Jashari????

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.05.2021 ob 16:05 Čergoli gost

      Kaj pa usrani Sv. Ivan Jashari????

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2022 ob 14:30 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.