https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Vlada danes o podaljšanju epidemije in sproščanju ukrepov skladno z rumeno fazo načrta

12.5.2021  

Vlada bo na današnji seji obravnavala aktualne epidemiološke razmere. Predvidoma bo odločala o podaljšanju epidemije covida-19, pa tudi o sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb skladno z rumeno fazo načrta.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je v Sloveniji glede na zadnje epidemiološke podatke padlo na 549, število hospitaliziranih covidnih bolnikov pa na 477. To pomeni, da so izpolnjeni pogoji za rumeno fazo sproščanja epidemioloških ukrepov, o čemer bo vlada že pred sejo pretresala s svetovalno skupino za covid-19. Slednja bo glede na napovedi predlagala rahljanje ukrepov.

Skladno z načrtom sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije je v rumeni fazi sicer predvideno sproščanje turističnih nastanitev ter odprtje srednjih šol in fakultet brez omejitev.

Svetovalna skupina pa je že v ponedeljek razpravljala o postopnem odpiranju kulturnih ustanov. Vodja skupine Mateja Logar je za STA povedala, da sproščanje v kulturi načeloma podpirajo, a ob upoštevanju določenih priporočil, kot na primer veljajo za turistične delavce in gostince.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je napovedal, da bo vladi predlagal sprostitev omejitve zbiranja, in sicer z 10 na 25 udeležencev. Prav tako bo predlagal, da testiranje dvolastnikov, šolnikov, učencev in ostalih, ki dnevno prehajajo zahodno mejo, ne bi bilo več obvezno.

Pričakovati je tudi odločanje o podaljšanju epidemije. Tridesetdnevna epidemija, ki jo je vlada z odlokom podaljšala 17. aprila, se namreč izteče v nedeljo. Svetovalna skupina je sicer že minuli teden predlagala podaljšanje epidemije, pogoji za to pa so še vedno izpolnjeni, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.