https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prihaja polulana Zofka

14.05.2021 ob 14:00  

Jutri, 15. maja ima god sveta Zofija, ki je v ljudskem jeziku znana kot “polulana ali “uscana“ Zofka.  

Omenjena svetnica, ki goduje jutri, je bila sicer krščanska mučenka v Rimu, umrla pa je 15. maja leta 120. Njeno ime v latinščini pomeni modrost, simbol učenosti. Legende o njenem življenju so si različne, pogosto pa jo upodabljajo kot mater treh hčera s palmo, knjigo ali nečkami v rokah. Sveta Zofija po koledarju nastopi za svetniki Pankracijem, Servacijem in Bonifacijem, ki godujejo od 12. do 14. maja in jih imenujemo tudi "trije ledeni možje".

In tudi letošnja Zofka bo po vremenskih napovedih upravičila svoj sloves "mokre Zofke", saj bo prinesla dež. Tako bo po napovedih Agencije RS za okolje jutri spremenljivo do pretežno oblačno. Zjutraj se bodo krajevne plohe pojavljale zlasti na zahodu, čez dan pa tudi drugod po državi. Predvsem v vzhodnih krajih bo možna kakšna nevihta. Jutranje temperature bodo od 5 °C do 10 °C, najvišje dnevne od 14 do 20 °C.

Po napovedih vremenoslovcev bo Zofka nadaljevala svoj sloves tudi v nedeljo in ponedeljek, saj bo še vedno trajalo nestanovitno vreme s pogostimi plohami in posameznimi nevihtami.

Ljudski pregovor ob vsem tem pravi, da če Zofka zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni. Takrat mora deževati, da bo vode dovolj za dobro letino. Ker si verjetno vsi želimo lepo poletno vreme, se nad morebitnim Zofkinim dežjem jutri ne bomo pritoževali.

Na vrtovih in na njivah se po treh ledenih možeh in poscani Zofki ni več treba bati zmrzali tako vam želimo samo veselo na delo.

 *Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.